tiistai 16. helmikuuta 2016

TomTom Spark Music Cardio GPS-kuntoilukello

Navigaattoreista tuttu TomTom on laajentanut aktivisuusrannekkeiden markkinoille. TomTom Spark Music Cardio on malliston yläpäästä, joten siinä on tietenkin GPS-seuranta ja sykemittari. Laitteen hinta on noin 250 euroa.

Ensi reaktio oli hämmennys. Pitkään aikaan ei ole tullut vastaan laitetta, jonka edessä menee sormi suuhun. Hei, miten tämä toimii? Näytön alla on iso pullistuma, mutta miten kelloa ohjataan? Kellossa ei ole kosketusnäyttöä eikä painikkeita. Vasta opetusvideosta selvisi, että pullistuman reunat toimivat kytkiminä, mikä on kyllä ihan toimiva ratkaisu, mutta vaatii opettelua.

Tämä EI ole kosketusohjain. 
Toinen kummallisuus on vasen painike, johon kello reagoi vasta muutaman sekunnin viiveellä. Muut painikkeet toimivat välittömästi ja näytöt ovat monipuolisia.

Näyttö on selkeä.
Itse näyttö on erinomaisen selkeä ja aikanäytön numerot jättikokoisia. Neljä painiketta toimivat lopulta loogisesti ja hyvin. Käytettävyys ontuu vain urheilusuorituksen jälkeen, sillä pause ja stop ovat pelkkiä painalluksia eikä kello anna niiden toiminnasta selkeää palautetta. Aluksi piti ihmetellä, tallentuiko lenkki lainkaan.

Kellon silikonihihna on vaikuttavan paksu ja jämäkkä, sitä on saatavissa kahtena eri kokona. Piikit lukitsevat kello niin tukevasti ranteeseen, että hihnan avaaminen ja kiinnittäminen vaatii suorastaan voimaa. Ajan myötä siihen tottuu.

Kiinni on ja pysyy - siitä pitävät nämä piikit huolen.
Voimaa vaatii myös latausliitäntä, joka on sekin iso ja tukeva. Kello työnnetään kaarevaan liittimeen voimaa käyttäen - mutta hei, tämä onkin tarkoitettu urheilijoille. Eikä tiukka liitin irtoa vahingossa, vaikka kello putoaisi latauksen aikana pöydältä lattialle.

Web-liittymän tiedot.
Urheilijoihin viittaavat myös monipuoliset ohjelmat omien aikojen vertailuun ja paranteluun. Kävelyä kello ei pidä lainkaan urheilusuorituksena, mutta Freestyle ajaa saman asian. Kyseessä on todellakin kuntoilukello, ei mikään aktiivisuusranneke. Kello on vedenpitävä ja tunnistaa automaattisesti uinnin ja pyöräilyn.

Web-liittymä ja mobiilisovellus ovat monipuolisia, mutta eivät yllä lähellekään Fitbitin havainnollisuutta.

Viikottainen askelnäkymä.
Suomenkielinen versio puhuu "askelmista", mikä tuo mieleen porrasaskelmat. Toisin kuin Fitbit, TomTom ei mittaa kerroksia lainkaan. Askelnäyttö ei liioin päivity kävelyn aikana. Askelnäytön graafinen pystyasteikko on numeroitu hassusti, numeroinnin pitäisi olla esimerkiksi 5000 välein.

TomTom laskee askeleet huomattavasti konservatiivisemmin kuin vertailulaitteena samassa kädessä ollut Fitbit. Messupäivän jälkeen eroa saattoi olla jopa 25 prosenttia. Kyse ei ole viasta vaan erilaisesta askeleen määritelmästä. Selkeissä kävelylenkeissä erot olivat muutaman prosentin luokkaa.

Sykenäytön graafi
Sykemittaria en pystynyt arvioimaan, mutta Wearables.comin mukaan Tompan sykenäyttö oli tarkin heidän testaamistaan laitteista. Unimittaus on yksinkertainen ja perustuu vain käden liikkumiseen.

TomTom käyttää navigaattoreistaan tuttua QuickFix-tekniikkaa, mikä nopeuttaa mukavasti signaalin löytymistä kunhan laitetta päivitetään välillä tietokoneyhteydellä. GPS-seuranta toimii tarkasti ja akun luvataan kestävän sen käyttöä viiden tunnin ajan, mikä riittää jopa maratoniin.

Musiikin toisto kellosta bluetooth-kuulokkeisiin on mainio toiminto, sillä ei kai kukaan jaksa oikeasti raahata älypuhelintaan juoksulenkille? Ei ainakaan nykyisiä jättimalleja. Testissä olleiden pienten kuulokkeiden äänentoisto jäi kuitenkin latteaksi ja bassot puuttuivat kokonaan. Lisäksi musiikin siirto pitää tehdä mp3- tai aac-tiedostoina kömpelön pc/mac-sovelluksen kautta. Muistiin mahtuu jopa 500 biisiä kerrallaan.

Jostain sysytä tietojen synkronointi Samsung S6 -puhelimen kanssa vaati joskus useampia yrityksiä eikä tapahtunut automaattisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti