keskiviikko 23. lokakuuta 2013

iPad Air vs. Surface

Apple julkisti eilen uuden iPadin. Nyt sen lisänimi on Air. Mikä ihme markkinointiosastoa oikein vaivaa? iPad-mallinimissä ei ole mitään logiikkaa. Kukaan ei enää tiedä, minkä mallin omistaa. Oliko se toista sukupolvea, Retinaa, miniä vai jotain muuta?

Minä muistan omani hyvin, sillä käytän edelleen alkuperäistä 1. sukupolven iPadia -- sen vähän, mitä käytän, ja lähinnä matkoilla. Multimediakäyttöön Android-tabletti on parempi. Olen kuitenkin ostanut iPadiin sekä Euroopan että USA:n autonavigoinnin, joten olen sidottu laitteeseen. Airplayn ja iTunesin ansiosta se toimii hyvin myös musiikkikäytössä.

Uusin iPad eroaa aiemmasta vain 64-bittisen prosessorin (mitä välii?) ja kevyemmän painon ansiosta. Olisipa nyt tullut edes sormenjälkilukija tai jotain teknistä uutta. Tai hyvä ettei tullut, niin ei ole vieläkään syytä päivittää.

iPadin jämähtäminen paikoilleen on sekä huono että hyvä asia. Onko niin, ettei yksinkertaisia tablet-koneita voi kehittää tämän kummemmiksi? Tuotekehitys siirtyy palveluihin ja sovelluksiin. Kerran ostettu laite säilyttää arvonsa paljon pidempään kuin pöytäkone- tai läppäriaikana. Vai onko niin, ettei Apple enää uskalla innovoida ja tuoda uusia rohkeita ominaisuuksia?

iPad-aloitusnäyttö sisältää vain käynnistyskuvakkeet.
Pahiten iPadissä tökkii sen käyttöliittymä. Lainaan tähän kuvan omastani, joka ei enää tue uusinta iOS 7:aa, mutta aloitusnäyttö ei ole tästä mihinkään muuttunut. Lähes staattisten käynnistyskuvakkeiden tarjoama näkymä on kuin Windows 3.11-koneesta 1990-luvun puolivälistä.

Tässä suhteessa Surface ja Lumia 2520 ovat huomattavasti kehittyneempiä. Niissä näkee kaiken oleellisen ilman, että yhtään sovellusta tarvitsee edes käynnistää. Tervetuloa 2010-luvulle!

Windows-tablet näyttää kaiken oleellisen yhdellä vilkaisulla.
Windowsin käyttöliittymä ulottuu myös sovelluksiin, jotka reagoivat kaikki samalla tavalla näytön ylä-, ala- ja sivureunoista tehtäviin sipaisuihin. Haku- ja jakotoiminnot ovat aina samalla paikalla. Näytön voi jakaa kahtia (Windows 8.1:stä lähtien missä suhteessa tahansa) ja ajaa kahta sovellusta rinnakkain.

On yllättävää, ettei Apple ole pystynyt kehittämään tätä puolta käyttöjärjestelmästään lainkaan. iOS 7 toi pieniä parannuksia, uudet värit ja typografian, mutta jätti ehkä kaikkein tärkeimmän uudistuksen tekemättä. Tässä suhteessa myös Android-tabletit ovat tuntuvasti iPadiä edellä, vaikka eivät Windowsin tasolle ylläkään.

Käyttöliittymä on tietenkin vain osa kokonaisuutta. iPad on edelleen mainio kokonaisuus ja toimii hienosti yhteen Applen kaikkien laitteiden kanssa. Sen 4:3 kuvasuhde on työkäyttöä ajatellen parempi kuin Nokian ja Microsoftin valitsema 16:9.

Windows-tablet tarvitsee vielä paljon työtä ja sovelluksia. Applen tablet tarvitsee uuden aloitusvalikon. Kun nämä joskus saadaan kohdalleen niin asiakkaan on todella vaikea valita, mihin kolmesta kelkasta hyppäisi. 

4 kommenttia:

  1. Tämä on varmaan nitä kuuluisia makuasioita mutta minä ainakin haluan käyttää tablettia niiden sovellusten käyttämiseen, en aloitusnäytön tuijotteluun vaikka se kuinka yrittäisi kertoa minulle mielestään tärkeitä asioita. Pelkään pahoin että Windows RT:n taival tulee olemaan hyvin kivikkoinen, saa nähdä ehtiikö RT:lle tulemaan niitä sovelluksia ennenkuin Microsoftilta loppuu into pumpata rahaa siihen. Ja tabletissa 4:3 kuvasuhde on parempi kaikessa muussa paitsi videokuvan katselussa. Surface pystyasennossa on todella outo ilmestys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin, kun tuo Windowsin aloitusnäyttö on niin sanoinkuvaamattoman ruma. IPadin näyttö on kaunis siihen verrattuna. Muuten WIndowsin 3.11:ssä on erillinen Program Manager, jossa käynnistettävät ohjelmat oli. Työpöydällä oli avoimet ohjelmat.

      Poista
  2. Sama täällä. Mutta puhelimessa olisi kiva nähdä aloitusnäytöltä asioita, mutta se nyt vaan ei Win8:ssa oikein meinaa onnistua, vaikka jotain yritystä onkin. Lukitusnäyttöön tuli jotain viime päivityksessä, mutta ei sillee, että siittä olisi jotain hyötyä. Aloitusnäytössä olisi taasen parikin asiaa, joita olisi kiva nähdä kattomalla, mutta ei. Sekään ei onnistu. Sovellus pitää avata, että päivittyy. Kalenteri ja sää, nimittäin. sovellukset ovat Chronos-kalenteri ja Accuweather.

    VastaaPoista
  3. Windows-tabletin 16:9 -näyttö pystyasennossa on kätevä ainakin Facebookin selailuun. Uutisvirtaa näkee pitkän pätkän minun silmilleni luettavassa muodossa, kun zoomaa sen verran, että ikkunan oikean reunan mainokset jäävät piiloon. Sitten vaan peukalolla kelaa näyttöä alas - ylös.

    VastaaPoista