keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Adobe siirsi Creative Suite CS3 -palvelimet eläkkeelle

Syksyn Windows 10 -päivitys on joillakin käyttäjillä laukaissut Adoben sovellusten uudelleenaktivoinnin. Tämäkin vielä...

Aktivointi tuottaa ongelmia, sillä esimerkiksi Adobe on kuluvan vuoden 2017 aikana siirtänyt eläkkeelle ("had to be retired") CS3-rekisteröintiä hoitavat palvelimet. Vuonna 2007 ilmestyneen ohjelmiston (Photoshop sekä mm. Illustrator, InDesign ja Flash) käynnistys ei siten onnistu eikä sovelluksia voi aktivoida.

Johonkin ohjelmistovalmistajan on vedettävä raja tuen lopettamiselle, mutta silti ohjelmastaan (kalliisti!) maksaneen asiakkaan pitäisi pystyä käyttämään sitä niin pitkään kuin kone toimii. Eikä automaattisesti asentuva Windows 10 -päivitys -- kaiken lisäksi melko turha sellainen -- saisi varoittamatta pilata kaikkea. Mutta niin vain käy.

Adobe tarjoaa vanhoille CS3-asiakkailleen edullista siirtymistä nykyisen pilviversion käyttöön, josta pitää maksaa joka kuukausi. Tämä voi tuottavassa yrityskäytössä olla perusteltua, mutta harrastus-, koti- tai opiskelukäytössä ei.

Kaikeksi onneksi Adobe tarjoaa myös mahdollisuutta ladata noin parin gigatavun tiedosto ja saada siihen uusi koodi, joka ei enää vaadi aktivointia. Tämä edellyttää, että käyttäjä rekisteröityy Adobe ID:llä (ellei ennestään ole) ja ilmoittaa vanhan sarjanumeron.

Pisteet Adobelle tästä mahdollisuudesta. Se saa kuitenkin kysymään, onko Adobe möhlännyt aktivointipalvelintensa varmuuskopioinnin kanssa. Mitä järkeä on jakaa vanhan version käyttäjille uusi koodi, kun asian voisi hoitaa automaattisesti aktivointipalvelimen kautta? Vai onko tästä "päivityksestä" pyritty tarkoituksella tekemään hankala, jotta useampi vaihtaisi pilveen?

Ennen uutta asennusta vanhat CS3-tiedostot täytyy poistaa koneesta kokonaan. Sitä varten on erityinen Adobe CC Cleaner-työkalu.

Kaikkien CS3-käyttäjien kannattaa käydä hakemassa itselleen suojaamaton versio jo nyt, vaikka vanha versio vielä toimisikin. Jonain päivänä tuki lakkaa kokonaan, ja silloin edessä on tällainen teksti:
CS2-käyttö on päättynyt. End of life.
Vuodelta 2005 olevilla CS2-käyttäjille ei ole mitään tarjousta. Softa on mädäntynyt, oma vika. Onko 12 vuotta riittävän pitkä aika, että valmistaja voi vanhentaa tuotteensa käyttökelvottomaksi?

8 kommenttia:

 1. Miksi itkeä ettei saa enää pyykkilautaa, kun automaattipesukoneet vieneet markkinat.

  VastaaPoista
 2. Kannattaisiko jo vähitellen katsella vaihtoehtoja Adoben tuotteille?
  Affinity Photo on erinomainen työkalu ja he myös ovat ilmeisesti tekemässä Lightroomille kilpailijaa, mutta Luminar 2018 on myös saanut suosiota vaihtoehtoa etsivistä. Siitä on nyt juuri vielä hyvä tarjouskin, joten ei ole edes kallis hankinta.

  VastaaPoista
 3. Darktable vaikuttaa lupaavalta Lightroom-kloonilta , Mac/Linux-versiot ja nyt myös Windows (www.darktable.org)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Darktable on ihan hyvä projekti. Mutta on se aika keskeneräinen vielä varsinkin jos ajattelit käyttää sitä Windowsin alla.

   Linux ja Mac versiot, josta jälkimmäistä kokeilin hetki sitten on parempi. Kuitenkin Mac versiosta näkee, että se ei ole kovin hyvin vielä sovitettu Macille. Mm. kosketuslevyn kanssa ei pärjää, kun properties valikoita saa auki ja siksi käytännössä on näköjään käytettävä ulkoista kolme-nappista hiirtä mikä ei ole kovin kätevä läppärin sylissä ollessa kuvia järjestellessä ja säätäessä. Mutta ehkäpä siitä ajan myötä kehittyy vielä paremmin käytettävä. Linuxin (Debianin) alla en jaksanut nyt testata, mutta luultavasti siellä toimii paremmin kun Linux on ensisijainen kehitysalusta.

   Affinityllä on kaikki tarvittava osaaminen tehdä erinomainen "digital asset manager", Serif (Europe) Ltd on tehnyt graafisen puolen ohjelmia jo -80 luvulta lähtien. Aluksi toki pitkälti Windows alustalle, mutta viimeisen vuosikymmenen panostus myös OS X/macOS/iOS alustalle on ollut merkittävä. Kaiken lisäksi heillä on ollut järkeä lisenssien ja hinnoittelun suhteen.

   Poista
 4. Adobe selvästi yrittää päästä eroon standalone-version käyttäjistä, ainakin Lightroomin osalta. En usko että oma standalone-Lightroom toimii niin kauaa kuin pöytäkoneeni.

  Jotain Adobe todennäköisesti tekee, mikä pakottaa siirtymään vuokraversioon. Omalla kohdalla siirtyminen kohdistuu kyllä johonkin toiseen tuotteeseen, mikäli vain mahdollista.

  VastaaPoista
 5. Darktablesta muuten julkaistiin vuoden vaihteen tienoilla uusi versio 2.4.0 ja sen Windows tuki on parantunut huomattavasti. Youtubessa on mm. video uudesta utuisuuden (haze) poistamisesta kuvasta, vasrsin hieno ominaisuus.

  VastaaPoista
 6. CS2-palvelimet suljettiin 07. tammikuuta 2013. Adobe tarjosi tuolloin kaikki CS2-ohjelmat ladattaviksi. Lataus onnistui jos loi Adobe ID:n itselleen. Aika moni käytti tätä mahdollisuutta hyväkseen, vaikka se oli tietenkin tarkoitettu vain CS2-ohjelmien omistajille.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista