sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Mainio televisio, vain DVB-T2 puuttuu

Hieraisin silmiäni, kun näin Verkkokauppa.comin tarjouksen: LG:n tämän kevään 55-tuumainen uutuusmalli (55LA690S) vain 1300 euroa. Kaikki hienoudet: passiivinen 3D, satelliitti- ja kaapeliverkon teräväpiirtoviritin, Miracast-tuki, sisäänrakennettu Wlan ja niin edelleen.

LG:n huippumalli 1299,90 euroa.
Hinta on mainio, sillä 55LA690V-rinnakkaismallin hinta on 2200 euroa.

Yksi kirjain mallinimen lopussa kertoo pienen, mutta ratkaisevan eron: halpamallissa on vain tavallisen DVB-verkon viritin. Teräväpiirto toimii satelliitissa ja kaapelissa, mutta ei antenniverkossa. Malli on tarkoitettu Itä-Euroopan markkinoille, joissa antenniverkko elää vielä suttupiirron aikaa.

Mutta miten ihmeessä DVB-T2-viritin voi nostaa hintaa tuhannella eurolla? Onko isoissa televisioissa todella näin hyvät katteet?

Jos ostaisi erillisen HD-digiboksin, saisi kaiken tarpeellisen, mutta säästäisi lähes tonnin. Olisiko elämä kahden kaukosäätimen ja erillisen digiboksin kanssa sen arvoista?

Hmm... tätä sietää pohtia.

Samalla toivoisi, että jos tv-kauppiaat vielä myyvät analogisella tai perustarkkuuden virittimellä varustettuja isoja televisioita, se mainittaisiin kissankorkuisin kirjaimin ilmoituksessa. Tiedon piilottaminen teknisiin ominaisuuksiin on lähes asiakkaan huijaamista. Tässä tapauksessa merkintä on erityisen epäselvä: Digivirittimet: DVB-T/S2/C HD. Vasta kysymyksiä ja vastauksia -osasto paljastaa, että erona aitoon huippumalliin on vain T2-virittimen puute.

Lisäys 20.5.2013: Jaa-ha, Verkkokauppa.com on eilisen jälkeen nostanut hintaa 200 eurolla. Uusi hinta on 1499 euroa.

Sama LG:n huippumalli, tänään 1499,90 euroa.

6 kommenttia:

  1. Tässä on ihan kysyntä ja tarjonta. DVB-T mallin kysyntä on pienempää, joten hinnan tulee olla selvästi halvempi. Jos käyttää tallentavaa boksia, ei tuolla puutteella juuri ole merkitystä, samoin kaapelitalouksissa sitä ei tarvitse.

    Kyllä minusta asia aika selvästi kerrotaan: "Televisiossa on CI+ -liitäntä maksu-tv-kanaville ja tavallinen DVB-T-digiviritin sekä teräväpiirtokanavia tukevat DVB-C HD ja DVB-S2 -digivirittimet, joten se soveltuu jokaiseen kotiin."

    Verkkokauppa.com:in asiakaskunta yleensä on tiedostavampaa kuin muiden liikkeiden. Jos tuon tilaa olettaen teräväpiirron toimivan antennissa saa syyttää itseään.

    Toki tuosta puuttuu selkeä varoitus, mutta miksi sen antamisen pitäisi olla mainoksen tehtävä? Eri asia on, jos kaupassa keskustelee myyjän kanssa.

    Tilanne joskus 2005 oli vastaava. Malli lan digiviritintä saattoi olla 600 euroa halvempi kuin digivirittimellä. Erolla sai tallentavan boksin.

    Koomista on tuossa maininta tuplaydinprosessorista.



    VastaaPoista
  2. Toki tuosta puuttuu selkeä varoitus, mutta miksi sen antamisen pitäisi olla mainoksen tehtävä? Eri asia on, jos kaupassa keskustelee myyjän kanssa.

    Kun kyse on verkkokaupasta, moni tekee ostopäätöksen ja tilauksen web-sivun tietojen varassa. Huippu-tv:n myyminen ilman T2-viritintä pitäisi ilmoittaa selvästi.

    Stockmannilla myytiin juuri tallentavaa digiboksia, jonka nimessä oli isolla kirjaimet HD. Boksi tallensi kuitenkin vain perustarkkuutta.

    >Koomista on tuossa maininta tuplaydinprosessorista.

    Web-sivut ja television oma käyttöliittymä kuormittavat prosessoria ja toimivat nopeammin kahdella ytimellä.

    VastaaPoista
  3. Kysyin asiaa LG:n pohjoismaiden tekniseltä osaajalta. Viritinmodulia ei voi vaihtaa huollossa jälkikäteen. Joka tapauksessa kaapeli-tv-taloudet tai ne, jotka eivät HD:stä piittaa, saavat tästä hyvän television edulliseen (eivät tosin niin edulliseen kuin aluksi näytti) hintaan.

    VastaaPoista
  4. Olen tiedostava asiakas - ja siksi ostankin muualta kuin Verkkokupasta - mutta siitä huolimatta en ole ollut tietoinen, että Suomessa myytävistä laitteista pitäisi kytätä kaikki mahdollinen teksti ja numeron puuttuminen. Tätä se näyttää olevan Verkkokaupan kanssa, kun ilmeisesti tuovat ohi maahantuonnin omana tuontinaan Euroopasta laitteita... Kaikki pitää katsoa suurennuslasilla läpi!

    >Kyllä minusta asia aika selvästi kerrotaan: "Televisiossa on CI+ -liitäntä maksu-
    >tv-kanaville ja tavallinen DVB-T-digiviritin sekä teräväpiirtokanavia tukevat DVB-C
    >HD ja DVB-S2 -digivirittimet, joten se soveltuu jokaiseen kotiin."

    Minusta tuo ole mitenkään selkeästi ilmoitettu - suorastaan peitelty. Mistä minun pitäisi tietää, mitä ihmeen t2 x56 standardi ip56 tässä pitää alkaa tuijottelemaan? ATK-opettajana tunnen erittäin hyvin atk-laitteet, yleensäkin tekniikan, mutta kyllä se vain nyt niin on, ettei kaikesta voi kaikkea tietää ja myyjän ne tulee selkeästi sanoa!

    VastaaPoista
  5. Pari päivää HD kuvaa sisäantennilla etsineenä minullekin selvisi, ettei LA 690s telkkarissa ole Antenni HD:tä. Kun ostin television ihmettelin vain loppukirjaimen merkitystä, eikä se selvinnyt minulle. LG:n sivulla ei tosin ollut mitään tietoa kyseisestä mallista. Koska oli vain LA 690v:n tiedot oletin, että samoja ovat ja HD kuva näkyy antennissa.

    VastaaPoista
  6. Television myynti ilman DVB-T2:tä oli lievää huijausta, etenkin kun Yle aloitti antenniverkon HD-lähetykset jo 2.5.2011. Ainakin tästä olisi pitänyt mainita.

    Toisaalta HD-lähetykset eivät ole tähän mennessä juurikaan kiinnostaneet yleisöä, siksi Ylekin sai HD-kanavansa kunnolla käyntiin vasta nyt, sopivasti olympialaisten alkamispäivänä. Lisäksi ne, jotka ovat ostaneet television kaapeliverkkoon, eivät ole tehneet DVB-T2-virittimellä mitään.

    Sinänsä perustarkkuuden kuvan katselu yli 40-tuumaisella televisiolla on silmien kiusausta, IMHO.

    VastaaPoista