perjantai 23. marraskuuta 2012

Windows 8 datalaskuri

Windows 8:ssa on näköjään datalaskuri, josta voi seurata langattoman datasiirron määrää. Ominaisuus on sen verran piilotettu, että törmäsin siihen vahingossa. Tämä ei anna hyvää kuvaa uuden Windowsin käytettävyydestä.

Datalaskuri kytketään päälle näytön oikeasta reunasta, kunhan siihen on ensin haettu verkkoyhteyksistä kertova palkki. Valitun wlan-verkon tai 3G-datan kohdalta avautuu hiiren kakkospainikkeella lisävalintoja:

Windows 8 datalaskuri kertoo siirretyn datan määrän. Tai sitten ei. 
Kun Show estimated data usage on valittu, yhteyden tietojen alla näkyy siirretyn datan määrä. Oleellista on, että laskuri juoksee kunnes se nollataan erikseen. Se voi siis olla päällä vaikka viikon ja arvioida, kuinka paljon roaming dataa on kertynyt. Resetoimalla laskurin ensin voi myös mitata, kuinka paljon dataa  Facebookin aloitusnäyttö siirtää tai miten paljon dataa siirtyy silloinkin, kun Windowsissa ei näytä tapahtuvan mitään (vastaus: paljon -- siellä menevät Skydriven ja Dropboxin sekä Windowsin omat synkronoinnit ym.).

Pari tuntia hotellin WLANissa ja tuloksena gigatavu dataliikennettä?
Pari päivää sitten olin seminaarissa helsinkiläisessä hotellissa. Jo parin tunnin jälkeen laskuri näytti lähes gigatavun datasiirtoa. Päivän päätteeksi lukema oli jo useita gigatavuja. Tulos ei voi pitää paikkansa -- paitsi jos siinä on mukana myös muiden ko. tukiaseman käyttäjien siirtämiä bittejä..

Vanhakin Windows osasi näyttää siirretyn datan määrän (kunnes toiminto piilotettiin Vistasta alkaen), mutta sen tilasto nollautui aina koneen sammuttamisen yhteydessä.

Listassa on toinenkin hyödyllinen asetus: Set as metered connection. Kun se on valittu, Windows kohtelee yhteyttä volyymiveloituksena ja asetuksista voidaan valita, mitä silloin jätetään synkronoimatta.

Nyt olisi vielä kiva tietää, miten nämä temput tehdään tabletin sormiohjauksella... (lisäys: pitämällä sormea oikeassa kohdassa riittävän pitkään).

4 kommenttia:

  1. Moi Petteri

    "Ominaisuus on sen verran piilotettu, että törmäsin siihen vahingossa. Tämä ei anna hyvää kuvaa uuden Windowsin käytettävyydestä."
    Hmm, eri mieltä tästä - Windowsissa on (ja on aina ollut) paljon ominaisuuksia, jotka eivät erityisesti hyppää käyttäjän silmille. Tuo toiminto löytyy kuitenkin kohtuullisen loogisesta paikasta, eli verkkoyhteyden takaa aukeavasta valikosta.

    Mutta varsinaiseen asiaan - mittailin parissa koneessa tuota lukua, ja se näyttää olevan aika tarkasti sama, kuin yksittäisen verkkoyhteyden kohdalla raportoitu lähetettyjen ja vastaanotettujen tavujen yhteismäärä. Kummassakin tapauksessa laskuriin otetaan mukaan vain tälle nimenomaiselle verkkolaitteelle lähetetyt ja sen lähettämät tavut, ei muiden verkkolaitteiden lähettämiä tavuja (kuten muissakin verkkoyhteystyypeissä). Poikkeuksena tästä on Broadcast- ja Multicast-lähetykset verkossa - onkohan tuossa samassa verkossa mahdollisesti ollut jotain multicast-lähetystä meneillään?

    "Nyt olisi vielä kiva tietää, miten nämä temput tehdään tabletin sormiohjauksella..."
    Kuten jo viestiäkin laitoin, joko näytön oikean reunan Asetukset-charmin kautta tai sitten Työpöydän verkkokuvakkeen kautta pääset tuohon Verkot-ruutuun, ja siellä sitten haluamasi verkkoyhteyden kohdalla "kakkospainikkeen napsautus", joka sormikosketuksessa on oletuksena "paina ja pidä" (eli paina sormella ko. vaihtoehtoa vähän pidempään), jolloin tuo sama valikko tulee näkyviin.

    VastaaPoista
  2. @Kimmo & Petteri

    Täältä sivusta kommentti, että WLAN on broadcast media aivan kuten ethernetkin luonteeltaan. WLAN:ssa on aina jonkin verran broadcastia ja nykyään myös monet laitteet ja niiden ohjelmistot etsivät palveluja lokaalista verkosta multicastilla.

    Yritysverkoissa käytetyt tukiasemat rajoittavat usein enemmän sitä miten broadcastit käyttäytyvät ja voivatko WLAN-clientit keskustella suoraan keskenään. Clienttien välinen kommunikaatio on usein tarkoituksenmukaista konfiguroida pois kun halutaan säästää kaistaa lokaalin verkon ulkopuolisten palveluden käyttöön.

    PKT-yrityksissä ja kotikäytössä (SOHO) käytetyt tukiasemat eivät juuri filteröi ja clientit voivat keskustella keskenään, broadcastit ja multicast välittyvät filteröimättäminä.

    Multicastin määrä on lisääntynyt kun Zeroconfig aka. Bonour neé Randezvouz Service Discoveryä käyttäviä laitteita ja monessa laitteessa on jo IPv6 päällä joka myös käyttää multicastia.

    Minusta on aivan luonnollista, että langattoman verkon WLAN laskurit näyttävät kaikein konellle tulleen liikenteen, myös tilaamattoman. Näinhän asia on verkon kannalta, se liikenne on välitetty laitteelle ja on myös vastaanotettu, vaikka se ei kenties kuluttajasta välttämättä tunnu ehkä oikealta kun kokemukset ja käsitys perustuu enemmän puhelinverkoista totuttuun tapaan ajatella, että lasku maksetaan vain lähetetystä ja itse tilatusta liikenteestä.

    VastaaPoista
  3. >joka sormikosketuksessa on oletuksena "paina ja pidä" (eli paina
    >sormella ko. vaihtoehtoa vähän pidempään), jolloin tuo sama
    >valikko tulee näkyviin.

    Ahaa, avainsanat olivat "paina ja pidä" - tätä en tiennyt, eikä sitä ollut viestissä.

    Kovin ilmeinen toiminto ei ole, koska löysin sen vasta puolen vuoden käytön jälkeen :-) Windows XP:ssä lukemat ilmestyivät verkkoyhtyden kuvakkeen viereen, kun sitä näytti hiirellä (mutta se ei ollut sama toiminto, koska laskuri nollaantui aina buutatessa).

    Koti-WLANissa lukema täsmää siihen, mikä tuntuu loogiselta. Ilmeisesti julkisessa WLANissa on multicastia sun muuta, joka saa lukeman näyttämään oletettua suuremmalta. Ei se mitään, kun asiasta tietää. Oma läppäri ei vain pysty normaalin seminaaripäivän aikana siirtämään useita gigatavuja, kun käyttö on normaalia surffausta ja sähköpostitusta.

    VastaaPoista
  4. @Petteri

    Niin siis sinulla ei ole kotiverkossa niin paljon laitteita, jotka lähettävät broadcastia ja multicastia ja siksi verkkoliitännän laskurit (interface counters), erityisesti vastaanotetun liikenteen osalta, luvut ovat lähempänä sitä mitä olet itse lähettänyt ja vastaanottanut.

    Kongressissa käydessäsi siellä ei ollut langattomassa filteröity myöskään broadcastia ja multicastia. Koska samaa langatonta verkkoa käytti ilmeisesti melko moni, joilla laitteita jotka lähettävät broadcastia ja multicastia niin päivän mittaan vastaanotettua liikennettä kertyi laskureiden mukaan melkoisesti.

    Ei tuossa sinänsä ole mitään ihmeellistä. Mutta koska Windowsissa on tilatietoinen palomuuri ja jossa luultavasti kunkin session osalta lasektaan myös välitetty data ei olisi kovin vaikea laajennus Microsoftille tehdä laskuri joka näyttäisi molemmissa tilanteissa lähempänä todellista ts. itse liikennöityä datamäärää osoittava laskuri. Laskuri olisi helppo toteuttaa osana palomuuria siten, että kun sessio puretaan niin sen datamäärä kirjoitetaan yhteen.

    Koska palomuuri ei juuri päästä läpi tilaamatonta liikennettä, muiden kuin erikseen ulkoa sisään avattujen porttien osalta laskurista saisi aika paljon paremman arvion kuin nykyinen. Toki jos tällaista Microsoft lähtee toteuttamaan, niin kannattaisi jättää kuitenkin nykyinen optioksi, siitä on apua viimeistään debuggauksessa.

    VastaaPoista