maanantai 15. toukokuuta 2017

Windows XP päivitys Wannacrypt kiristysohjelman varalle (MS17-010)

Windows XP:n tuki loppui 10.4.2014 eli runsaat kolme vuotta sitten, mutta kävi kuten arvelinkin: jos vakava hyökkäys uhkaa, Microsoft joutuu päivittämään vielä vanhojakin versioita. Ja niinhän sitten tapahtuikin.

Jos etsii XP-päivitystä Microsoftin kotisivujen kautta käyttäen hakusanana Wannacry tai Wannacrypt, saa tulokseksi musiikkia:
Etsitkö musiikkia vai?
Olisi toivottavaa, että kotisivulla olisi tiedote ajankohtaisesta turvauhkasta, mutta mitään ei näkynyt. Haku xp-päivityksen sanoilla johtaa sivulle https://www.microsoft.com/fi-FI/download/details.aspx?id=55245 joka näyttää oikealta otsikkoa ja KB-viittausta myöten, mutta tiedostonimessä esiintyy sana embedded ja joku raportoi, ettei päivitys toimi. Älä siis lataa tätä!

Sen sijaan standalone updates -sivulta löytyy oikea päivitys:
Oikea päivityssivu.
Työasemakäyttäjille oikea kohta on Windows XP SP3 -tietoturvapäivitys (KB4012598). Palvelinversioiden ylläpitäjät ja Vista-käyttäjät löytävät omansa muilta riveiltä. Vistan tuki loppui juuri, mutta tämä päivitys ilmestyi tuen ollessa vielä voimassa maaliskuussa, eli sen pitäisi olla asennettu automaattisesti (ellei päivityksiä oltu tarkoituksella estetty). Myös Windows 7 -koneet ovat päivittyneet automaattisesti.

Windows 8 viittaa alkuperäiseen Windows kasiin, jonka ei annettu päivittyä itsestään 8.1-versioksi. Useimmilla on käytössä 8.1, jolloin sekin on paikattu automaattisesti.

Ja kai huomasit, että Vistan tuki päättyi 11.4.2017? MS17-010 ehti nipin napin vielä päivitykseen, mutta jatkossa Vista-käyttäjät ovat omillaan. Vista oli hidas ja epäsuosittu, joten sen asennuskanta on onneksi paljon XP:tä pienempi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti