keskiviikko 15. marraskuuta 2017

4G-nopeusmittauksia autosta

Voimakkaasti vaihtelevien 4G-nopeuksien innoittamana heräsi kiinnostus tutkia, kuinka laaja ongelma on kyseessä.

Tein autolla testiajoja muutamalla Espoon asuinalueella ja käynnistin testiohjelman satunnaisissa paikoissa auton liikkuessa alhaisella nopeudella. Auton sisällä signaalivoimakkuus heikkenee jonkin verran, mikä voi näkyä nopeuksissa, mutta ei silti estänyt huippunopeuksien saavuttamista. Absoluuttisia nopeuksia oleellisempaa on nopeuksien valtavat vaihtelut.

Liikkuva auto antaa tuloksille lisää luotettavuutta, koska silloin tulokset eivät ole sidottuja juuri tiettyyn paikkaan, jonka kohdalla saattaa olla kuuluvuusongelma. Käytännössä tulos mitattiin 50-100 metrin alueelta.

Tein kaikki mittaukset illalla kuormitushuipun aikaan. On todennäköistä, että esimerkiksi aamupäivällä nopeudet olisivat suurempia -- niistä ei vain ole hyötyä käyttäjille, jotka eivät ole kotona.

Kahtena peräkkäisenä iltana tehdyt mittaukset liki samoissa paikoissa antoivat hyvin erilaisia tuloksia. Se osoittaa, että nopeus riippuu monista eri asioista: kuormituksesta, paikasta, säätilasta, ajankohdasta ja luultavasti myös kuun sekä tähtien asennosta. Tai sitten sattumasta.

Pienikin paikan vaihto voi auttaa. Pienellä tiellä Mankkaalla huomasin nopeuden nousevan alle megabitistä yli 40:een muutaman sadan metrin matkalla.

Osan mittauksista tein kävellessä. Oletin, että suurten kerrostalojen pihassa nopeudet olisivat heikkoja, koska monet asukkaat imevät kaistan itselleen. Olin väärässä. Kerrostalojen lähellä nopeudet olivat hyviä, ehkä siksi että tukiasemat on rakennettu niiden lähelle tai talojen katoille.

Selvimmin nopeuteen tuntui vaikuttavan maantieteellinen ympäristö. Mäen päällä nopeudet olivat hyviä, mutta jos paikka oli laakson pohjalla tai vieressä mäki, nopeudet putosivat selvästi. Paikkakohtaiset vaihtelut olivat kuitenkin niin suuria, ettei niitä voi yleistää. Viime kädessä oma nopeus selviää vain kokeilemalla. Lopputulos on arpapeliä. Ellei tulos tyydytä, operaattorin vaihto voi parantaa asiaa.

Elisa 4G ajo 8.11.2017
Kuvassa nopeusmittaukset on järjestetty nousevasti niin, että up- ja down-nopeudet on summattu yhteen. Verkkoviivettä (ping) kuvaava sininen käyrä on järjestetty laskevaan (huonommasta parempaan) järjestykseen. Tulokset eivät siten ole samoista mittauspisteistä. Niiden tarkoituksena on vain havainnollistaa eroja.

Elisa 4G ajo 9.11.2017
Molempien iltojen kuvaajat ovat hyvin samankaltaisia. Jälkimmäisen ajon keskiarvoiksi saadaan 16,7 Mbit/s (down), 12,0 Mbit/s (up) sekä verkkoviiveeksi keskimäärin 55 millisekuntia. Verkkoviiveen keskiarvoa nostaa muutama erittäin huono tulos, mitkä kertovat verkon olleen lähes käyttökelvoton kyseisellä kohdalla. Ensimmäisen ajon vastaavat luvut ovat 15,0 Mbit/s (down), 8,6 Mbit/s (up) ja verkkoviive 93 ms.

Mitä luvuista voi päätellä? Ainakin sen, että 4G-nopeus on sattumankauppaa. Parhaimmillaan yhteydet toimivat loistavasti, sillä 9.11. suurimmat nopeudet olivat 46,8/26,9 Mbit/s ja verkkoviive lyhimmillään 23 ms. Huonoimmat arvot olivat 0,6/0,7 Mbit/s ja verkkoviive pisimmillään 418 millisekuntia. Tällainen yhteys on käyttökelvoton. Surkeita tapauksia, joissa nopeuksien yhteenlaskettu arvo jäi alle 10 Mbit/s oli 23 kappaletta eli 21 prosentilla. Hyviä tuloksia (summa 50 Mbit/s tai yli) oli 18 prosenttia.

Keskimääräiset tulokset 16,7 tai 15 Mbit/s ovat riittäviä mm. television katseluun ja pelaamiseen. Ne jäävät kuitenkin kauaksi operaattorien mainostamista 50 Mbit/s enimmäisnopeuksista. Se ei ole ongelma, yhteysnopeuksien vaihtelut sekä omalle kohdalle osuessaan huono sijainti sen sijaan ovat.

Ihana näky! 4G-tukiasema aivan talon vieressä.
Onnellisia 4G-käyttäjiä ovat ne, jotka asuvat tukiaseman läheisyydessä -- heillä ei kaistasta tule pulaa. Kuvan antenni on Pohjois-Tapiolassa ja mittaus kuvanottopaikassa antoi nopeudeksi 47/25 Mbit/s. Kyllä kelpaa!
Tukiaseman vieressä kaistaa riittää.

Vähemmän onnellisia ovat ne, jotka asuvat linnuntietä mitattuna 650 metrin päässä -- heillä nopeus on päivälläkin vain parin megan luokkaa.

Toinen loistava paikka löytyi Tapiolan keskustasta Heikintorilta:
Tapiolan Heikintorilla
Heikintorilla mittari on tapissa, luultavasti liittymä itse rajoittaa nopeuden 50/25-tasolle, mutta tukiasemasta lähtisi vieläkin enemmän.

1 kommentti:

  1. Riippuu monesta asiasta onko onni asua maston vieressä. Itsellä ollut Telian masto noin 100 m päässä talosta ja 4G vaihtelee todella rajusti ja monesti tipahtaa 3G-verkon puolelle. Antennien suuntauksista tässäkin taidetaan puhua...

    VastaaPoista