perjantai 24. tammikuuta 2014

Galaxy Gear - kello etsii käyttöä

Älykelloista ennustetaan tämän vuoden hittituotetta. Saapa nähdä. Luovuin rannekellosta jo 1990-luvulla enkä ole sen jälkeen kaivannut laitetta takaisin. Muuttaisiko Samsungin Gear käsitykseni älykellon tarpeellisuudesta?

Ensi kosketus Geariin oli vähemmän lupaava. Näytölle ilmestyi koodi 38EC ja animaatio, jossa kaksi laitetta lähestyi toisiaan. Luulin jo, että kello on rikki ja että kyse on virhekoodista. En ole vuosiin joutunut tutkimaan käyttöohjetta saadakseni uuden laitteen toimimaan, mutta nyt jouduin etsimään netistä ohjekirjan ja perehtymään asiaan.

Latausta varten Gear pitää asettaa telineeseen, joka puolestaan kytketään usb-laturiin. Kun kello on ladattu, Samsung-puhelimen NFC-ominaisuus kytketään päälle ja laitteet asetetaan riittävän lähelle toisiaan, jotta puhelin tunnistaa kellon. Sen jälkeen se lataa netistä hallintaohjelman, jonka kautta kelloa ohjataan.

Tässä on jo monta kömpelöä kohtaa. Kelloa pitäisi voida ladata ilman telakkaa, etenkin kun akku kuluu käytössä nopeasti. Lisäksi älykello-nimitys on aivan väärä, laitehan on tyhmä kuin saapas. Se saa kaiken tiedon bluetoothilla isäntäpuhelimelta.

Ranteessa Gear tuntuu hieman epämukavalta, vaikkei suurensuuri olekaan. Ranneke on turhan jäykkä. Kello aktivoituu kättä nostamalla, jolloin se näyttää kellonajan, päiväyksen ja säätilan. Aloitusnäyttöä voi tietenkin räätälöidä mieleisekseen.

Aloitusnäytössä on kellonaika ja säätila.
Näyttö on mukavan kirkas ja selkeä. Kellossa on vain yksi painike, sovelluksia ja asetuksia hallitaan vetämällä sormea näytön pinnalla.

Älykello on puhelimen satelliitti, eräänlainen langaton pääte. Se näyttää esimerkiksi puhelimeen saapuneen tekstiviestin:

Tekstiviesti on vastaanotettu.
Sillä voi myös valita jonkin vakiovastauksista:

Vakioviestin lähetys.
Näytölle saa numerot, joilla voi soittaa haluttuun numeroon. Tiedot voi valita myös osoitekirjasta.

Eräs vakiosovelluksista on kamera, joka on piilotettu hauskasti kellon rannekkeeseen. Sillä voi ottaa kuvia puolisalaa. Kuvan koko on 1392 x 1392 pikseliä ja laatu samaa tasoa kuin ensimmäisissä kamerapuhelimissa.
Rannekkeessa on agenttikäyttöön sopiva salakamera.
Kellon asetuksia hallitaan ohjelmalla, joka tukee muutamia Samsungin omia puhelimia.

Hallintaohjelma on älypuhelimessa.
Kellossa toimivia sovelluksia voi ladata Samsungin omasta kaupasta. Esimerkiksi sosiaalista mediaa varten on tarjolla useita ilmaisia ohjelmia.

Somea ranteeseen.
Twitter-sovellus voisi olla oikeasti käyttökelpoinen:

Twiitit rannekelloon.
Reaktiot Gearia kohtaan ovat olleet... sanotaanko varauksellisia. T3 sanoi tylysti "the more we used it the more useless it became".

Ongelmana on ensinnäkin akkukesto. Tämä ilmoitus tulee äkkiä tutuksi:

Akku lopussa - taas.
Toinen ongelma on sopivien sovellusten puute. Mitä älykellolla voi tehdä sellaista, mihin älypuhelin ei kävisi vähintään yhtä hyvin? On kiva saada tietää uusista twiiteista, FB-päivityksistä tai sähköposteista, mutta täytyykö tiedon olla aivan reaaliaikainen? Se haittaa vain keskittymistä ja ajattelua.

On joitakin tilanteita, joissa ei halua kaivaa puhelinta taskusta ja silloin viestien selaaminen kenenkään huomaamatta rannekellosta voi olla iso apu. Mutta suomalaisessa kulttuurissa niitä on vähän.

Mieleen tulee muutama käyttökohde. Olisi näppärää, jos kellolla voisi vaihtaa television kanavaa, säätää vahvistimen äänenvoimakkuutta tai ohjata Powerpoint-esitystä puheen aikana. Myös erilaiset terveyssovellukset, kuten verenpainemittari voisivat houkutella.

Käyttökelpoisuutta lisäisi oleellisesti suomenkielinen puheentunnistus. "Siirrä palaveria tunnilla", "Mikä on Nokian pörssikurssi juuri nyt?", "Sataako Tampereella?" -- jos kellolta voisi kysyä tällaisia, sen käyttökelpoisuus nousisi merkittävästi. Nyt kellon 299,90 euron hinta on turhan korkea ominaisuuksiin nähden. Toisaalta kelloa on niputettu yhteen Galaxy Note 3:n kanssa (jolla tämänkin sivun valokuvat on otettu), ja sellaisena paketti toimii hyvin.

Jos älykelloihin saataisiin yleinen standardi, sitä voisi käyttää esimerkiksi yleisötilaisuuksissa äänestyksiin ja peukutuksiin, tai vaikkapa tarjoilijan kutsumiseen paikalle. Tähän on kuitenkin vielä matkaa.

Saapa nähdä, onnistuuko edes Apple tekemään älykellosta aidosti hyödyllisen. Joidenkin huhujen mukaan sen julkistusta on siirretty akkuongelmien vuoksi.

Nykyisellään kellon hyödyllisin ominaisuus on värinä, joka kertoo yhteyden puhelimeen katkenneen. Siitä käyttäjä huomaa, että puhelin on unohtumassa kotiin tai autoon. 

5 kommenttia:

  1. Tuo kamerahan on kaksi megapikseliä eli selvästi parempi kuin ensimmäisten kamerakännyköiden 0,1-0,3 megapikseliä. Se vastaa parin ensimmäisen iPhonen resoluutiota. Tuo olisi kätevä yllättäviin kuvaustilanteisiin, muistiinpanojen ottamiseen jne. Selvästikin akku on näissä suurin kompastuskivi. Kun akku loppuu, on ranteessa turha mötikkä.

    VastaaPoista
  2. Jos käytetään puhetunnistusta, kenties annetaan vastauskin puheella (a'la Siri), pitääkö laitteen olla ranteessa rannekellon tavoin? Itse kuvittelisin että esimerkiksi sormus toimisi paremmin tähän tarkoitukseen.

    http://www.youtube.com/watch?v=4yng-EO_IJA näyttää että rannekellolle puhuminen ei ole kovinkaan kaunista.

    Olen nyt reilun vuoden aikana, ml. useampi kuukausi Yhdysvalloissa, nähnyt jonkun puhuvan iPhonen Sirille vain kerran -- nekin olivat eläkeläisiä, eikä homma sujunut kuin elokuvissa.

    VastaaPoista
  3. Kokeilin Gearia ja mielipiteeni on, että se yrittää aivan liikaa olla ja tehdä kaikkea. Gear olettaa, että puhelimen sijaan käyttäjä haluaa viettää aikaa kellon parissa, mikä on vihonviimeisen väärä oletus.

    Itse haluaisin, että "älykello" olisi vielä tyhmempi laite, jonka toiminnallisuudet ovat ainoastaan sellaisia, joiden vuoksi emme haluaisi kaivaa kännykkää esiin:

    – kellon/päiväyksen tarkistus
    – suppea sääennuste
    – kalenterin nopea tarkistus
    – kalenterihälyn/muistutuksen kuittaus
    – musiikkisoittimen kontrollit

    Sosiaalinen media, notifikaatiot, mailit, viestit ja muut voi heivata mäkeen. Viestien tarkistaminen kellolla on typerää, koska niihin reagointi ei sillä luonnistu.

    Samaten skenaariot, joissa tarkistetaan soittaja kellon ruudulta, vähän hassuja, koska 99% ihmisistä vastaa joka tapauksessa puheluun. Ymmärrän, että joku haluaisi vilkuilla tulevia puheluja ranteestaan silloin kun puhelin on äänettömällä, mutta olisin valmis uhraamaan moiset.

    @Petri: Laitteelle puhuminen taitaa olla niin intiimiä hommaa, että ei sitä kukaan julkisesti tee. Minä puhun Sirille päivittäin (soittaminen, osa hauista, soittolistojen käynnistys, muistutukset, ajastin, kalenterin ja sään tsekkaus, vaimon sijainnin utelu) mutten koskaan julkisesti. Tuskin puhuisin julkisesti ranteeseenikaan, mutta omissa oloissani saattaisin kyllä jutella rannekkeen kauttakin.

    VastaaPoista
  4. Minulla on ollut syksystä ranteessa Pebble, ensimmäinen näistä älykelloista. Sen paras ja hyödyllisin ominaisuus on värinähälytys puheluille ja viesteille. Puhelimeni on aina äänettömällä ja tärinä ranteessa kertoo että olisi syytä kaivaa puhelin esille ja vastata. Samoin puhelun soidessa siitä on helppo huomaamatta katsoa kuka soittaa. Ja voisihan tuolla muutakin tehdä mutta tärinä riittää minulle.

    VastaaPoista
  5. Olin hankkimassa Gearia, mutta onneksi tuli tämä SW2 hankittua - kiitos kyllä kuuluu Samsungille, koska tekivät kellostaan epäyhteensopivan laitteidensa kanssa. Sen verran mitä katsonut Gearia, niin puolivalmisteltu tuote ja kommenteista päätellen varsin epämukava käyttää pitkän aikaa. Liikaa ängetty liian pieneen tilaan ja turhia ominaisuuksia, kuten puhuminen kellolle. Tuskin kukaan sitä edes aikoo tehdä... ellei yksin talsi keskellä metsää...

    Hankin Sony Smartwatch 2:n hoitamaan ilmoitukset. Gear on ihan liian epämuodikas silikonirannekkeella. Ja mitäs sitten, kun ranneke vaurioituu - ei vaihdettavissa. Ei voi käyttää töissä, jos käyttää kemikaaleja. Entäs Suomen oloissa vesi/räntäsateessa? ip55 luokitus, eli aika kieli keskellä suuta saa mennä. SW2:ssa on metalliranneke ja menee niin puvun kuin collegehousujenkin kanssa =) Tyylikäs, normaalikello... ip57 luokituksella, menee sateessa ja pakkasessa... Ainoa miinus on akkukesto. Joudun lataa sen kahdesti viikossa. (ihan kuin olisi nyt ihan mahdoton työ!)

    Mitä sillä älykellolla tekee? Ei mitään, jos omistaa taskussa kannettavan puhelimen - kallis lelu se olisi - mutta kun omistaa Note 10.1 kokoisen puhelimen, joka kulkee tuolla repussa aina, niin SW2 onkin yllättävä kaveri! Sms, mail, puhelut - siis ne puhelut, joita ei aina ennen edes kuullut tai nähnyt kuka soittaa. Ja ne tekstiviestit, jotka luki vasta tunteja myöhemmin ennen... Tekstiviestejä on tullut kirjoitettua muutama erilisellä applikaatiolla, kalenteria tulee katsottua, mutta ennen kaikkea tämä on minulle sms/puhelu-ilmoitttaja. Musiikinkuuntelu applikaation on kanssa ihan kätevä...

    Powerpointtiin liitetyllä diasovelluksella on tullut leikittyä, eli dia vaihtuu kun pyyhkäisee kelloa, mutta sitä varten olen kyllä ostanut ihan oikean osoittimenkin laserilla - se kun toimii winukan kanssa...

    Tärkeimmät ominaisuudet itselleni:
    - sääkesto
    - puhelutiedot/soittaminen
    - sms-tiedot/lähetys
    - kalenteri
    - musiikkisoittimen ohjaaminen
    - laskin!
    - mailin lukeminen (kirjoittaa en jaksa tökkien näyttöä t9-kirjoittamilla)
    - muistio
    - map (jos menen tuntemattomaan paikkaan, tosin ei ole ollut vielä tarvetta)

    Jos siis omistaisin perinteisen taskukännyn, en olisi älykelloa koskaan ostanutkaan. Sen verran jaksaisin aina etutaskusta kännyn kaivaa esille. Mutta kun kannan tota 10-tuumaista luuria laukussa, niin ei jaksa koko ajan kaivella sitä esiin...

    Onnistuuko Apple tekee hyödyllisen? Siis onnistuuko Apple hypettämään kellonsa hyvin? Ainakin sitä on jo nyt hypetetty niin paljon, että odotukset lienee kaikille korkeilla. Eipä noista älykelloista yhtään hyödyllisempiä tule kuin ne tällä hetkellä ovat, ellei niihin liitetä lisää ominaisuuksia kuten sim-korttia ja yhdistetä niitä osaksi pc-ympäristöä. Kaikenlainen "seuraa bio-elämääsi" tunnisteet, kalori/askel/tykytyslaskimet yms. on ihan turhia - mielestäni. Ei kiinnosta askelmäärät, ei sydämen tykytys, kuluneet kalorit - olen selvinnyt ilman näitä tietoja jo tähänkin saakka. Mutta joitakin kyllä kiinnostaa? No, kokemusten mukaan kyllä, sen ensimmäisen pari päivää. Joku datan ruuvaaja saa kiksit siitä, kun voi päivittäin piirtää käppyröitä unenlaadusta suhteesta askelmäärään.. Uskallan kuitenkin väittää, että suurimmalle osalle kaikki bio-sensorit yms. on vain leluja. Miten Apple voisi edes erottua joukosta? Eipä apple voi muuta tehdä kuin lisätä sosiaalista pakkopullaa ja biosensorisontaa laitteeseensa, jos yrittää joltain osin erottautua joukosta ja päästä markkinoille. Kohtahan tuo älykellomarkkinat kokevat samanlaisen ähkyn kuin miljoona eri galaxy -variantteja valumassa Samsungin tehtaasta ulos...

    Seuraavaksi odotan älykellolta itsenäistä toimivuutta ilman älypuhelinta - se toki vaatii suurempaa näyttöä ja älypuhelimen sulautumista osaksi kelloa. Sen jälkeen älypuhelimella voi nakata vesilintua ja liikkua vain kellon ja tabletin kanssa maailmalla.

    VastaaPoista