sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Maksi-puhletti Samsung Galaxy Note 3

Galaxy Note 3 on puhletti, jossa on maksimaalisesti kaikkea -- ainakin kokoa, näyttöä ja ominaisuuksia. Puhletti on hauska uudissana kuvaamaan laitetta, joka on teknisesti älypuhelin, mutta kokonsa puolesta lähestyy tablet-laitteita.

Näyttö on sanalla sanoen loistava.
Teknisesti Note 3 edustaa alan huippua. Prosessorina on neliytiminen Snapdragon 800 jonka kellotaajuus on 2,3 GHz. Työmuistia on ennätykselliset kolme gigatavua. Muuta muistitilaa on 32 gigatavun verran ja sen voi vielä tuplata micro-sd-muistikortilla. Tietenkin mukana ovat myös 4G-, NFC- ym. tekniikat. Vain käyttöjärjestelmä ei ole ihan uusinta uutta; testilaitteessa oli Android 4.3 sekä suuri joukko Samsungin omia laajennuksia, joiden hyöty vaihtelee haitallisesta erinomaiseen. Toimintoja ja ominaisuuksia on niin paljon, ettei kukaan laitteen omistajista ehdi tutustua niistä puoleenkaan.

Paksuus on vain noin 8 milliä ja painoa 168 grammaa.
Näytön koko on mahtavat 12,7 x 7,2 senttiä (lävistäjä 5,7 tuumaa) ja tarkkuus 1920x1080 pikseliä. Super Amoled -tekniikalla toteutettu kuva on paras koskaan näkemäni. Värit ovat kirkkaat eikä kuva muutu lainkaan, vaikka näyttöä kallistaa eri suuntiin. Tuntuu kuin näytön paikalla olisi tulostettu värikuva.

Super Amoled-näyttö pääsee oikeuksiinsa varsinkin kuvatessa. Tämän puhletin jälkeen kaikki muut älypuhelimet tuntuvat pieniltä ja himmeiltä. Iphone 5S:ää ei kannata edes verrata. Myös television katselu esimerkiksi Yle Areenan kautta toimii loistavasti.

Galaxy Note 3 voisi olla vanhemman ihmisen älypuhelin, sillä suuresta tarkkuudesta huolimatta näytölle mahtuu vain saman verran tai jopa vähemmän tietoa kuin muissa Android-puhelimissa. Tekstit ja kuvat näkyvät vain tavanomaista isompana. Esimerkiksi aloitusnäytöstä ei hevin uskoisi, että pikseleitä on täyden HD-tarkkuuden verran.

Aloitusnäkymä
Iso laite mahtuu hyvin käteen, mutta saman käden sormet eivät yllä kaikkiin näytön kulmiin. Apuun pitää ottaa toisen käden sormet tai pieni kynä, joka vedetään esiin laitteen pohjasta tarvittaessa.

Kynä vedetään ulos laitteen alareunasta.
Korvalle nostettuna vaikutelma on hieman koominen -- aivan kuin tabletille puhuisi.

Ergonomian kannalta Note 3:ssa on muutamia ongelmia. Aloituspainikkeen molemmin puolin ovat Androidille tyypilliset Ominaisuudet- ja Takaisin-toiminnot. Niiden symbolit on valaistu vain muutaman sekunnin ajan, sen jälkeen toiminnot ovat täysin näkymättömiä. Kestää aikansa oppia, mistä paluu edelliselle tasolle tehdään.

Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ovat laitteen vasemmassa ja virtakytkin oikeassa reunassa. Molempia tulee painettua usein tahattomasti. Varsinkin kuvattaessa olisi hyvä, jos laitetta voisi tukea alustaan, mutta se aktivoi vahingossa joko zoomauksen tai laitteen sammutuksen.

Isosta näytöstä huolimatta kuvakkeita mahtuu sivulle vain 25 kappaletta.
Takakansi on nahkaa muistuttavaa muovia, mikä pitää puhelimen hyvin paikallaan pöydän pinnalla. Kansi on irrotettava, joten akun voi vaihtaa. Yli 12 Wh:n varauskyky (jännite 3,8 volttia; kapasiteetti 3,2 Ah) takaa, että virtaa riittää isosta näytöstä huolimatta koko työpäiväksi. Vertailuissa muiden huippumallien kanssa (Lumia 1020, iPhone 5S) Note 3:n akkukesto oli pisin niin videotoistossa kuin puheluissakin.

Vaihdettava akku -- jess!
Yleisiä toiminta-asetuksia säädetään pikavalikosta, ja niitä riittää:

Pikavalikko kuvaa toimintojen määrää.
Kamerassa on 13 megapikseliä ja se tuottaa mainioita kuvia. Värit ovat selkeät ja kirkkaat. Vähässä valossa laite prosessoi kuvaa voimakkaasti, mikä hävittää yksityiskohdat, mutta säilyttää värit monia muita puhelimia paremmin. Omalla näytöllä kuvat näyttävät silloinkin erinomaisilta. Verrokkina ollut Lumia 920 ottaa parempia kuvia erittäin vähässä valossa pitkän valotusaikansa ansiosta, mutta sillä oli usein vaikeuksia tarkentua hämärässä kohteeseensa, kun taas Note 3:n tarkennus toimi mainiosti.

Erikoisuutena kamerassa on super-HD-kuvaus peräti 3840x2160 pikselin tarkkuudella. Videotiedosto tallentuu mp4-muotoisena ja hurjasta datavirrasta huolimatta kuvan liike on täysin sulavaa. Minuutin testivideo vei 395 megatavua tilaa, mutta näytti upealta PC:n 26 tuuman 2560x1440 näytöllä.

On jokseenkin huvittavaa, että tällä hetkellä parasta kuvanlaatua uusiin 4K-supertelkkareihin saa älypuhelimella!

Supertarkkaa videokuvaa peräti 3840x2160 tarkkuudella.
Osa Samsungin lisätoiminnoista on tuttuja aiemmista S-sarjan puhelimista. Puhelin pystyy vierittämään näyttöä ylös tai alas riippuen siitä, mihin silmä katsoo. Ominaisuus vaatii riittävän valaistuksen ja on toimiessaan liki aavemainen. Näyttö reagoi sormeen jo ennen kosketusta, mitä voi käyttää suurentamiseen tai vierittämiseen. Onneksi kaikki erikoisuudet voi kytkeä pois päältä.

Yksi näppärä toiminto on näytön jakaminen kahtia sitä tukevissa sovelluksissa. Esimerkiksi Twitterissä on mukava nähdä sekä twiitti että linkitetty www-sivu yhtä aikaa:

Ison näytön ansiosta ikkunointi on hyödyksi.
Kynää voi hyödyntää monella tavalla. Sillä voi merkitä alueita näytöltä tai käyttää sormen sijaan kohteiden osoittamiseen. Kynällä voi myös avata laitteen lukituksen:

Puhelimen avaus kynällä.
Nimikirjoituksesta huolimatta pitää määritellä vara-pin-koodi ja laite itsekin muistuttaa, ettei oma käsiala ole kovin luotettava todennuskeino. Mutta hauska se on.

Eniten hyötyä kynästä on muistiinpanoja tehtäessä, koska niihin voi lisätä piirrettyjä elementtejä. Lisäksi käsialan tunnistus on kehittynyt niin hyväksi, että tekstiviestien ja sosiaalisen median päivitysten kirjoittaminen käsin käy nopeammin kuin näppäimistöä tökkimällä.

Tekstintunnistus toimii yllättävän hyvin.
Notesin automaattikorjaus on ärsyttävä, sillä se korjaa sanoja lupaa kysymättä. Kirjoittajan pitää tarkkailla näyttöä koko ajan, jottei teksti lähde maailmalle aivan hullussa muodossa. Pahinta on, että kun huomaa laitteen korjanneen oikean sanan vääräksi, sen poistaminen ei auta -- uudelleen kirjoitettu sana korjataan samalla tavalla vääräksi.

Joissakin tilanteissa ehdotusautomatiikka menee aivan metsään. Esimerkiksi hashtagit se poimii jostain avaruudesta, eikä salaa toiseksi vaihdettu tagi muistuta alkuperäistä edes etäisesti.

Kirjoittajan on syytä olla tarkkana.
Miten ihmeessä #kirja -hashtag pitää puhelimen mielestä vaihtaa #marraskuuksi? Muut ehdotukset ovat aivan yhtä päättömiä.

Puhetta ymmärtävä tekoäly (à la Siri) ei toimi suomeksi, mutta sen käyttö huvittaa varsinkin lapsia. Vihdoinkin kone, joka ymmärtää puhetta ja osaa vieläpä vastata kysymyksiin hakemalla tietoja netistä.

Puhelimelta voi kysyä kuka on Suomen presidentti.
Samsungin askelmittari on hauska, mutta ehkä jokin pienempi puhelin sopisi tarkoitukseen paremmin?

Kävelykaveri laskee askelia.
Sen sijaan lämpötila- ja kosteusmittarit ovat erittäin kiinnostavia varsinkin matkailtaessa. Niiden soisi yleistyvän kaikissa älypuhelimissa.

Samsungin oma Knox-ohjelmisto eristää käyttäjän oman ympäristön täydellisesti yrityksen hallinnoimasta osuudesta. Tämä mahdollistaa vuorottelun henkilökohtaisen ja työkännykän välillä. Ohjelman kokeilu johti kuitenkin siihen, että puhelin alkoi kysyä oletusarvona olevan ohjelman valintaa.

Miten nämä saa loppumaan?
Valinnan jälkeen puhelin ohjeisti "Poista sovelluksen oletusasetukset käytöstä valitsemalla Tehtävienhallinta > Poista oletus ja napauta Tyhjennä", mutta lukuisista yrityksistä huolimatta tästä kyselystä ei päässyt kokonaan eroon.

Aluksi tuntuu, että Note 3 on liian iso. Kokoon tottuu kuitenkin nopeasti ja kirkas, suurikokoinen näyttö yhdistettynä tehokkaaseen prosessoriin on ennen pitkää vastustamaton yhdistelmä. Note 3 on juuri oikea laite tehokkaaseen netti- ja sovelluskäyttöön. Jos pääpaino on puhumisessa, kannattaa katsella jotain perinteisempää älypuhelinta.

Laitteen hinta on noin 690 euroa.

4 kommenttia:

  1. Tuo kyselyhän pitäisi loppua sillä, että valitsee haluamansa "launcherin" ja painaa "Aina". Asetuksiin tarvitsee mennä vain, jos tuota haluaa muuttaa painettuaan kerran "Aina".

    Launchereista puheenollen, lisää tavaraa kotiruudulle ja appsilistalle saa vaihtoehtoisella launcherilla, kuten esim. Nova:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.teslacoilsw.launcher
    Sillä voi kätevästi määritellä haluamansa ruudukon koon, eli tuon 5x5 sijaan esim. 6x7 kuvaketta per ruutu. Myös esim. widgettien koon muuttaminen onnistuu. Kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Aina-vaihtoehdosta huolimatta kysely tulee yhä uudelleen.

    VastaaPoista
  3. Ehkä kuitenkin parempaa 4K jälkeä saa aikaiseksi jollain muulla kuin puhelimella. http://www.blackmagicdesign.com/products/blackmagicproductioncamera4k

    VastaaPoista
  4. Hei! Miten Samsung Galaxy Tab 3 -tablettiin saa takaisin Videosoitin-sovellukseen tuon Aina/Vain kerran-toiminnon? Poistin sen vahingossa, enkä saa takaisin vaikka haluaisin. En halua tyhjentää koko puhelimen asetuksia, eli tehdasasetuksia en halua palauttaa. Onnistuuko muuten?

    VastaaPoista