maanantai 9. joulukuuta 2013

Samsung Chromebook kokeilussa

Chrome OS on Googlen läppäreihin suunnittelema käyttöjärjestelmä, joka perustuu pilvipalveluiden käyttöön. Käyttöjärjestelmä on oikeastaan vain selaimen laajennus. Chromebook-läppäreitä on saatavissa muutamalta valmistajalta. Itse kokeilin Samsungin mallia, joka käyttää eksoottista Exynos 5250-prosessoria. Se ei ole Intel-yhteensopiva, mutta 1,7 GHz kellotaajuudella riittää selaimen ajamiseen. Koska käyttöjärjestelmä on yksinkertainen, akku kestää tavallista läppäriä pidempään.

Samsungin laitteessa on 16 gigatavun paikallinen ssd-levyasema, johon voi tallentaa tiedostoja silloin kun nettiyhteyttä ei ole. Muistia on 2 gigatavua. Laitteessa on kaksi usb-porttia, hdmi-ulostulo ja sd-musitikorttilukija. Myös web-kamera löytyy, mutta testikoneessa se ei jostain syystä aktivoitunut edes Googlen Hangout-ohjelmassa.

Ulkoisesti Samsung on siro ja varsin tyylikäs:

Samsung Chromebook kansi suljettuna. Valokuvat: Samsung Note 3 + Photoshop.

Kotelo on muovinen, kuten edulliselta pikkuläppäriltä voi odottaakin. Kansi avattuna laite näyttää tavalliselta pc-koneelta. Näytön tarkkuus on 1366x768 pikseliä. Värit ovat haaleita haalea ja näyttö tuo mieleen 1990-luvun vanhat läppärit.

Samsung Chromebook kansi avattuna muistuttaa hieman Mac-läppäreitä.
Näppäimistössä on muutamia erikoisuuksia. Toimintonäppäinten paikalla on rivi laitteen omia näppäimiä, mm. selaimen eteen- ja taaksepäin -painikkeet. Jostain syystä Del-näppäintä ei ole lainkaan, vaan se pitää Applen tavoin korvata painamalla Alt+Backspace.

Toimintonäppäinten paikalla on mm. selaimen eteen- ja taaksepäinpainikkeet.
Kirjoitustuntuma on hyvä, mutta kosketusalusta pitää hieman klonksuvaa ääntä.

Näppäimistö on asiallinen. 
Takaseinässä ovat usb- ja hdmi-portit:

Usb 2.0- ja usb 3.0-portit sekä hdmi-liitäntä ja sd-muistinkortin lukija.
Kun laitteen avaa, tulevat näkyviin koneessa olevat käyttäjätilit:


Laitteen erikoisuus on vierastila, jonka ansiosta koneen voi antaa vieraankin käsiin. Vieras voi surffata netissä, mutta mahdolliset ladatut tiedostot poistetaan automaattisesti kun käyttö loppuu.

Chrome OS sisältää Windowsista tutun työpöydän, ikkunat, tehtäväpalkin ja näytön oikeassa alanurkassa olevan toiminta-alueen. Toiminnat ovat kuitenkin rajoittuneita; esimerkiksi työpöytä on käytännössä pelkkä taustakuva. Toiminta-alue sisältää Androidin tapaan käyttöjärjestelmän ilmoituksia ja valintoja, kuten käytettävän wlan-verkon.

Käyttöjärjestelmän asetukset tehdään tietenkin selaimella.
Sovelluksia ladataan Googlen omasta Myymälästä. Osa sovelluksista toimii myös ilman aktiivista verkkoyhteyttä, jolloin esimerkiksi Gmail-sähköpostia voi lukea offline-tilassa. Myymälä on hieman harhaanjohtava nimitys ilmaisten ohjelmien varastolle.


Pakollisia sääsovelluksia löytyy useita:

Pakollinen sääsovellus.
Google ei syrji kilpailijoita, sillä esimerkiksi suosittu WhatsApp-viestintäohjelmakin löytyy:

WhatsAppin Chrome OS -versio.
Selain tukee Flashia, mutta ei Javaa eikä Silverlightia. Yle Areena näkyi ongelmitta.

Windows-sovellukset eivät toimi. 
Windows-sovellukset eivät tietenkään toimi, koska prosessori ja käyttöjärjestelmä ovat vääriä, mutta toisaalta haittaohjelmatkaan eivät silloin käynnisty.

Hyötysovelluksina käytetään luonnollisesti Googlen omia, selaimessa toimivia toimistosovelluksia. Ne riittävät mainiosti peruskäyttöön. Tekstinkäsittelyssä on jopa automaattinen oikoluku suomeksi:

Google Docsin tekstinkäsittelyssä on suomenkielinen oikoluku.
Sovellukset voivat toimia myös selaimen ulkopuolella.
Chrome OS:n käynnisysvalikko muistuttaa Windowsia.
Usb-tikkuja voi käyttää normaalisti. Mp3-tiedostojen soitto onnistuu, mpeg-videoita laite ei tunnistanut. Kun asentaa pöytäkoneelle Gdrive-sovelluksen, tiedostojen synkronointi PC:n ja Chromebookin välillä käy automaattisesti.

Parin viikon kokeiluajalle osui useita käyttöjärjestelmäpäivityksiä, jotka latautuvat automaattisesti, mutta edellyttävät koneen uudelleenkäynnistämistä. Onneksi Chromebook on niin yksinkertainen, että se myös käynnistyy erittäin nopeasti.

Chromebook ei ole mikään tehomylly. Joitakin toimintoja saa hetken odotella, eikä kyse ole verkon hitaudesta. Google Docsin ominaisuus on tallennuskäskyn puuttuminen. Sitä ei pilvisovelluksissa tarvita, mutta se totuttaa käyttäjän huonoille tavoille perinteisiä sovelluksia ajatellen. Välitallennukset ja tiedoston sulkeminen työskentelyn lopuksi unohtuvat. Asiakirjojen tulostaminen onnistuu Google Printin kautta tai pdf-tiedostoiksi tallentamalla, mutta ei suoraan tulostimelle. Chrome OS ei reagoinut millään tavalla usb-porttiin kytkettyyn mustesuihkuun. Paperille tulostaminen on niin 1990-lukua...

Chromebook ei korvaa tavallista läppäriä, mutta se on yksinkertainen ja tietoturvallinen ratkaisu esimerkiksi oppilaitoskäyttöön. Edullinen 330 euron hinta kompensoi hyvin rajoituksia. Arveluita herättää vain laitteen myötä entisestään lujittuva suhde Googleen.

3 kommenttia:

  1. En oikein tajua tämän Chromebookin ideaa. Se on vähän tablettien ja läppäreiden välissä ja siinä on suunnilleen molempien huonot puolet. Surface näppäimistöllä tuntuu fiksummalta. Siinä sentään on aito Office toimistohommia tekeville ja se toimii tablettina. Yleensä näissä Officen korvikkeissa on huono yhteensopivuus. Päivämäärät menee välillä jenkkityyliin, sivut eivät mene niin kuin aidossa jne. Toisaalta tuolla hinnalla saa ihan aidonkin läppärin.


    VastaaPoista
  2. Chromebookia pidän aina ulottuvilla, kun haen netistä kiireisiä tietoja. Se on ihastuttavan altis ja toiminnallinen. Miksi en kirjoittaisi asioita muistiin... Chromebookin käyttö alkoi ulkomaanmatkoilla, kun tarvittiin kevyt ja pieni kannettava satunnaisia tarpeita varten. Junat, hotellit, museot... Isot koneet jätettiin kotiin.

    VastaaPoista