sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Jolla - vaikutelmia käyttöliittymästä

Jollan rekisteröinnin onnistuttua kävi ilmi, että tarjolla on sittenkin uusi käyttöjärjestelmäpäivitys. Sen nimi on lupaavasti Laadunjärvi:

Sailfish 1.0.1.10
Jollan ulkoasuun vaikuttaa ns. tunnelma (ambience), joka vaihtaa käyttöliittymän värivalikoiman toiseksi. Kaikki tunnelmat ovat varsin tummia, mikä vaikeuttaa pienikokoisen tekstin erottumista. Ilmeisesti tunnelmaa ei voi kokonaan poistaa, vaan jokin tunnelma on aina käytössä.

Tunnelmavalikoima
Tunnelmaa vaihdetaan Galleriasta, mikä ei ole aivan ilmeinen paikka, sillä asetuksissa on harhaanjohtavasti kohta Tunnelma ja ulkoasu:

Tunnelmaa ei vaihdeta näyttöasetuksista.
Valitut tunnelmat voi merkitä suosikeiksi, jolloin vaihto niiden välillä onnistuu suoraan aloitusnäytöstä. Tunnelman värit voi myös poimia omista valokuvista.

Jollan näytön tarkkuus on 960 x 540 pikseliä, joten pienimmät tekstit erottuvat paikoin huonosti, etenkin tummina ja silloin kun tausta- ja tekstiväri poikkeavat vain vähän toisistaan. Tämä näkyy esimerkiksi moniajonäytöllä:

9 ohjelman moniajonäyttö.
Kyseinen näyttö on Jollan hienouksia. Jopa yhdeksän ohjelman kannet näkyvät yhtäaikaisesti ja aidot Sailfish-sovellukset voivat tarjota toiminnallisuuksia. Esimeriksi musiikkisoittimessa sipaisemalla kuvaketta vasemmalle tai oikealle soitto menee pauselle tai hyppää seuraavaan biisiin. Jostain syystä ruutukuvan ottaminen pysäytti musiikin molemmilla kokeilluilla ohjelmilla.

Prosessien sammuttaminen tapahtuu iPhonen tapaan pitämällä sormea näytöllä riittävän pitkään, jolloin ohjelmien päälle ilmestyvät X-painikkeet:

End process -toiminto.
Jos ohjelmia on vain neljä, kannet näkyvät paremmin:

Neljän sovelluksen kannet.
Toinen Sailfish-erikoisuus on näytön yläreunasta esiin tulevat asetukset. Ne sopivat mainiosti pieneen laitteeseen, koska silloin valinnat voi tehdä yhdellä kädellä. Tablet-koneissa tämä olisi epäkäytännöllistä. Valintoja ei voi myöskään olla kovin monta, neljä tai viisi on maksimi.

Lukitusnäytön liukuvalikko.
Joissakin ohjelmissa lisävalintoja ilmestyy myös alareunasta. Koska samaa tekniikkaa käytetään myös toiseen sovellukseen "kurkistamiseen" (ja sähköpostissa ym. sisällön vierittämiseen), käyttö ei ole aivan ongelmatonta.

Soittoasetukset ilmestyvät myös alhaalta.
Paikoin graafinen suunnittelu on innostunut kikkailemaan. Esimerkiksi tästä herätysajan näytöstä Applen suunnittelijakin olisi kateellinen. Eri asia sitten on, miten havainnollinen se on -- varsinkin kun herätystä nimettäessä kellonajan numeronäyttö karkaa yläreunan taakse.

Herätys kello 7.00 -- kai?
Kaupasta kannattaa ensimmäisenä hakea sähköpostisovellus, joka tukee pop/imapin lisäksi Exchangea. Viestit ja kalenterimerkinnät näkyivät sillä ongelmitta.

Sähköpostisovellus pitää hakea ensimmäisenä.
Herää kysymys, miksei edes sähköpostia ole puhelimessa vakiona. Kaupasta löytyy valikoima, jolla pääsee alkuun Sailfishin käytössä.

Sovelluskauppa.
Sovelluksia voi kommentoida ja peukuttaa. Ilta-Sanomat on mukana omalla sovelluksellaan. Jostain syystä yhtään sääohjelmaa ei löytynyt, mikä on melkoinen puute. Säätilan näyttö kun on älypuhelimen perusominaisuus.

Yksi sovelluksista on dokumenttien näyttö, joka avaa pdf-tiedostot ja MS Office-dokumentit -- ainakin pääpiirteissään. Excel-taulukosta puuttui grafiikka ja Word-dokumenteista näkyi vain teksti. Yllättäen ohjelma toimii myös vaakanäytöllä, mikä onkin suureksi avuksi tekstejä vieritettäessä.

Pienen näpertelyn jälkeen oma aloitusvalikko alkaa jo saada sisältöä:

Tärkeimmät työkalut ladattuna.
Ohjelmien kuvakkeet voivat olla pyöreitä, neliöitä tai jotain siltä väliltä. Erilaisuus on hieman hämmentävää. Muotokieltä olisi voinut käyttää vaikka ohjelmien sisällön tai toimintatavan luokitteluun.

3 kommenttia:

  1. On kyllä kaunis käyttöliittymä.

    VastaaPoista
  2. Isokokoiset kuvat näyttävät kauniilta, mutta puhelimen näytöllä vaikutelma on kovin tumma eikä luettavuus ole aina paras mahdollinen.

    VastaaPoista
  3. Hmm, muutama pikku juttu on uutta mutta aika moni noista piirteistä on jossain muodossa esimerkiksi tuoreimmassa Androidissa, jos sellainen sattuu luuriin olemaan tarjolla.

    Ruutukaappauksista osa näyttää harvinaisen vaikeasti luettavilta ja tuo herätysajan näyttö harvinaisen huonolta. Noh, makuja on toki monia ja toivottavasti tarjontaa tulee niin että "one size doesn't fit all" kuten Applella.

    VastaaPoista