keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Surface 2 kokeilussa

Olen kokeillut muutaman viikon Microsoftin Surface 2 -tabletia. Kyse on RT-laitteesta, joten siinä eivät toimi Windows-sovellukset. Uusimmat Office 2013 -ohjelmat (Word, Excel, Powertpoint, OneNote ja Outlook) ovat kuitenkin mukana, ja vaikka niiden käyttö kosketuksella onkin kankeaa, ohjelmat nostavat merkittävästi laitteen käyttökelpoisuutta.Painoa on alle kilo (ilman näppäimistöä vain 680 grammaa) ja akku kestää koko työpäivän. Bonuksena on erillinen näppäimistö, joka kytkeytyy magneetilla tablet-osaan ja toimii samalla suojakuorena. Standardi usb-portti mahdollistaa myös ulkoisen näppäimistön tai hiiren käytön.

Silmämääräisesti uutta mallia on liki mahdoton erottaa vanhasta. Vain vaalea takakuori paljastaa, että kyse on kakkosesta (ykkönen on musta):

Vaalea tausta erottaa kakkosen alkuperäisestä Surfacesta.
Yksi mainio ominaisuus on taustatuki, jossa on nyt kaksi eri asentoa. Uusi asento kallistaa näyttöä enemmän:

Uusi kallistuskulma on aiempaa suurempi.
Näppäimistö kytkettynä Surface 2 toimii tavallisena läppärinä:

Läppärimoodi.
... ja ilman näppäimistöä tabletina:

Tablet-moodi.
Näppäimistöjä on kahta mallia. Touch Cover on ohuempi ja ilman liikkuvia osia. Type Coverissa on perinteiset, liikkuvat näppäimet, mikä tekee kirjoittamisesta helpompaa. Uutta näppäimistössä on taustavalo. Sen tarpeellisuudesta voi olla monta mieltä, varsinkin kun se kuluttaa jonkin verran akkua.

Type Cover on litteästä koostaan huolimatta "oikea" näppäimistö.
Mutta voi, minkä virheen Microsoft on tehnyt! Edellisen version kosketusalustan alla oli kaksi oikeaa painiketta, jotka nyt on korvattu pelkillä kosketusherkillä alueilla. Onneksi vanhaa näppäimistöä voi edelleen käyttää uuden mallin kanssa.

Mekaaniset hiiren painikkeet ovat hävinneet, sääli.
Latausjohdon pää kiinnitty magneetilla Applen kannettavien tavoin, mutta se tuntuu edelleen kömpelöltä. Onneksi merkkivalo, joka ennen oli vain pieni tuikku liittimen päässä, on nyt leveä valoreunus ja näkyy siksi joka kulmasta. Valosta näkee heti, onko liitin mennyt paikoilleen ja lataus alkanut.

Valitettavasti laitteesta puuttuu yhä GPS-toiminto. Yllättäen sitä ei ole edes isommassa (painavammassa) Pro-mallissa, joka käyttää Intelin prosessoria ja on käytännössä perinteinen läppäri irrotettavalla näppäimistöllä. GPS mahdollistaisi oikeat karttasovellukset, mitä voi pitää tablet-koneessa perusvaatimuksena.

Näytön tarkkuus on parantunut 1920x1080 pisteeseen ja myös kameroiden tarkkuutta on lisätty. Suurempi vaikutus on uudella prosessorilla, joka on lähes tuplasti edeltäjäänsä nopeampi. Ero käy hyvin ilmi selaimella ajettavilla testiohjelmilla.

Lähes tuplateho kahdessa testissä.
Näissä testeissä pienempi pylväs parempi.
Mittasin akkukestoa jättämällä molemmat mallit toistamaan YLE Areenan tv-lähetystä livenä. Kuuden tunnin jälkeen jäljellä oleva lataus prosentteina on muutettu matemaattisesti akun kokonaiskestoksi, mikä ei ole aivan tieteellisen tarkka lopputulos mutta kertoo kuitenkin oleellisen:

Akku kestää tv-katselua noin 439 minuuttia (vanha malli 350).
Näytön parantuneen tarkkuuden vuoksi tulos on oikein hyvä. Molemmissa laitteissa videon päivitys alkoi pätkiä akkuvirran vähentyessä. Yhdellä testikerralla uuden Surfacen videotoisto pysähtyi kokonaan akun varassa, vaikka lataus näytti lähes täyttä. Mahdollisesti virransäästössä tai näytön ajurissa on vielä jotain viilattavaa.

Surface 2 tuntuu selvästi edeltäjäänsä nopeammalta www-surffauksessa. Enää ei tule tunnetta siitä, että prosessori hädin tuskin jaksaa pyörittää raskaimpia sivuja. Office-sovellukset eivät toimi aivan yhtä sujuvasti kuin pöytäkoneella, mutta nopeus riittää mainiosti matkakäyttöön. Pullonkaulana on luultavasti laitteen vaatimaton kahden gigan työmuisti, joka on Office-sovelluksille liian vähän.

Surface 2 ei ole Windows-yhteensopiva, joten se ei sovi kaikille. Joitakin sovelluksia ei vielä saa RT-versioina. Surffilautana ja sähköpostikäytössä se toimii mainiosti. Windows 8:n käyttöliittymä on tablet-käyttöön paras kaikista ja Office-sovellukset lisäävät paketin arvoa.

Erillisellä näppäimistöllä varustettuna laite on Powerpoint-esittäjän tai Word-kirjoittajan paras kaveri. Muihinkin tableteihin saa vastaavia ohjelmia, mutta varsinkin Powerpoint-esitykset eivät yleensä siirry täysin oikein ohjelmasta toiseen ja on mukavaa, että esityksiin voi vielä tehdä viime hetken korjauksia, jotka sitten päivittyvät alkuperäiseen pptx-tiedostoon. Esittäjän täytyy kuitenkin muistaa ottaa mukaan adapteri (myydään erikseen), joka muuntaa micro-hdmi-liitännän videotykille sopivaksi. Harmittavasti Pro-mallissa on vieläpä erityyppinen näyttöliitin.

Surface 2:n hinta 64 gigatavun muistilla (josta vapaaksi jää runsas puolet) on noin 550 euroa. Erillinen näppäimistö on erittäin suositeltava matkakäyttöä varten (noin sata euroa). Kotona tai toimistolla voi käyttää tavallista usb-näppäimistöä.

Surfacen tulevaisuus on tällä hetkellä avoin, sillä Microsoft suunnittelee puhelin- ja tablet-windowsien yhdistämistä. Miten se käytännössä tapahtuu nähdään ensi tai seuraavana vuonna.

4 kommenttia:

  1. vaatimaton kahden megan työmuisti
    Taisi painovirhepaholainen osua tuohon megaan :-)

    VastaaPoista
  2. Mitä järkeä tossa on maksaa 64 gigan laitteesta, jos käyttöön jää 32 gigaa? Esim. iPadissa 64 gigasta jää käyttöön yli 55 gigaa.....

    VastaaPoista
  3. Numerot ovat vain numeroita. Yhtä hyvin voisi kysyä, mitä järkeä on maksaa 32 gigan iPadistä 64 gigan hinta.

    64 Gt Surface 2 hinta 550 euroa
    32 Gt iPad Air hinta 579 euroa

    VastaaPoista