torstai 10. syyskuuta 2015

Applen julkistus 9.9.2015 toi vihdoin 4K-kuvan ja ison iPadin

Applen julkistustilaisuuksia on aina hauska seurata. Niihin ladataan suuria odotuksia ja Apple-väen keskuudessa perinteiseksi muodostunut syyskuun puhelinjulkistus aiheuttaa aina vipinää. Niin paljon, että moni pudottaa puhelimensa voidakseen hankkia vakuutuskorvauksella uuden.

Eilinen 9.9.2015 julkistus oli yllätys vain siinä, ettei varsinaisia yllätyksiä ollut. Parhaalta näytti iPad Pro, jonka 12,9-tuumaisena mahdollistaa taas uusia käyttökohteita tablet-koneille. Niiden kehitys onkin pitään polkenut paikallaan ja on epäilty koko genren olevan tiensä päässä.

Ironista kyllä, iPad Pro:ssa on magneetilla kiinnittyvä näppäimistö (lisävaruste), ohjauskynä (lisävaruste) ja mahdollisuus jakaa tablet-käyttö kahdelle sovellukselle. Siis samat ominaisuudet, jotka olivat uutta Microsoftin Surface-tabletissa kun se julkistettiin lähes kolme vuotta sitten.

Kopiointi on alalla yleistä, mutta kynä on varmasti ollut vaikea tapaus applelaisille. Tiedetään, että Steve Jobs inhosi kynäohjausta ja vaati toteuttamaan kosketusnäytöt ilman sitä. Mutta fakta vain on, että monissa käyttötilanteissa kynä toimii hyvin.

Sitä, mihin kynän saisi jemmattua ettei se hukkuisi, ei Applekaan ole näköjään ratkaissut.

iPhone 6S oli odotusten mukainen. Melkeinpä rikollista on, että halvimmat mallit myydään edelleen mitättömällä 16 gigatavun muistilla ja oikea halpamalli 32 gigan muistilla puuttuu. Ostajan on siis hankittava 64-gigainen tai vielä mieluummin 128-gigainen versio.

3D Touch -ominaisuus näytti demossa aidosti hyödylliseltä. Ihme, ettei kukaan ole toteuttanut sitä aikaisemmin. Kun puhelin tunnistaa myös painalluksen voimakkuuden, sormiohjaus saa ihan uuden ulottuvuuden ja pystyy matkimaan hiiren kakkospainiketta.

Ja vihdoin myös iPhone osaa kuvata 4K-videota. Paremman luokan Android-puhelimet ovat osanneet saman jo pari vuotta.

Kiinnostavaa, että iPhonen tekniset tiedot tulivat tällä kertaa videolta eivätkä lavaesiintyjältä. Aiemmin niiden hehkuttaminen on ollut koko esityksen huippukohtia.

Seurasin lähetystä sekä netistä (ensi kertaa myös Windows-katsojat pääsivät mukaan, tosin vain kympillä ja Edge-selaimella) että AppleTV:n kautta. Viivettä näytti olevan peräti kahden minuutin verran. Pakkaus ei voi kestää niin pitkään, joten eron täytyy johtua Applen omasta CDN-verkosta. Näin pitkällä viiveellä on kyseenalaista puhua enää "suorasta lähetyksestä". Näytti erikoiselta, kun livebloggaajat kertoivat asioista paljon ennen kuin videokuvan puhuja.

4K-video jakaa mielipiteitä, mutta itse pidän siitä kovasti. Isolla monitorilla katsottuna näyttää kuin digivalokuvat heräisivät eloon.

Esimerkiksi tämä lentokoneen ikkunasta kuvattu näkymä on liikkuvana upeaa katsottavaa. Web-sivu pakottaa kutistamaan 2560x1440-näytöltä otetun ruutukaappauksen 1/4-kokoon, joten siitä saa vain aavistuksen todellisesta kuvanlaadusta.

4K-videon tarkkuus on tietokoneella huikeaa katsottavaa.
Todellinen 4K-videon pikselimäärä on 2,25-kertainen ruudulle mahtuvaan verrattuna, mutta varsinkin älypuhelimella kuvattaessa kameran optinen tarkkuus asettaa omat rajansa kuvalle eivätkä kaikki näytöltä puuttuvat pikselit sisällä todellista kuvainformaatiota.

Samsungin S6-puhelimessa videokuvaa voi zoomata toiston aikana, joten 4K-kuvaa voi rajata jälkikäteen HD-tarkkuuteen tai vieläkin lähemmäksi. Puhelimen näytöltä otettu ruutukuva näyttää sekin hyvältä.

Zoomattu 4K-toisto puhelimen omalta näytöltä kaapattuna.
Usein väitetään, että 4K-videota on turha kuvata, koska ei ole 4K-telkkariakaan. Ei tietenkään ole. Videot kannattaa aina kuvata mahdollisimman hyvällä tekniikalla. Lopputuloksen voi skaalata alaspäin ja alkuperäisen säästää tulevaisuutta varten. Jonain päivänä 4K on aivan yhtä tavallista kuin HD-kuva nyt -- sitäkin pidettiin vielä 10 vuotta sitten turhan tarkkana ja tilaa vievänä.

On silti sanottava, että tarkkuus on vain yksi videokuvan laadun mittareista. Ns. rolling-shutter-efekti, liikkeeseen nähden liian alhainen kuvataajuus sekä optiikan ja vakaimen rajoitukset heikentävät älypuhelinten 4K-videon laatua. Samsung S6 on tähän mennessä paras kokeilemani 4K-puhelin, mutta kuvaa ei kannata panoroida liikaa ja valoa on oltava riittävästi. On mielenkiintoista nähdä, pystyykö Apple panemaan paremmaksi jo ensimmäisessä 4K-videomallissaan.

Erikoisin julkistus oli Applen oma vaihto-ohjelma, jolla se astuu operaattorien tontille. Apple haluaa tehdä sopimuksen suoraan asiakkaiden kanssa ja taata heille joka vuosi uuden puhelimen. Vanha otetaan vaihdossa ja ilmeisesti myydään "pre-owned" eufemismilla ja lievällä alennuksella varustettuna. Tämä on USA:n markkinoilla iso juttu, koska puhelimet myydään yleensä operaattorien kytkysopimuksilla.

Ajatus älypuhelimen vaihtamisesta joka vuosi uusimpaan malliin kuvastaa iFanien uskollisuutta. Meille muille se on merkki kestämättömästä kehityksestä.

4 kommenttia:

  1. Voiko tuohon skaalaamiseen luottaa. Jos videonpakkaus on optimoitu 4K:lle (tilansäästämiseksi suurella todennäköisyydellä onkin), niin aaltomuunnoksessa on panostettu korkeakontrastisiin yksityiskohtiin matalakontrastisten pitkien aaltojen kustannuksella. Zoomatut kuvat muistuttavat VHS-laatua - uudelleen pakattuna huononevat vielä tuostakin.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. (Edit) Täytyypä korjata sanojani: 4K-video on tod.näk. alaspäin skaalattuna varsin laadukas, koska voisi olettaa, että videon koodaamisessa käytetty profiili suosii isoja muotoja, jotka luonnollisesti hallitsevat matalemmilla resoluutioilla.

    Luulenpa, että 4K-formaatin suurin hyöty tulee olemaan nimenomaan PAL ja HD resoluutioilla, jotka ovat kärsineet pienistä bittinopeuksista. (Bittinopeus ei nouse per pikseli, mutta samalle kuva-alalle käytetään nyt enemmän bittejä.)

    Täysresoluutio, 4096 x 2160 jääkin lopulta vain erityistapaukseksi, ns. "maksimiresoluutioksi".

    Mutta jää laitevalmistajan päätettäväksi, millaista profiilia se kännyköissään käyttää.

    VastaaPoista
  4. Kiitos asiantuntevasta palautteesta. Se vielä, että älypuhelinten 4K-videoiden laadussa on eroja myös käytetystä bittinopeudesta johtuen. Esim. LG G3-puhelimen datavirta on pienempi kuin Samsungin S5/S6-malleissa, mikä näkyy yksityiskohtien terävyydessä ja toisaalta tiedoston koossa. Sen verran vaativaa 4K-videon pakkaus on, että tähän asti kaikissa näkemissäni puhelimissa otoksen maksimipituus on rajattu viiteen minuuttiin ja puhelin kuumenee melkoisesti kuvauksen aikana. Pian nähdään onko iPhone 6S:ssä sama rajoitus.

    VastaaPoista