tiistai 17. maaliskuuta 2015

En sittenkään osta uutta iPhone 6 -mallia

Vanha iPhone 4 palveli minua neljä vuotta. Ostin sen syksyllä 2010 ja tuolloin puhelimella appseineen oli selvä kilpailuetu muihin verrattuna. Silikonikuorten ansiosta puhelin kesti hyvin käyttöä, tosin koti-näppäin alkoi oikutella ja vaati lopulta painallusta kaikin voimin toimiakseen.

Isoja Android-puhelimia kokeiltuani päätin odottaa, kunnes Apple esittelisi vastaavan mallin. Viime syyskuussa se vihdoin tapahtui ja olin jo aikeissa tilata iPhone 6 Plus -mallin. Olin sitoutunut iPhoneen ostamalla siihen mm. maksullisia navigaattoriohjelmia, joten mallin vaihto olisi ollut luonnollista.

Mutta sitten aloin miettiä tarkemmin.

Eräät Applen päätökset ovat raivostuttavia. Miksi puhelimesta ei ole 32 gigatavun mallia? On melkeinpä huijausta myydä puhelinta vain 16 gigan muistilla, joka täyttyy nopeasti ja estää sen jälkeen jopa käyttöjärjestelmän päivittämisen.

Isommat 64 ja 128 gigan mallit ovat riittäviä, mutta niissä hinta karkaa pilviin. Miksi maksaa tuhat euroa älypuhelimesta, kun vastaavan Androidin saa puoleen hintaan? Muistia on vähemmän, mutta niihin saa lisätilaa microSD-kortilla (mp3/aac-musiikin kokoelmani vie noin 30 gigaa).

iPhonen videokamera kuvaa HD-tarkkuutta, mutta ei 4K:ta. Kun on kerran nähnyt isolla monitorilla kännykällä kuvattua 4K-videota, paluuta ei ole. Vakaimen puuttumisen vuoksi 4K-video ei aina ole kovin käytännöllinen ratkaisu, mutta miksi ostaa lähes tonnin puhelin jonka video-ominaisuudet eivät ole alan huippua? Ja jonka NFC ei tue suomalaisia palveluita?

Sitten on vielä sovellukset. Android-puhelimeni lähettää tekstiviestit sähköpostiin ja tallentaa puhelut automaattisesti. Lisäksi sillä voi tehdä wlan-tukiasemien war driving -kartoituksia. Näitä sovelluksia ei saa iPhoneen.

Niinpä jätin iPhonen toistaiseksi ostamatta. Ehkä tulevat 6S-mallit onnistuvat kääntämään pääni. Toivottavasti niissä myös luovutaan nano-simmistä. Miksi simmin pitäisi pienentyä kun puhelinten koko kasvaa? Se tekee elämän vain vaikeammaksi, ja ihan turhaan.

Sivumennen sanoen minulla on hyvä syy toivoa Applelle menestystä. Kun Apple julkaisi isommat puhelinmallit, arvasin niiden menestyvän hyvin ja ostin ensi kertaa muutaman Applen osakkeen. Ne ovat nousseet syksystä lähes kolmanneksella, ja niiden myynti tekisi iPhone 6:n hankinnasta todella edullisen. Mutta ei.

Kaipaan iPhonesta kahta asiaa. Yhden valmistajan kokonaisuus on aina viimeistellympi ja selkeämpi kuin Androidin tilkkutäkki. Olen kokeillut monia Android-puhelimia ja kaikissa käyttöjärjestelmä on hieman erilainen kuin kilpailijassa. Erityisesti ärsyttävät alkeelliset käännösvirheet ja suomenkielisten sanojen katkaisu, joka ei voi johtua ainakaan tarpeesta säästää muistitilaa.

Tilavuus? Ai niin, se tarkoittaa äänenvoimakkuutta (Volume).
Äänenvoimakkuuden kääntäminen tilavuudeksi ja Exchange-palvelimen vaihtopalvelimeksi ovat yksinkertaisesti noloja.

Toinen mitä kaipaan on iTunes ja Airplay. On tosi näppärää soittaa musiikki tabletista tai älypuhelimesta kodin wlan-verkon kautta vahvistimeen. Tähän en ole löytänyt yhtä toimivaa ratkaisua Androidille, vaikka Music-sovellus ja DLNA riittävätkin kohtalaisen pitkälle.

3 kommenttia:

  1. Samanlaisia mietteitä.
    Päädyin ostamaan 5c 32g kun versio lopetettiin. Löytyi edulliseen hintaan kun oli poistuva.
    Androidiin näyttää tulevan enemmän ohjelmia, mutta yksityisyyden säätö huonompi kuten muutenkin tietoturva. Varapuhelimeksi jäi halpa Samsung. Siihen voi vaikka matkalla ottaa paikallisen netin käyttöön ja käyttää tukiasemana.

    VastaaPoista
  2. Minusta tuo ongelma on aika teennäinen. Kun Androidissa pysyy yhden valmistajan sisällä, on erot pieniä. Voi myös sanoa, että tuollainen erilaisuus on rikkaus aikana, jolloin laitteet muuten ovat kuin toistensa kopioita. Toki tuollaisia kirjoitusvirheitä ei voi puolustella mitenkään.

    iPhonesta on 16 GB malli, jotta voidaan sanoa, että hinnat ovat alkaen se ja se. Ei sitä ole tarkoitettu myytäväksi paitsi sellaiselle, jolle kyse on statusarvosta. Ei olisi ollut mieltä tuoda 32 GB mailia. Se olisi syönyt 64 GB mailin myyntiä.

    VastaaPoista
  3. iPhonen 16 gigan muisti haittaa päivittämistä, kts. esim. MacWorldin juttua. Ja käyttöjärjestelmä syö osan tilasta, joten käyttäjälle jää 20 prosenttia vähemmän kuin mitä mainos lupaa, mistä onkin jenkkityyliin jätetty joukkokanne.

    Totta, Androidien erot tulevat näkyviin vasta kun kokeilee eri merkkisiä puhelimia. Tavallinen käyttäjä tyytyy omaansa useita vuosia, eikä huomaa eroja. Mutta hänkin huomaa sekaannuksen, joka aiheutuu puhelinvalmistajan omista vs. Googlen palveluista. Puhelimessa voi olla kahdet rinnakkaiset käyttäjätilit, varmistukset ym. (HTC, LG, Samsung ym. jokaisella omansa ja Google siinä rinnalla).

    VastaaPoista