keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Uusi kone käyttöön viidessä minuutissa

PC:tä voisi vaihtaa useamminkin, ellei sovellusten asentaminen, tiedostojen siirtäminen sekä asetusten tekeminen olisi niin julmetun työlästä. Yleensä menee viikko, ennen kuin uusi kone on saatu viritettyä toimintakuntoon.

Sain tänään Microsoftilta testiin Surface 2 -tabletin. Kyse on siitä kevyemmästä mallista, joka ei ole Windows-yhteensopiva (Pro on). Käyttöönotto kesti noin viisi minuuttia ja koostui seuraavista vaiheista:

1. Valitaan käyttöjärjestelmän kieli (suomi).

2. Kirjaudutaan wlan-verkkoon.

3. Kerrotaan käyttäjätunnus ja salasana. Microsoft lähettää varmistuskoodin toiseen sähköpostiosoitteeseen.

4. Koodi syötetään uuteen koneeseen.

5. Surface näyttää muut samaan käyttäjätiliin kytketyt koneet ja kysyy, minkä asetukset halutaan kopioida uuteen.

Hetki odottelua -- ja kone on valmis käyttöön.

Hienous on siinä, että Surface hakee kaiken pilvestä: työpöydän asetukset, taustakuvan, maa-asetukset, sähköpostitilit, aiemmin käytettyjen wlan-verkkojen salasanat -- jopa viimeksi Office 2013-sovelluksilla avattujen työtiedostojen listan. Uusi tablet on valmis käyttöön ja tuntuu heti tutulta, koska kaikki on oikeilla paikoillaan.

Vain Exchange-sähköpostipalvelimen salasana piti syöttää uudelleen. Siinäkin tilitiedot siirtyivät itsestään.

Sovellukset eivät siirry, mutta niiden kuvakkeet siirtyvät. Merkkinä siitä, ettei sovellusta ole haettu, näkyy pieni nuoli alaspäin. Nuolta napsauttamalla Windows hakee sovelluksen kaupasta ja asentaa sen automaattisesti.

Huomaa pienet nuolet sovellusten kuvakkeissa.
Lähdin saman tien uuden laitteen kanssa kokoukseen, jossa pystyin käyttämään sovelluksia entiseen tapaan. Perinteisellä läppärillä vastaava ei olisi tullut mieleenkään. (Ei myöskään Surface Pro'lla, joka on tavallinen Windows-kone -- salaisuus on Windows RT:ssä, jonka sovellukset tulevat Windowsin kaupasta ja ovat siksi täysin käyttöjärjestelmän hallittavissa).

Voi vain kuvitella, miten iso asia tämä on yrityksissä. Rikkoutunut kone voidaan vaihtaa uuteen lähes lennossa ja jos työntekijä vaihtaa työpisteeltä toiselle, kaikki seuraa hänen mukanaan.

Tämä on pilven hyödyntämistä parhaimmillaan. Sovellukset ja tiedostot tallennetaan paikallisesti, mutta synkronoidaan pilven kautta kaikkiin koneisiin. Vähän ennen Windows 8.1 -julkistusta Microsoft luopui kaikessa hiljaisuudessa typerästä viiden koneen säännöstä, joka ennen rajoitti käyttöä.

Amerikkalaisten ylläpitämät pilvet eivät juuri nyt ole kovin haluttavia. On ainakin pelko siitä, että NSA voi urkkia tietojamme, jotka menevät pilveen puolisalaa ja huomaamatta. Mitä pitäisi ajatella vaikkapa siitä, että todennäköisesti jokaisessa maailman wlan-verkossa on vieraillut jokin Windows/Android/iOS-laite ja siten kaikkien salasanat ovat Microsoftin, Googlen ja Applen tiedossa? Ei siis pelkästään kodin ja yrityksen verkon, vaan myös kaikkien niiden verkkojen, joissa olemme joskus vierailleet.

Pilvimallin edut ovat kuitenkin niin suuret, että pahimman kohun laannuttua tällainen käyttömahdollisuus tuntuu ylivoimaisen hyvältä.

9 kommenttia:

  1. Kerropa vielä tarkemmin - asetukset jostain toisesta, aiemmasta RT-laitteestasi, oletan? Kuten luurit eli kun otat uuden saman käyttiksen luurin, siihen asentuu kaikki toisen (aiemman) luurin softat ja tilit sekä asetukset automaattisesti?

    VastaaPoista
  2. Toisesta RT-laitteesta, kyllä. Periaatteessa luurit tekevät samoin, mutta tableteissa siirtyviä asetuksia on paljon enemmän + Office-sovellukset ja pilveen tallennetut työtiedostot.

    VastaaPoista
  3. Juu. Yllättävintä on, että jopa IE-selaimen sivustojen käyttäjätunnukset ja salasanat on pilvessä. Jopa suosikit niin tehokkaasti, että niiden järjestyskin on sama mitä aikaisemminkin. Jos vaihdan toisiksi ylimmän linkin toisiksi alimman linkin kanssa päittäin paikkaa - se muuttuu joka koneeseen. Tässä jos missä jää firefoxit ja muut pahasti altavastaajiksi. Sitten tietty kun ie:stä ei tartte pelätä, että joku ronkkii salasanat selkeällä suomenkielellä mistään toisin kuin firefoxissa paria nappia painamalla niin...

    SkyDrive toimii myös hienosti nyt Windows 8.1 RT:ssa. Aikaisemmin ongelmana RT:ssa oli, ettei tiedostoja saanu oikeasti synkronoitumaan tablettiin. Desktop versiota skydrivesta ei voinut asentaa, ja store-puolen skydrive appsi oli vähäsen torso. Nyt 8.1 myötä kun skydrive onkin integroitu oikeasti käyttikseen, alkoi myös tiedostojen kopioiminen tablettiin välittömästi kun vain laittoi valinnan "käytä tiedostoja offline-tilassa", ja näin ollen viimeinkin RT tabletissanikin on myös tiedostojen reaaliaikainen synkronointi.

    RT-tabletti on oikeastaan erinomainen asia. Juuri se suunta mihin microsoftin pitääkin mennä. Simppeliä selkeää. Eikä työpöytäpuolen sovellusten käyttö kovin kummoista ole kosketusnäytöllä muutenkaan.

    Itsekin huomasin, että vika onkin ennemminkin käyttäjässä kuin sovelluksissa. Odottelin RT-tablettiini Outlook-sähköpostiohjelmaa kuin kuuta nousevaa. Sitten kun se viimeinkin tuli - niin välittömästi huomasi - että se on lähes käyttökelvoton kosketusnäytöllä. Hyvä puoli on se, että samalla ovat uusineet 8.1 myötä myös appsipuolen sovellukset jo ihan kelvollisiksi ja teinkin radikaalin tempun. Poistin "työpöytä" tiilen aloitus-näytöstä. Ei helppoa tapaa mennä työpöydälle. Järjestelin myös selaimen suosikit niin että työpöytäversiossa olevat ylimmät suosikit on niitä tärkeimpiä ja kun ne laittaa ylimmäksi - taas appsi-explorerissa ne samat suosikit jaottuu vasemmalta oikealle. Eli heti tyrkyllä on tärkeimmät suosikit molemmissa selaintyypeissä. Ja sen jälkeen päätin, että alan opettelemaan oikeasti noiden appsien käyttöä ja koitan kartella (ainakin tabletissa), työpöydän puolta viimeiseen asti. Ja huomasin - että sehän toimii. Ne sovellukset toimii oikeasti erinomaisesti kosketusnäytöllä. Eli siis vikaa ei ole itse ohjelmissa - vika on käyttäjissä ja muutosvastarinnassa. Jos käyttäjät edes yrittäisivät, niin voisivat huomata, että Windows tabletti on helpompi käyttää kuin ipad. Ja ennenkaikkea sitten jos TARVETTA on, löytyy ne ihan oikeatkin ohjelmistot, kuten Outlook. Aikamoinen lahja saada kallis ohjelmistopaketti ilmaiseksi. Tämä on yksi RT-puolen suurista valteista.

    Ja sitten tosiaan se haittaohjelmapuoli. RT on turvallinen. Myös firmikset asentuu Windows updatesta keskitetysti. Ei ole pahaa sanaa sanottavana. Nyt kun vielä tekisivät oikeasti radikaalin liikeen ja hävittäisivät desktop puolen (tableteista) kokonaan. Ihmiset pärjää Windows puhelimienkin kanssa ilman "desktopia", niin miksi sitten eivät mukamas oppisi oikeasti käyttämään tablettia ilman "desktop" puoliskoa.

    Sääli, että ovat hylkäämässä RT:n. Se on se suunta mihin pitäisi mennä. Eikä sinne työpöytä suuntaan. Sitten taas työpöytäversio on perinteisille läppäreille ja pöytäkoneille omiaan. Siinä taas windowsin uusi aloitusnäyttö on karmiva. Hyvä puoli on, että informaation näkee samantien. Mutta ei kyllä tule käytettyä aloitusnäytön puolen ohjelmia ollenkaan pöytäkoneella eikä läppärillä. Ovat erinomaisia kosketusnäytöllä - mutta surkeuden huippuja käyttää hiirellä. Eli selkeä pesäero. Kaksi Windowsia. RT tableteihin (ilman desktopia)/puhelimiin ja perinteinen "seiska" pöytäkoneille - ja piste.

    VastaaPoista
  4. "Ovat hylkäämässä RT:n" -- missä näin on sanottu? RT on ehdottomasti oikea suunta ja sen pitäisi olla yhä tärkeämpi Microsoftille jatkossa. Wanhan Windowsin varaan ei tabletia voi rakentaa, mutta voiko Windows Phonen varaan?

    Outlook 2013 on tosiaan pettymys Surfacessa, koska se vaatisi isomman näytön eikä kosketuskäytössä ole mitään järkeä -- etenkin kun vakiona tuleva sähköposti hoitaa samat asiat paremmin.

    Surface 2 tuntuu tuplasti edeltäjäänsä nopeammalta, mikä on tarpeellinen parannus varsinkin Office-sovelluksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusimmassa MPC-lehden numerossa on artikkeli "Windows RT jää räpistelyksi".

      Poista
  5. Itse asiassa kuullostaa ihan hyvältä. Win 8 vaatii tosiaa kosketusnäytön, mutta kun yhdessä pöytäkoneessani sellainen on (ja myydään kosketusnäyttöjä erikseenkin, ajattelin hankkia ainakin tehokoneeseeni), niin se on mukava ja yhdistettynä WP8-luuriin ne toimivat loistavasti esimerkiksi mediakeskuksena. Luuri toimii täydellisenä kaukosäätimenä kaikkeen. Ilman kosketusnäyttöä en tykkää.

    Olen kyllä arvellut, että WP8:sta voisi kehittyä tablettikäyttis, sillä en oikein pidä hyvänä kolmea eri Windows-versiota.

    Mikäli Petteri hilavitkutinfriikkinä saisit käsiisi Lumia 2520:n, niin olisi kiva kuulla arvio. Siinä on ilmeisesti sisäänrakennettuna "kaikki" eli onko se korkean hintansa arvoinen? Kv. testeissä sitä on kovasti kyllä kehuttu.

    VastaaPoista
  6. Ei tämä kyllä mikään uusi asia ole. Jo Windows NT 3.5 (viimeistään 4.0) taisi tuoda roaming profilet, eli jos käyttäjien kotihakemistot vain on asetettu verkkoon niin kaikki asetukset ovat siirtyneet uuteenkin koneesen. Käytännön ongelma on ollut vain se että jos ei konttoriympäristöä lasketa, verkkoyhteydet ovat olleet pitkään liian hitaita moiseen. Liikkuvat läppärikäyttäjät ovat olleet hankalia tapauksia ja tiedot on pidetty paikallisena. Uudemmissa Windowseissa nimenomaan tuo profiilien välimuistitus ja synkronointi bulkkina on parantunut alkuajoista.

    SCCM 2012:n kanssa työasemien hallinta on jo aika juhlaa, ja uuden koneen vanhoilla asetuksilla tosiaan saa käyttöön hetkessä.

    VastaaPoista
  7. Paljon saa vettä virrata Vantaassa ennenkuin yrityssovellukset löytyvät Windows-kaupasta, siihen saakka tosiaan mennään SCCM:llä ja vastaavilla. Kuluttajapuolella asetusten, sovellusten ja tiedostojen siirtyminen vanhasta uuteen koneeseen on ollut Mac-käyttäjille arkipäivää jo vuosia, kummallista että Microsoft tarvitsee tähän pilven ja kokonaan uuden sovellusarkitehtuurin.

    VastaaPoista
  8. Marko, ei tartte pilveä kyllä siihenkään, ainakin minulla koti-Windows 7:aan siirtyi asetukset ja sovellukset oikein hienosti Windows Easy Transferilla (http://windows.microsoft.com/en-us/windows7/products/features/windows-easy-transfer )

    VastaaPoista