maanantai 1. huhtikuuta 2013

Ärsyttävintä Windowsissa on... Acrobat-päivitykset

Piinaviikon jälkeen jatketaan Windows-kärsimyksillä. Yksi kaikkien ärsyttävimmistä ilmiöistä on toistuvat Adobe Acrobat -päivitykset, joiden asentamisen jälkeen Windows pitää käynnistää uudelleen. Siis tämä ikkuna:

Miksi Windows pitää buutata Acrobatin päivityksen jälkeen?
Miksi ihmeessä Windows pitää käynnistää uudelleen pdf-lukijan päivityksen jälkeen? Tämä sama rumba on jatkunut jo usean vuoden ajan. Onko tämä Adoben vai Microsoftin vika?

Ok, kuvan Reader ei ole ihan uusinta versiota -- nyt mennään jo yhdessätoista, mutta ainakin vielä kympissä oli ihan sama juttu:

Myös kymppiversio vaatii koneen buuttauksen.
Pdf-lukija on tietoturvan kannalta kriittinen komponentti, joten sen päivitystä ei voi lykätä. Ainoa keino on vaihtaa Adobesta johonkin kilpailevaan lukijaan, mutta ne, jotka tarvitsevat Acrobatia myös pdf-tiedostojen tuottamiseen, eivät saa apua tästäkään.


10 kommenttia:

  1. Ärsyttävää on myös se että Adobe Reader ei päivitä automaattisesti uudempaan versioon. Viikonloppuna käynnistin vähällä käytöllä olleen läppärin ja huomasin että siinä on Adobe Reader 9. Se tarjosi kyllä jotakin päivitystä uudempaan 9-versioon mutta versio 11 (tai 10) pitää asentaa manuaalisesti.

    Adobe Reader on kyllä välttämätön. Windows 8:n oma pdf-lukuohjelma on lähinnä ärsyttävä. En ole keksinyt miten sillä voi edes tulostaa pdf-tiedostoja.

    VastaaPoista
  2. Olisikohan oikeasta reunasta sipaisemalla ja sitten Devices? (Laitteet tms. suomenkielisenä)

    VastaaPoista
  3. Itse lopetin vuosia sitten Acrobat Readerin käytön tietoturvaongelmien, yleisen hitauden, ja noiden päivitysongelmien vuoksi. Foxit reader oli hyvä korvaava tuote (joskin se asentaessa yritti sisällyttää kaikkea tyhmää, aivan kuten Java vieläkin). Foxit ei myöskään halua buutata päivityksen yhteydessä, joten oletan tuon uudelleenkäynnistysvaatimuksen olevan Acrobat Readerin vika.
    Nykyään minulla on kolmella koneella neljästä vain tuo Windows 8:n sisäänrakennettu reader, se riittää perustarpeisiin.

    VastaaPoista
  4. Oikeastaan eniten Windowsin käytössä jurppii tämä päivitysten jälkeinen uudelleen käynnistäminen jota siis vaativat Windowsin lisäksi useat ohjelmat. Olisiko taustalla siis ihan Windowsissa itsessään oleva tekniikka korvata käytössä olevia tiedostoja?

    En siis normaalisti sulje konetta, vaan asetan lepotilaan. Siksi jurppii nämä uudelleen käynnistykset, eivätkä nekään nyt mikään ärräpäiden asia siis ole.

    VastaaPoista
  5. Omissa koneissani Acrobat Readerin uusin eli 11-versio ei enää vaadi uudelleekäynnistystä päivitysten jälkeen.

    Yleisin syy uudelleenkäynnistykseen Windows-sovelluksilla päivityksen jälkeen lienee se, että jokin tiedosto (yleensä ohjelmatiedosto), joka piti päivittää, on jonkin toisen sovelluksen käytössä (eli ladattuna muistiin). Esimerkiksi Readerin päivitys päivittää myös erilaisia laajennuksia, jotka ovat muiden kuin Readerin käytössä (esimerkiksi Explorerin käytössä olevan Reader-esikatselimen ja Windowsin hakutoiminnon PDF-tiedostoparserin), ja näiden päivittäminen on vanhemmissa versioissa aiheuttanut tuon käynnistystarpeen.

    Asennusohjelma voi toimia eri tavoin tällaisessa tapauksessa: se voi pysäyttää ko. toiminnot tai sovellukset (ilmeisesti Readerin 11-version päivitys toimii juuri näin), tai se voi tutkia, minkä sovellusten käytössä jokin korvattava tiedosto on, ja sen jälkeen pyytää käyttäjää lopettamaan ko. sovellukset tai tarjota käyttäjälle vaihtoehtoa, jolla hän voi pakottaa kaikkien löydettyjen sovellusten lopettamisen (esim. uuden Officen päivitys toimii näin). Näin tiedostot voidaan korvata siististi ja ilman koneen käynnistämistä uudelleen, ja asennusohjelma voi sitten jopa käynnistää pysäytetyt sovellukset ja palvelut uudelleen (jälleen, uusi Reader-päivitin toimii näin).

    Miksi tiedostoja ei sitten vain voi korvata levyllä? No periaatteessa varmaan voisikin, mutta jos ohjelmatiedosto on ladattuna jonkin prosessin muistiin, ei korjaus luonnollisesti tule käyttöön ennenkuin ko. uusi versio on myös ladattu muistiin. Microsoft tarjosi jokin aika sitten osasta päivityksiä myös versiota, joka osasi tehdä myös uuden version korvaamisen muistiin, mutta asiakkaat käyttivät tätä vaihtoehtoa todella vähän, ja sen toteuttamisesta luovuttiin.

    VastaaPoista
  6. Tuo on kyllä yleisestikin raivostuttavaa, kun pitäisi käynnistää ohjelma tehdäkseen jotain sillä, niin sitten pitääkin alkaa päivittämään ohjelmaa ja pahimmassa tapauksessa buuttaamaan konetta. Menee kokonaan rytmi hommasta.

    VastaaPoista
  7. Kimmo, tämä on toki selvä juttu, mutta jostain syystä kaikki muut apu- ym. ohjelmat osaavat päivittää itsensä ilman koko Windowsin buuttausta. Jopa Adoben Flash. En keksi, mikä Acrobatissa on niin erikoista, ettei edes sitä käyttävien prosessien pysäyttäminen onnistu.

    Ainoa mieleen tuleva seikka on jokin DRM:ään liittyvä suojaus, mutta luulisi että sekin olisi eristetty niin, että vain DRM:ään liittyvä päivitys vaatisi uuden buuttauksen.

    VastaaPoista
  8. Moi Petteri - kuten sanottu, uusin Acrobatin päivitysohjelma osaa pysäyttää palvelut ja sovellukset ja sen jälkeen päivittää Acrobatin niin, että uudelleenkäynnistystä ei enää tarvita. En osaa sanoa, miksi näin ei ole ollut jo aiemminkin, tuota kannattaisi kysyä Adobelta.

    Miksi DRM aiheuttaisi jotain erikoisuutta päivitykseen?

    VastaaPoista
  9. Tästä vielä, mielenkiintoista on, että uusimman version 11 asennusohjelma edelleen kyllä vaatii uudelleenkäynnistyksen. En osaa sanoa, että mistä tuo johtuu, asennusohjelma näytti kyllä päivityksen tapaan pysäyttävän esim. hakutoiminnon indekserin.

    VastaaPoista