keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Samsung Galaxy S7 - parasta kameratekniikkaa älypuhelimissa

Samsungin tuore Galaxy S7 älypuhelin sisältää alan parhaan kameran. Jo edeltävä S6 oli mainio, mutta varsinkin hämäräkuvauksessa uusi malli pistää kirkkaasti paremmaksi. Parin viikon testailun jälkeen on pakko myöntää, että älypuhelimet yltävät jo lähelle perinteisiä kameroita.

Ensimmäisenä kiinnittyy huomio kuvien kokoon. 16:9-kuvasuhteella S7:n kuvissa on "vain" 9,1 megapikseliä (4032 x 2268), kun niitä edeltäjässä oli 16 (5312 x 2988). Pikselien määrä ei kuitenkaan ratkaise vaan niiden laatu. S7:n kuva on huomattavasti kirkkaampi ja parempi varsinkin silloin, kun valoa on vähän.

Objektiivin valovoima auttaa sekin. S7:ssa maksimiaukko on 1,7 kun se edeltäjässä oli 1,9. Suurempi aukko tarjoaa jopa aavistuksen syväterävyydestä, varsinkin lähellä olevia kohteita kuvattaessa. Yleensä sumea tausta joudutaan luomaan kuvankäsittelyohjelmalla, jos sitä halutaan.

Testikuvat puhuvat omaa kieltään. Seuraavat kuvat on pienennetty Photoshopissa 50 % molemmissa suunnissa, koska Googlen blogialusta pienentäisi niitä kuitenkin latauksen aikana. Hämärässä autohallissa Samsung Galaxy S6 tuottaa ihan mallikkaan kuvan:

S6: f/1,9 valotusaika 1/10 s, ISO 320
Mutta kun viereen ottaa Samsung Galaxy S7:n kuvan, eroa on kuin yöllä ja päivällä:

S7: f/1,7 valotusaika 1/10s, ISO 200
Kuva on huomattavasti puhtaampi ja värit kirkkaammat. Suuremman aukon ansiosta herkkyyttä voidaan laskea vaikka valotusaika pysyy samana. Optinen vakain riittää pitämään kuvan terävänä käsivaralta 1/10 sekunnin valotuksen ajan.

Aivan kuin S6:n kuvassa olisi huntu, jonka S7 poistaa. Samalla huomaa, että S6 optiikka on hieman laajempi kuin S7:n. Kahden millin ero kinovastaavuudessa (26 vs 28) näkyy selvästi.

Vielä vanhemmassa S5:ssä oli sama pikselimäärä kuin S6:ssa, mutta maksimiaukko vain 2,2 ja kuvissa luvattoman paljon kohinaa. Jos kameralla on vähänkin merkitystä, vanhat viitoset kannattaa päivittää uudempiin malleihin.

Rajaus alkuperäisistä kuvista näyttää valtavan eron parkkihallin katon hämärissä rakenteissa:

S6 rajaus alkuperäisestä
S7 rajaus alkuperäisestä
Paremmassa valossa erot kapenevat. Rajaus kirjaston hyllystä S6:lla

S6: f/1,9, valotusaika 1/25, ISO 160
ja sama S7:lla:

S7: f/1,7, valotusaika 1/50, ISO 160
S7 nappaa kuvan puolet lyhyemmällä valotusajalla. Vähemmästä pikselimäärästä huolimatta molempien kuvien yksityiskohdat ovat suurin piirtein yhtä luettavia.

S6 osoittautui yllättävän herkäksi vastavalolle. Kuvaa kauppakeskuksesta häiritsee nurkkaan osuva valo:
S6: f/1,9, valotusaika 1/33, ISO 80
Samasta paikasta S7 ottaa moitteettoman kuvan:

S7: f/1,7, valotusaika 1/50 s, ISO 80
Myös tarkennusnopeus on uudessa mallissa mainio, joten nopeakin liike saadaan talteen.

Vielä muutama harmaana pitkänäperjantaina otettu testikuva. Lisätään vertailuun uusi Lumia 650. On kohtuutonta verrata runsaan 200 euron Windows-halpamallia kolme kertaa kalliimpiin Android-huippumalleihin, mutta toisaalta se kertoo, saako kuvaaja rahoilleen vastinetta.

S6
S7
Lumia 650
Toinen sarja:
S6

S7
Lumia 650
S7:n terävyys ja kuvien kirkkaus on omaa luokkaansa. Lumia 650 pärjää hyvin tässä vertailussa, mutta toisaalta sen tarkkuus on muita alhaisempi (3264 x 1840 pikseliä).

Ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin. S7:n Edge-malli on edeltäjänsä tapaan hankala käsitellä kuvattaessa, sillä reunan yli yltävä näyttö tuottaa helposti harhakosketuksia. Jos kameraa tukee esimerkiksi kaiteeseen, sarjakuvaus aktivoituu helposti vahingossa. No, parempi liian monta kuvaa kuin ei kuvaa lainkaan.

Enkä silti vielä luovu järjestelmäkamerastani. Siinä on mm. optinen zoomi, kunnollinen syväterävyyden hallinta, mahdollisuus vaihtaa optiikoita ja suuremman pikselimäärän ansiosta enemmän rajausvaraa. Mutta jo laadukas 35 mm objektiivi maksaa tuplasti sen, mitä S7-puhelin, ja lisäksi tulee varsinaisen kameran hinta. Kustannuksiin suhteutettuna S7 on aivan loistava kamera -- ja puhelin sekä tietokone tulevat siinä vielä kaupan päälle!

Ja ei, raw-kuvausta ei voi enää laskea järkkärin eduksi, sillä S7 sisältää myös sen. Tosin rawin hyöty ei ole järkkärin tasoa, mutta siitä lisää seuraavassa kirjoituksessa.

1 kommentti:

  1. Ei noilla polttoväleillä ja kenno ko'oilla syväterävyyttä hallita. Tuo vastaa kinokameralla aukkoa f/12,7. Yleisesti puhelimien kamerat ovat kehittyneet älyttömästi. Myyntimäärät ovat sitä luokkaa, että voi painostaa. Viime vuonna toimitettiin 22 miljoona kompaktikameraa ja 13 miljoonaa järjestelmää. Älypuhelimia toimitettiin 1,4 miljardia. Kompaktikameroiden toimitusmäärät olivat pienemmät viimeksi 1989.

    Puhelimissa suuri ongelma on linssin likaantuminen esimerkiksi kädessä. Noissakin osa eroista voi olla siitä kiinni.

    VastaaPoista