torstai 19. joulukuuta 2013

Windows XP jatkaa elämäänsä virtuaalisena

Microsoft lopettaa Windows XP:n tuen 8.4.2014. Sen jälkeen ei ole luvassa turvapäivityksiä eikä korjauksia, joten koti- ja yrityskäyttäjiä kehoitetaan kiireesti päivittämään käyttöjärjestelmänsä uudempaan. Usein se tietää myös koneen vaihtoa.

Monella on hyviä syitä pitää XP edelleen käytössä. Itselläni on vanha Pentium 4 -kone, jossa on yli kymmenen vuotta sitten asennettu XP. Koneessa pyörii vanha sovellus, jossa on 1990-luvulla keräämääni arkistoa ym. tietoja. Sovellus on aikansa lapsi, eikä toimi kunnolla uudemmissa Windowseissa.

Nyt on korkea aika pelastaa vanha Windows XP ja antaa sille ikuinen elämä. On nimittäin mahdollista, että Microsoft jonain päivänä sammuttaa myös XP:n lisenssipalvelimen. Sen jälkeen XP:tä ei enää pysty asentamaan, jos vaikka koneen kiintolevy rikkoutuu.

Oraclen (entisen Sunin) VirtualBox on ilmainen virtualisointiohjelma, jolla XP:tä (ja vanhoja sovelluksia) pystyy ajamaan uusissakin koneissa. Koska XP-ympäristöstä tulee yksi iso tiedosto, sitä pystyy siirtämään jatkossa muihinkin koneisiin. Näin XP voi elää ikuisesti, kunhan vain ymmärtää ja hyväksyy siihen liittyvät tietoturvaongelmat. Virtuaaliselle Windowsille ei kannata antaa lainkaan verkkoyhteyksiä, ellei sovellus niitä ehdottomasti vaadi.

Windows XP:n asentaminen virtuaalikoneeseen ei ollutkaan niin helppoa kuin kuvittelin. Rompussa oli valmiina Service Pack 2 ja aktivointi onnistui, mutta päivittämisestä ei tullut mitään.

Riittävän vanha XP ei päivitä itseään.
Edes Microsoft itse ei tue enää IE 6:tta, joten ensimmäinen ratkaisu oli päivittää selain IE 8:aan.

Selaimen päivitys kahdeksaan ei riittänyt.
Se ei kuitenkaan auttanut päivityksiin. Piti googlata XP:n service pack 3 ja ladata se erikseen. Onnistui, mutta päivitys ei toiminut senkään jälkeen. Ohjauspaneelista piti asettaa automaattiset päivitykset käyttöön ja odottaa vuorokausi, jolloin XP sai itse ladattua tarpeelliset osat, ja vasta sitten pääsi selaimen kautta tekemään loput päivitykset. Niitä olikin vaatimattomasti 131 kappaletta.

Muutama päivitys... siis 131 sellaista.
Päivityksen numero 106 kohdalla prosessi pysähtyi lähes tunniksi ja arvelin asennuksen epäonnistuneen, mutta sitten homma jatkui taas ja meni loppuun normaalisti.

Ja lopulta, parin vuorokauden työn jälkeen edessä oli puhdas Windows XP -maisema Windows 8:n työpöydällä:

Back to 2003... Windows XP. 
Koneessa on SSD-levy, joten virtuaalinen Windows XP toimii nopeammin kuin koskaan. Nyt 1990-luvun arkistoni on pelastettu tulevaa käyttöä varten. Bonuksena voi vielä fiilistellä wanhan tietotekniikan tyyliä syksyltä 2001, kun terroristit iskivät USA:han.

Tämä oli se onnistunut asennus. Epäonnistuneessa asennuksessa tuli kaikenlaisia mutkia matkaan, jotka mahdollisesti johtuivat rompun eri versiosta tai suomenkielisyydestä. Microsoftin palvelu ei halunnut antaa Service Packia ladattavaksi, vaan vaati latausta Updaten kautta -- ja juuri se ei toiminut. Toisessa tapauksessa Microsoftin palvelu lähetti itsepintaisesti vääränkielisen Service Packin, vaikka valikosta oli selvästi valittu toinen kieli. Ongelma ratkesi kirjoittamalla maa-asetus jo url-riville (suomenkielisen tapauksessa /fi-fi/, jenkkiversio /en-us/). 

11 kommenttia:

  1. Tokihan XP:n voi asentaa ilman lisenssipalvelintakin - se ei vain ole laillista.
    XP:tähän voisi ajatella abandonwarena?

    VastaaPoista
  2. Itse noin kuukausi sitten Windows 8 / 8.1 kokeilujen jälkeen huomasin että Windows 8 (Pro) mukana tulee kiva lahja. Hyper-V. Päätin sitten kokeilla piruuttani. Loin ensin osiointityökalulla 30 gigaisen asemanlohkon hyper-v leikkeihin. Sielä sitten on seitsemän gigan palasia levykuvia missä voi kokeilla melkein käyttistä kuin käyttistä. Asensin ensitöikseni XP Pro:n, joka kaapin pohjalla lojui käyttämättömänä jo monta monta vuotta. Kaikki meni asennuksessa hienosti ja XP Pro jopa aktivoitui hienosti. Päivityksissä ei tullut tosiaan muita ongelmia, kuin että ensin piti hakea SP2, jotta saattoi hakea IE8:n. Ja sitten vasta sai asennettua SP3. Eli tämä oli se "manuaalinen" osuus. Muutoin kaikki päivityikset asentui ihan niin kuin pitkin. SP2 piti tosiaan hakea IE kutosella googlen avulla. Mutta löytyi microsoftin sivulta täysversio sp2:sta niin kuin kolmosestakin. Yhdessä illassa olin tunannut täysin viimisilleen viritetyn XP pro:n. Ilman kummosia ongelmia? Joten en nyt ymmärrä miten petterillä saattoi noin paljon ongelmia olla :o ?

    Sitten ajattelin, että kikkailempa myös ubuntun kanssa. LIVE-levyltä/tikulta ei koskaan toiminut verkkopiiri - se olennaisin osa käyttiskokeiluja. Ajattelin aluksi ettei kai microsoftin hypervisori sentäs tue noin räikeästi kilpailijaa. Mutta ilmeisesti hypervisor ei välitä ollenkaan mitä sinne asennellaan??? Ubuntu asentui täydellisesti vain "seuraava seuraava" klikkailuilla. Muutoin kuin että ubuntun asennuksessa on jokin aivan outo källi. Jostain mystisestä syystä se luo ittelleen kahden gigan järjestelmäaseman ja jättää loput "levystä" käyttämättä. Ja tietysti heti alkuun herjaa, että levytila vähissä? Noh kokeilin sitten oikein kikkailujen kikkailua. Käynnistin ubuntun Dvd-asemalla olleella magigparted levyllä ja tämän avulla sitten sain muutettua osiot oikeanlaisiksi. Tämä oli jotain aivan uskomatonta. Hypervisori on vähän turhankin realistinen jos suostuu buuttaamaankin levyn kuin levyn "mukajärjestelmän" sisällä. Noh se jokatapauksessa toimi. Jopa se livelätyillä toimimaton verkkopiiri toimii. Eli nyt viimeinkin pääsee kikkailemaan ubuntunkin kanssa ihan koska tahtoo, senkuin vain "yhdistää" virtuaalikoneeseen.

    Jotenkin tuli sellainen olo, että petterin ongelmat voisi juontaa juurensa tuohon virtualboxiin kun itselläni taas ei xp:n asennuksessa, eikä päivityksessäkään ollu kummosia ongelmia? Nuo SP:t löytyi ja asentui hienosti. Jokatapauksessa olisin SP:t asentanu manuaalisesti, jotta pääsee automaattiupdatella monen "päivityskiepin" ohitse. Eli se ei ollut edes mikään ongelma.

    VastaaPoista
  3. Mitä tulee tuohon lisenssipalvelimen sammuttamiseen vielä, niin palataampa takaisin vuoteen 2003. Windows Xp oli ensimmäinen Windows, jossa aktivointi yleensäkin oli. Tuolloin lupasivat, että aikoinaan, kun Windows "vanhenee", aktivointi vain yksinkertaisesti sammutetaan, eli sitä ei enää vaadita. Katsotaampa ihan mielenkiinnolla, että pitävätkö lupauksensa. Se on meinaan tärkeä asia monien muidenkin lisenssien omistamiselle, kuten vista - seiska ihan kaikki missä vain verkkoaktivointia tarvitaan... Tuolloinhan he tuskin osasivatkaan arvata XP:n eliniän muutoinkaan venyvän näin pitkälle...

    VastaaPoista
  4. Muistaakseni aktivoinnin saattoi aikanaan tehdä puhelimellakin. 2001 maailma oli niin erilainen kuin nyt. Internet ei silloin vielä ollut mikään sellainen itsestäänselvyys kuin nykyään. Eivät oikein voi lopettaa palvelua, koska lisenssillä ei ole mitään määräaikaa ja monilla saattaa olla mainitunlaisia erikoistarpeita.

    VastaaPoista
  5. Aktivoinnin voi tehdä ihan joka Windowsissa (xp, vista, 7, 8, 8.1) puhelimella. Jopa kasissa vaikka siinä puhelinomaisuus on jemmattu ja täytyy erikseen käydä "suorita" komennolla hakemassa. Kaikissa on myös suht samanlainen protokolla. Luulen että aktivointisysteemi on aika samanlainen kaikissa, joten sikälikään tuskin on edes mitään syytä kuolettaa xp:n tuoteaktivointia.

    VastaaPoista
  6. Joten en nyt ymmärrä miten petterillä saattoi noin paljon ongelmia olla :o ?

    Saattoivat johtua kieliversiosta, ja pysähtely VirtualBoxista. Kieliversiossa oli ongelma, kun Microsoftin sivu lähetti itsepintaisesti vääränkielisen valinnasta huolimatta, ja se ei tietenkään asentunut.

    Tuolloin lupasivat, että aikoinaan, kun Windows "vanhenee", aktivointi vain yksinkertaisesti sammutetaan, eli sitä ei enää vaadita.

    Tämä olisikin reilua. Itse en ole tällaista lupausta nähnyt. Muistatko, kuka sen lupasi ja missä? Löytyykö kirjallisesti?

    Jos tuotteen elinkaari loppuu, aktivointipalvelimen sammuttaminen voi hyvinkin olla mahdollista. Kovin ikävää tietysti käyttäjille.

    Kymmenen vuoden elinaika tarkoittaa Vistan tappamista vuonna 2016.

    VastaaPoista
  7. Tällä olisit vaan kloonannut sen alkuperäsen virtuaaliseen muotoon: http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/ee656415.aspx

    VastaaPoista
  8. Juuri plarailin vanhoja lehtiä joita on kaapissa iso läjä. Koitan etsiä uudelleen kyseisen uutisen. Se oli joko mikrobitti, tietokone tai mikropc lehdessä. Niitä viimeaikoina olen plaraillut ihan mielenkiinnosta aikamatkaa taaksepäin. Ja kyseinen uutinen tuli jopa uudestaan silmille, eli tämä on jopa ihan tuoreesta muistista. Mutta kyllä - siinä oli aivan selkeä lupaus, että kun Windows XP aikanaan vanhenee, aktivointitoiminto vain otetaan pois käytöstä. Koitan löytää tuon uutisen uudelleen.

    VastaaPoista
  9. http://www.technibble.com/windows-xp-support-ends-in-april-2014-what-technicians-need-to-know/

    "Will XP Still be Capable of Activating After April 8, 2014?

    This feature will still exist according to Microsoft. In a posting on PC World, Microsoft publicly responded to affirm that Windows XP activation will be unaffected by the Windows XP support end date. For any customers that need (or choose) to set up new systems running XP, they will still be able to legally activate their machines to take advantage of all the remaining patches being released for XP. Again, I caution against using this as a green light for continuing XP usage. I’d use this as more of a worst case scenario capability to be used only in tight situations necessitating it."

    "Will Customers Still Be Able to Download Patches After April 2014?

    Microsoft will keep hosting all patches and service packs released through April of 2014, but no NEW updates will be released after this date. There will be no doubt that hackers and other nefarious malware writers will take advantage of all remaining XP users after this date, and hence why I will be pushing customers to rethink their XP usage going forward. I expect anti-malware software support for XP to continue well into past the middle of the decade, but start to drop off around 2016 or so."

    Tuosta nyt englantia osaavat voivat huomata, että ei siinä vieläkään hirveää kiirettä ole. UUSIA päivityksiä ei enää tule, mutta jo julkistetut päivitykset on edelleen ladattavissa ja toimii normaalsti. Samoin aktivointipalvelin (joka kyllä on käsittääkseni sama kuin kaikkien Microsoft tuotteiden WPA serveri), toimii ihan normaalisti.

    VastaaPoista
  10. Näyttäisi siltä, ettei aktivointi enää toimi. XP ei saa yhteyttä palvelimeen. Puhelinpalvelussa koneeni koodista sanotaan, ettei onnistu. Täytynee siirtyä Linuxiin, kun muinaisrauta ei uudemmilla Windowseilla pyöri.

    VastaaPoista