lauantai 1. joulukuuta 2012

BIOS-päivitys joka kannatti

Ostin vapun tienoilla uuden pöytäkoneen, jossa oli juuri myyntiin tullut Intelin Core i7-3770 prosessori (3,40 GHz). Tilasin koneen speksien mukaan paikalliselta yritykseltä. Olin muuten tyytyväinen, mutta tuulettimen voimakas ääni oli pettymys. Eihän uuden prosessorin pitänyt tuottaa näin paljon hukkalämpöä.

Oli toinenkin ongelma: Intelin oma Desktop Utilities -apuohjelma, jolla voi seurata mm. prosessorin lämpötilaa, ei toiminut. Ikkunaan jäi pyörimään odotuksesta kertova animaatio. Tarkistin Intelin lataussivun, asensin uusimmat ajurit -- mutta mikään ei auttanut.

Palasin asiaan vasta lokakuussa ja latasin uusimman BIOSin. Sillä olikin melkoinen vaikutus: tuuletinten humina loppui täysin ja kone muuttui niin hiljaiseksi, että luulin sen menneen rikki. Desktop Utilities alkoi toimia ja näytti, että täydellä kuormituksellakin prosessorin lämpötila pysyi hyvin kurissa. Se BIOS-päivitys todella kannatti!

Tätä kirjoitusta varten ajattelin tarkistaa asiat uudelleen, mutta Desktop Utilities oli jälleen lakannut toimimasta ja tuloksena oli vain loputon animaatio. Olin välissä päivittänyt käyttöjärjestelmän Windows 8:aan,  joten syy saattoi olla siinä. Mikään ajuri-, BIOS- tai apuohjelmapäivitys ei kuitenkaan saanut apuohjelmaa enää toimimaan.
Varmuuden vuoksi uusin BIOS kannattaa päivittää.
Onneksi Extreme Tuning Utility toimii. Se näyttää oleelliset diagnostiikkatiedot ja sisältää myös hyödyllisiä stressitestejä muistille, prosessorille ja grafiikalle.

Intelin DZ77BH-emolevy on oikeastaan tarkoitettu ylikellottajille, mikä on omassa käytössäni turhaa, mutta tähän emolevyyn sai 32 gigatavua muistia ja riittävästi 6 Gbit/s -väyliä.

Parasta koneessa on Visual BIOS. Graafinen käyttöliittymä BIOS-asetuksiin on tervetullut parannus vanhoihin merkkipohjaisiin näyttöihin. Esimerkiksi boot-järjestyksen voi säätää halutuksi hiirellä vetämällä.

Visual BIOS tuo asetukset 2000-luvulle.
Tiedot on jaettu havainnollisesti välilehdille: 

Muistin tiedot.
Myös BIOS-päivitykset käyvät nykyisin helposti. Kun tiedosto on ladattu Intelin palvelimelta, se asentaa itsensä automaattisesti ja käynnistää koneen uudelleen. Ei enää tiedoston kopiointia levykkeelle tai usb-tikulle ja odottamista sydän syrjällään, käynnistyykö kone päivityksen jälkeen lainkaan.

Intelin sivulla http://www.intel.com/p/en_US/support/detect voi tarkistaa, onko koneeseen asennettu uusimmat ajurit näytönohjainta, ääniä, verkkoa ym. varten. Chrome-käyttäjien pitäisi ladata Java tarkistusohjelmaa varten:

Voi ei: tarkistusohjelmaa varten pitäisi asentaa Java.
Mutta onneksi Javalle on vaihtoehto: kun tarkistuksen tekee Internet Explorerilla, se lataa automaattisesti saman asian tekevän ActiveX-sovelluksen. Mieluummin IE kuin Java!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti