lauantai 30. marraskuuta 2013

iPhone 5S on menneisyyden vanki

Applen uusin iPhone 5S oli viikonlopun kokeilussa. Oltuaan markkinoilla lähes seitsemän vuotta iPhone on muuttunut yllättävän vähän. Se, mikä 2007 oli uutta ja ihmeellistä, alkaa nyt tuntua pysähtyneeltä ja vanhanaikaiselta. Esimerkiksi käyttöjärjestelmä ei värien ja fonttien uudistamisesta huolimatta enää täytä nykypäivän odotuksia.

Vanha design, uudet värit.
Oikean appsin etsiminen listasta on työlästä. Koska iPhonessa ei ole back-painiketta, sen toteuttaminen jää sovellusten tehtäväksi, eikä toiminto aina ole yhdenmukainen. Ja kesti pitkään löytää haku: se aktivoidaan vetämällä jotain ohjelmakuvaketta alaspäin.

Uudet värit ja fontit jakavat mielipiteitä, minusta ne ovat onnistuineita, joskin paikoin vaikealukuisia. Sääsovellus on aiempaa sekavampi. Jostain syystä iOS 7 paransi näppäimistön tarkkuutta, painallukset osuvat paremmin maaliin kuin ennen.

Jossain vaiheessa iPhoneen on näköjään lisätty toiminto, joka varoittaa yleisistä puhelimen PIN-koodeista:

Ei, en kokeillut 0000-koodia. Silti iPhone piti sitä liian helppona.
Uudessa iPhonessa on sormenjälkilukija, joka tunnistaa sormen noin sekunnin odottelun jälkeen. Toiminto on mainio ja yleistyy takuulla muissakin laitteissa. PIN-koodien näpyttely on paitsi työlästä myös tietoturvatonta, koska koodi on helppo urkkia olan yli katsomalla.

Parasta uudessa iPhone 5S:ssä on sormenjälkilukija.
Sen sijaan iPhone ei edelleenkään tue NFC:tä, vaikka tuki löytyy lähes kaikista muista paremman luokan älypuhelimista.

Ärsyttävää kyllä, isojen tiedostojen lataus vaatii edelleen wlan-yhteyden, vaikka puhelin tukee uusinta 4G-verkkoa.

Ai mikä 4G?
iPhonen kamera on tyydyttävä, mutta ei enempää. Megapikselien määrä on kohtuullinen kahdeksan ja objektiivin valovoima aiempia malleja parempi (nyt 2,2), mutta yhden pikselin koko on pienempi (1,5 um) kuin vanhassa iPhone 4:ssä (1,75 um). Marraskuinen iltahämärä panee minkä tahansa kameran koville:

iPhone 5S: ISO 320, f2,2, 1/17 s.
Vertailun vuoksi sama kohta Lumia 920 -puhelimella:

Lumia 920: ISO 800, f2,0, 1/17 s.
Lumian kuva on omaa luokkaansa, joskin sen ottaminen vaati useampia yrityksiä, koska kamera tarkentaa huonosti näin hämärässä.

Yhdessä suhteessa iPhone on omaa luokkaansa: pienenä, kevyenä ja hoikkana se on kuin koru. iPhone 5 on naisten puhelin. Korutasoa on myös hinta: 800 euroa 32 gigan mallista tekee siitä Suomen kalleimman älypuhelimen. Näin paljon Apple-lisää maksavat vain vannoutuneet fanit.

Apple alkaa olla historiansa vanki, aivan kuten Nokia aikoinaan. Seuraavassa mallissa on pakko olla ainakin isompi näyttö.


PS. Oma iPhone on yli kolme vuotta palvellut perusnelonen. Se toimii yhä ja akku kestää koko päivän, mutta onhan se hidas. Ilmeisesti käyttöjärjestelmä on yhtä rämettynyt kuin Windows vuosien käytön jälkeen.

Kolme vuotta arkikäyttöä on älypuhelimelta hyvä saavutus. Jopa uusin iOS 7.0 asentui siihen. iPhone ei ole halpa, mutta hinta näkyy laadussa. Ilman pehmeitä silikonikuoria puhelin tuskin olisi kestänyt näin pitkään. Ne pitäisi ilman muuta olla vakiona.

4 kommenttia:

  1. Minua hämmentää tämä yleisesti esitetty vaatimus suuremmasta näytöstä. En halua yhtään nykyistä iPhonea suurempaa puhelinta. Vähän pienempikin kelpaisi. Kummallisesti teknologiakommentaattorit ja -toimittajat ovat päätyneet käsitykseen, että puhelimen pitää olla lähes minitabletti. Tämä on monelle käyttäjälle epäkäytännöllistä. Naistenvaatteiden taskut muuten ovat paljon miesten vastaavia pienemmät. Niihin ei Samsung Galaxyn nykymalli mahdu. Eikä tunnu hyvältä housuntaskussakaan. Miksi siis aina vain suurempaa ja suurempaa?

    VastaaPoista
  2. Isommalla näytöllä helpompi osua näppäimiin, myös surffaus ja videoiden katselu helpompaa. Numero- ja kirjainnäppäimet samalla näytöllä on suuri apu kun syötetään esim. salasanoja. Keski-ikäiset arvostavat isompaa näyttöä, nuorison silmät ja sormet pärjäävät pienelläkin.

    Älypuhelimen käyttö on muuttunut siitä, mitä se oli 2007 kun iPhone tuli. Parasta olisi tietysti antaa käyttäjille vaihtoehtoja, kuten Apple nyt tekee tableteissakin.

    VastaaPoista
  3. Suurinta tyhmyyttä valmistajilta on sallia sormenjäljen käyttämisen salasanana. Sormenjälki identifioi henkilön (username), mutta se ei toimi salasanana, koska sitä ei voi vaihtaa jos se pääsee muiden tahojen tietoon.

    Kannattaa lukea http://blog.dustinkirkland.com/2013/10/fingerprints-are-user-names-not.html

    VastaaPoista
  4. Ainakin noista testikuvista iPhonen kuva näyttää luonnollisemmalta, Nokian kuva näyttää enemmän ylivalottuneelta ja väritasapaino pielessä. Mutta tiedä sitten miltä tuo luonnossa näytti, mutta uskotaan nyt sitten Petteriä että Noksu teki paremman kuvan.

    VastaaPoista