torstai 20. marraskuuta 2014

Vihdoinkin se on totta: kännykkä-NFC lähimaksaminen toimii

Tämä on ollut mielenkiintoinen viikko. Ensin tuli ainakin kymmenen vuotta odotettu uutinen hyvitysmaksun siirtymisestä historiaan. Tänään toteutui lupaus, joka on elänyt lähes yhtä pitkään: kännykällä voi vihdoin maksaa! Eikä kyse ole kömpelöistä SMS-palveluviesteistä vaan NFC:hen perustuvasta lähimaksamisesta.

Tekniikan aallonharjalla ratsastanut Nokia toi ensimmäisenä myyntiin NFC-piirillä varustetun puhelimen jo vuonna 2007. Tekniikkaa oli kokeiltu ja testattu vuodesta 2003 alkaen erilaisilla lisäkuorilla, mutta 6131 oli ensimmäinen malli jossa NFC-antenni oli sisäänrakennettuna.

Tähän asti NFC-toiminto on ollut puhelimissa lähes turha (no, onhan sillä voinut lukea matkakortin saldon tai passin tiedot), mutta jatkossa NFC:stä on paljon enemmän iloa, sillä Elisa on aloittamassa uuden Lähimaksu SIM -palvelun käyttöönottoa. Se tekee älypuhelimesta lompakon.

Puhelimen NFC-asetukset.
Jo muutaman vuoden ajan lähimaksuominaisuus (käytännössä RFID-siru) on ollut luottokorteissa tai sen on saanut erillisenä tarrana, jonka voi kiinnittää lompakkoon tai vaikka puhelimen takakanteen. Sirun varjopuolena on, että korttinumero, voimassaoloaika ja CVV-koodi on mahdollista lukea salaa, mikäli kortti on käsilaukussa tai takataskussa, ja varas pääsee työntämään antennin riittävän lähelle.

Asetuksista valittu, että NFC-maksu toimii vain kun näyttö on käytössä.
Kännykässä NFC-toiminnon voi kytkeä päälle vain tarvittaessa, joten salaa lukeminen ei onnistu. Esimerkiksi Lumiassa maksamista voi rajoittaa niin, että näytön pitää olla käytössä tai lukituksen avattuna.

NFC löytyy useimmista uusista älypuhelimista, mutta halvemmista Android-malleista se puuttuu. iPhone sai NFC:n vihdoin tänä syksynä, mutta se toimii vain Applen oman järjestelmän kanssa. Niinpä Elisan palvelua voi käyttää Windows Phone- ja Android-puhelimissa.

Elisan palvelu vaatii SIMin vaihtamisen uuteen. Sen jälkeen rahaa siirretään oman pankin tililtä Elisan Lompakkotilille, josta edelleen haluttu summa (enintään 150 euroa) kolikkotaskuun. Elisa toimii järjestelmässä pankkina.

Elisan Lompakko näyttää tilin ja kolikkotaskun saldot erikseen.
Kaupan kassalla kerrotaan, että halutaan suorittaa lähimaksu. Puhelin viedään hetkeksi kiinni maksupäätteeseen, jolloin kortin tiedot siirtyvät kassajärjestelmään ja maksu on hoidettu. Turvasyistä kertaoston yläraja on 25 euroa.

Maksun jälkeen käyttäjä saa tekstiviestin, jossa näkyy veloitus ja taskussa jäljellä oleva rahamäärä.

Viinipullo Leppävaaran Sellon Alkosta NFC-maksuna.
Kokeilin lähimaksua tänään paikallisessa K-kaupassa, Sellon City-Marketissa sekä Sellon Alkossa. Kaikissa maksu onnistui.

Pari kömpelyyttä järjestelmässä on. Rahan siirtäminen pankista Elisalle ja lompakkotililtä kolikkotaskuun vaatii useamman työvaiheen. Toisaalta on hyvä, että lompakkotilin kokoa on rajoitettu erikseen, jottei mahdollinen varas voi shoppailla puhelimella pankkitiliä tyhjäksi. Toinen ongelma ovat salasanat; lompakko-ohjelma vaatii taas yhden uuden. Maksaminen sentään onnistuu ilman ohjelman avaamistakin. Ja maksaminen tietenkin loppuu, jos kännykän akku tyhjenee. Pelkässä kortissa tai tarrassa tätä ongelmaa ei ole.

Näin alkuvaiheessa on hauska kiusoitella kassahenkilöä kysyen viattomasti "voinko maksaa puhelimella?". Kaikkialla vastauksena oli hetken hämmentynyt ilme ja sitten pahoittelu: "ei, sitä ei voi tehdä". Kun maksu kuitenkin onnistui, kassahenkilön ilme oli näkemisen arvoinen.

Tekniikka kehittyy. Tässä tapauksessa voisi sanoa, että on jo aikakin!

13 kommenttia:

  1. Vaikuttaa rehellisesti sanottuna melkoiselta hässäkältä verrattuna Apple Payhin. Taas pitää luoda joku uusi tunnus jonnekin, vaihtaa SIM uuteen, siirtää rahaa erilliselle "tilille" ja sieltä vielä jonnekin kolikkotaskuun.

    Ei hyvää päivää...tulee floppaamaan iloisesti tässä muodossa. Ja joku varmaan ihmettelee ihan vakavissaan miksi näin kävi.

    VastaaPoista
  2. On toki ikävää, että pitää pelata SIM-kortin kanssa mutta kyllä tämä Omppufirman rampa-NFC:n hakkaa mennen tullen. Harmi, ettei Google tuonut Walletiaan maailmanlaajuisesti tarjolle tähän käyttöön.

    PS: Ei muuten ole saatavissa kuin Elisan Saunalahti -liittymiin toistaiseksi. Yrityspuolen liittymiä käyttävät jäävät nuolemaan näppejään

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millähän tavalla tämä hakkaa Omppufirman "rampa NFC:n"?

      Ei ainakaan helppokäyttöisyydessä. Aivan liian monta askelta.

      Turvallisuuden kannaltakin tämä on surkea: käytännössä maksutoiminnallisuus on pakko laittaa näppäinlukon taakse. Siinäpä on kiva kassalla naputella avauskoodia puhelimeen kaikkien nähden. Eipä ihme, että maksun yläraja on 25 euroa.

      Juuri tällaisiin viritelmiin Suomessa sorrutaan aivan liian usein: käyttäjä unohtuu.

      Poista
    2. Käyttäjä voi valita, laittaako näppäinlukon taakse vai ei. Jos puhelin on vaikka povi- tai rintataskussa, sen lukeminen salaa on käytännössä mahdotonta.

      Käsittääkseni myös Applen maksu on näppäinlukon takana, joskin siinä näppäinlukon voi avata sormenjäljellä - sama ominaisuus on joissakin Android-puhelimissa (Samsung S5).

      Applen suurin ongelma on se, ettei järjestelmä toimi Suomessa, eikä aikataulusta ole mitään tietoa. Kyse on niin suurista intresseistä, ettei Applen onnistuminen ole varmaa: eräät suuret kauppaketjut (kuten BestBuy, Wallmart) eivät ole lähteneet mukaan.

      Poista
    3. No, pakkohan tuollainen toiminnallisuus on (minusta) laittaa lukon taakse. Minulla on puhelin käytännössä aina salasanalla lukossa. En halua että kukaan pääsee sähköpostiini, koska sitä kautta voi resetoida salasanat vaikka minne. Puhumattakaan näistä maksujärjestelmistä.

      Mutta maksutilanteessa PINnin näpyttely muiden nähden on tympeää. Salasana on ehkä hankalampi urkkia, jos on vähänkään pitempi.

      Apple Payssa on käsittääkseni pakko käyttää sormenjälkilukijaa ja iPhonessahan sormenjälkilukija todellakin toimii. Arvostelujen mukaan S5:n sormenjälkilukija on melkoisen kehno.

      Eiköhän tuo Apple Pay tule Suomeenkin jossain vaiheessa. Tietysti tilaa on muillekin maksujärjestelmille, koska eihän Applen markkinaosuus täällä kummoinen ole, eikä jenkeissäkään taida olla kuin 40%. Tosin ns. maksukykyisten asiakkaiden joukossa iPhone-tiheys lienee korkeampi.

      Pointtini oli alunperin vain se, että tämä Elisan ratkaisu vaikuttaa kovin hankalalta käytettävyyden kannalta. Jotta nämä leviävät laajalle, niin käyttöönoton ja käytön pitää olla täysin triviaalia ns. tavalliselle ihmiselle ja tässä ollaan siitä melkoisen kaukana, vaikkapa juurikin Apple Payhin verrattuna.

      Poista
    4. Apple Payssa taitaa olla pakko käyttää sormenjälkilukijaa. Pelkkä PIN-koodi tai salasana ei riitä.

      Noinhan sen pitää ollakin, että maksutoiminnallisuus on lukon takana. Mutta kömpelö lukko, joka avataan näpyttelemällä koodi muiden nähden, on ikävä.

      Kai kaikilla nyt on muutenkin puhelin *aina* lukossa. Ainakin pitäisi olla, jos siihen tulee sähköpostit yms.

      (en tiedä minne aiempi kommenttini katosi, siinä ei mielestäni mitään kummallista ollut)

      Poista
  3. Noista näyttökuvistahan selvästi ilmenee mikä tässäkin on palveluntarjoajien bisnesmalli: Pakkosyöttää rasittavia (ja tässä tapauksessa ainakin erittäin arveluttavia) mainoksia joka raossa palvelun käyttäjille.

    VastaaPoista
  4. Hieno juttu että tulee.
    Olen elokuusta käyttänyt sitä tarasysteemiä Elisalta. Se on setelilompsassa.
    Kyseessä on minusta pitkästä aikaa oikeasti parannus entiseen.
    En ole kolikoita kantanut mukana enää vähään aikaan.
    On hyvä saada kuittaus tekstarina ja tililtä voi katsoa pitemmälle taaksepäin.
    Rahan siirtoa varten olen laittanut toistuvan siirron omalta tililtä. Sitten tarpeen mukaan lisään tarraan rahaa kolikkotaskusta.
    Otin samalla SoneraID:n käyttöön. Se on kätevämp kuin pankien mutta ei aina käy tunnistamiseen.
    Olisi tietty mukava jos olisi kännykässä vähän paremmassa suojassa.
    Tosin enpä tiedä onko siellä mitään kovin vakavaa ongittaavaa kun ei ole pankin ja rahaakin on muutama kymppi. Tekstari tulee aika nopeasti jos rahaa lähtee.
    Vai mitä mieltä olette?
    Mitä kokemuksia on?

    VastaaPoista
  5. "CVV-koodi on mahdollista lukea salaa, mikäli kortti on käsilaukussa tai takataskussa"

    Ehkä jollain röntgenlaitteella?

    VastaaPoista
  6. En kyllä oikein tajua tuota kännykällä maksamista. Kun on kortilla tehnyt lähimaksamista, ei kaipaa siihen väliin mitään kännykällä sähläämistä. Lisäksi tuossa maksaa lisämaksuja siitä Elisan lompakon käytöstä. En ymmärrä miksi ratkaisu joka ongelmaan pitäisi olla kännykkä. Kortti kuitenkin pitää olla suurempia ostoksia varten.

    NFC:lle on ihan hyödyllisiäkin käyttökohteita, kuten Bluetooth laitteiden kytkeminen. Siinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehitys kehittyy. Eihän näitä ole pakko käyttää.

      Sulavasti toimivan sormenjälkilukijan takana oleva kännykkämaksaminen kuulostaa ainakin minusta ihan hyvältä, eikä ollenkaan sähläämiseltä. YouTubesta löytyy vaikka kuinka paljon Apple Pay-videoita ns. oikeasta elämästä.

      Tästä Elisan ratkaisusta en ole kovin innostunut, enkä tule käyttämäänkään. En ole edes varma onko puhelimessani NFC:tä...

      Kortilla toimiva lähimaksaminen kuulostaa aika turvattomalta, eikö siinä voi kuka tahansa kortin haltija tehdä alle 25€ ostoksia? Lisäksi lähimaksujärjestelmä, joka on rajattu vain 25 euroon ei kovin pitkälle kanna sekään.

      Kai nopealle, helppokäyttöiselle ja turvalliselle lähimaksulle olisi käyttöä muuallakin kuin kahviloissa yms. missä tehdään pikkuostoksia?

      Poista
    2. Pikkuostosten maksaminen nopeasti ja vaivatta parantaa maksutavan hyötysuhdetta enemmän kuin isommissa ostoksissa.

      Poista
  7. Minä en ole kyllä maksanut mitään Elisan Pikku kortista.En ole pitänyt tarpeellisena.

    VastaaPoista