tiistai 6. marraskuuta 2012

Kahden näytön kiusa

Uudessa koneessani on kaksi näyttöä: 27-tuumainen ja sen rinnalla vanha 17 tuuman näyttö. On näppärää, kun voi siirtää jatkuvasti päivittyvät uutis- ym. ikkunat pieneen sivunäyttöön ja omistaa ison päänäytön työntekoon. Päänäyttö on kiinni Displayportissa, sivunäyttö vanhassa vga-liitännässä. Koneessa on vain Intelin oma, Ivy Bridgestä tuleva HD4000-näytönohjain.

Kahden näytön hallintapaneeli.
Windows 8:ssa kaksi näyttöä toimii hienosti -- mutta vain noin 0,3 sekunnin ajan. Kun kone herää lepotilasta, pikkunäytössä vilahtaa Windows 8:n käynnistysvalikko ja isossa monitorissa perinteinen Windows-työpöytä. Juuri näin sen pitäisi ollakin: jatkuvasti päivittyvät tapahtumaruudut voisivat olla koko ajan sivunäytössä ja "oikea" Windows-työpöytä päänäytössä.

Heti, kun Windows 8 käynnistyy kunnolla, pikkunäyttöön ilmestyy perinteisen Windows-työpöydän jatke, aivan kuten aiemmissakin Windows-versioissa (tosin Kasissa myös laajennetun näytön tehtäväpalkissa näkyvät samat kuvakkeet kuin varsinaisen näytön palkissa, ja ohjelmia voi aktivoida kummasta tahansa), ja uusi Windows 8 -työpöytä häviää.

Ilmeisesti kehittäjät eivät ole tulleet ajatelleeksi kahden näytön hyödyntämistä tällä tavoin. Ehkä seuraavassa versiossa?

Mutta nyt se varsinainen kiusa: kun pc menee lepotilaan, monitorit seuraavat perässä. Hiiren tai näppäimistön koskettaminen herättää koneen, mutta pienempi näyttö herää ensin ja Windows luulee, että koneessa on vain yksi näyttö. Niinpä koko Windows ilmestyy pienelle näytölle eikä iso saa signaalia ollenkaan, joten se palaa takaisin lepotilaan ja menee pimeäksi.

Näytön hallintaohjelma näkee vain yhden näytön, joten kahden näytön konfiguraatiota ei saa palautettua edes käsin.

Lepotilasta paluun jälkeen pc tunnistaa vain pienen näytön.
Ainoa tapa on painaa ison näytön säätöpainikkeita niin, että näyttö herää hetkeksi henkiin, ja saada ajoitettua hallintapaneelin näytöntunnistus juuri siihen kohtaan. Toinen tapa on komentaa tietokone lepotilaan, herättää iso näyttö ensin ja vasta sitten heilauttaa hiirtä koneen herättämiseksi.

Toisin sanoen pc:n pitäisi muistaa, että koneessa on kaksi näyttöä, ja antaa isolle näytölle sen tarvitsema sekunti käynnistysaikaa. Tätä varten ei kuitenkaan ole BIOSissa sopivaa asetusta.

3 kommenttia:

  1. Windowssissa oli aikoinaan (98SE) sellainen feature, että jos koneen käynnisti näytön ollessa pois päältä, laittoi käyttis virkistystaajuudeksi 60Hz, eikä sitä voinut enää muuttaa jälkikäteen... XP korjasi tämän. Itelläkin on aika hidas HP:n ruutu, mutta ei onneksi ole tällaisia ongelmia sen kanssa. Samsungin vanhempi ruutu sitä vastoin jää käynnistyksessä offline-tilaan, jos se ei satu menemään päälle oikeaan aikaan (15sek koneen käynnistyksen jälkeen ok käynnistää). Sammutamalla ja laittamalla päälle homma toimii.

    Ensimmäisen maailman ongelmia ;)

    VastaaPoista
  2. Win 7 ei moista ongelmaa tunne, eli kakkosnäyttö pelittää ihan hyvin lepotilan jälkeenkin. Pidän kakkosessa Lightroomin varsinaista näyttöä ja ykköstä käytän kakkosnäyttönä. Muissa ohjelmissa pääsääntöisesti toisin päin. Kakkonen on kiinni vga:lla ja ykkönen dvi:llä. Erillinen NVIDIan näytönohjain on, olisiko sillä tekemistä?

    VastaaPoista
  3. Riippuu varmaan näytönohjaimesta.

    Avainsana Intelin emolevyn HD4000-ohjaimessa on, ettei kakkosnäyttöä saa sammuttaa. Jos siitä on virta pois, herätessään pc tulkitsee, että juuri siihen pitää lähettää ykkösnäyön kuva. Tuloksena on, että se oikea ykkösnäyttö jää täysin pimeäksi.

    Jos jättää molemmat näytöt päälle ja antaa niiden tai koneen mennä lepotilaan, näytöt osaavat yleensä herätä.

    Ykkösnäyttö on 27" Fujitsu ja siinä on muitakin kummallisuuksia, joten ohjaimen lisäksi myös näyttö vaikuttaa lopputulokseen.

    VastaaPoista