maanantai 28. elokuuta 2017

Samsung Gear 360 (2017-versio)

Samsung julkisti keväällä uuden version edullisesta 360-asteen kamerastaan. Jo vanha oli hauska laite, ja yleensä uudemmat ovat vielä parempia. Mutta tällä kertaa tuli yllätys - viime vuoden malli on parempi, ainakin kuvanlaadun osalta.

Uusi versio (mallinumero SM-R210) on muotoilultaan edeltäjää käytännöllisempi. Kamerapää on pienempi, kahvasta saa hyvän otteen, pieni lcd-näyttö osoittaa nyt eteenpäin (ennen ylöspäin) ja niin edelleen. Kameran mukana tulee myös pieni rannelenkki ja "pelastusrengas", jonka pitäisi estää kameran kellahtaminen kumoon.

Vasemmalla 2016-versio, oikealla 2017-malli.
Kameraa voidaan käyttää myös ilman älypuhelinta. Punainen laukaisin on etuseinässä ja kyljessä kaksi painiketta, joilla voi tehdä perusasetukset.

Käyttöliittymän kaksi painiketta. Punainen laukaisin on kolmas.
Pienestä näytöstä voi mm. valita videon ja still-kuvien tarkkuuden sekä toimintatilan. Valikkoa selataan Bt-painikkeella ja punainen laukaisupainike kuittaa valinnan. Virtapainike palauttaa takaisin "päävalikkoon". Vaatii vähän näppäryyttä, mutta toimii ilman älypuhelinta.

Videon tarkkuuden valinta.
Kahvan pohjassa on jalustakierre, johon voi kiinnittää selfiesauvan tai pienen jalustan, kolmijalan tai Gorillapodin.

Kunnon jalusta on aina tarpeen.
Samsung on siirtynyt S8-mallissa Usb-C-liitännän käyttöön, joten myös kamera käyttää nyt sitä. Jollekin tämä on haitta (yksi uusi kaapeli mukana kuljetettavaksi), toiselle etu (C-versio on käytännöllisempi, koska liittimen voi kytkeä kummin päin tahansa).

Kamera tukee Samsungin uusia älypuhelinmalleja ja rajallisesti myös iPhoneja. Samsungin puhelimilla toiminta on helppoa ja varmaa. Harvoin uuden laitteen asennus on onnistunut näin helposti.

Käyttöönotto on helppoa.
Mutta mitä ihmettä pitäisi ajatella tästä: hallintaohjelma VAATII pääsyn kontaktitietoihin, ilman niitä ohjelma ei yksinkertaisesti toimi.

Pääsy kontakteihin vaaditaan - miksi??
Itse hallintaohjelma on yksinkertaisen selkeä.

Hallintaohjelman näyttö.
Kuten kuvasta näkyy, 2017-versiossa uutta on kuvan livelähetys Youtubeen tai Facebookin älypuhelimen tai läppärin kautta. Näin puhelimella voi välittää 360-videota kavereillekin.

Kuva siirtyy kamerasta reaaliajassa älypuhelimen näytölle, joten kuvaaja voi laittaa kameran jalustalle ja piiloutua nurkan tai kyyristyä auton taakse oikeaa hetkeä odottamaan.

Kuva otetaan tökkäämällä painiketta.
Still-kuvien lisäksi voi kuvata videota.

Kuva-asetukset
Entä se tärkein: kuvanlaatu? Hämmentävää kyllä, 2017-mallin kamera on huonompi kuin edeltäjänsä 2016-mallissa. Linssi on paljon pienempi, valovoimakin vähän (2,2 vs 2). Still-kuvien tarkkuus on vain 5472x2736 pikseliä (15 M), kun edeltäjässä oli 7200x3600 (25,9 M). Eron huomaa myös käytännössä.

2016-mallin kuva Flickrin sivulta ruutukaappauksena:

Panoraama Sello-ostoskeskuksen katolta 2016-versiolla.
2017-mallin kuva Flickrin sivulta ruutukaappauksena:

Panoraama Sello-ostoskeskuksen katolta 2017-versiolla.
Resoluution puolittumisen vaikutus on helppo havaita. Itse asiassa molempien kuvanlaatu jättää runsaasti toivomisen varaa. Puutteet huomaa, kun kuvia tarkastelee oikealla näytöllä ja vertaa digikameroihin, mikä on tietenkin väärä vertailukohde. Pieneltä ja halvalta 360-kameralta ei voi odottakaan oikean kameran laatua, mutta nyt lopputulos tuo mieleen 10 vuotta vanhat kännykkäkamerat ja se on aika heikko taso.

Toisaalta kuvia ei ole tarkoituskaan katsoa koko näytöltä. 360-kuva vangitsee kuvan ympäröimällä katsojan, eikä kuvanlaadulla. Älypuhelimen näytöltä (missä kuva kääntyy puhelimen mukana) tai web-sivun ikkunassa kuvanlaatu riittää hyvin.

Videokuvan tarkkuus on hieman parantunut (ennen 3840x1920, nyt 4096x2048), mutta mainostettu 4K-laatu johtaa harhaan. Kameran 4096 kuvapistettä kattaa koko 360 astetta, jolloin havaittu kuvan tarkkuus yltää hädin tuskin HD-tasolle. Pieni kenno, pakkausvirheet ja vaatimaton dynamiikka verottavat kuvanlaatua vielä lisää.

Action-kameraksi laitteesta ei ole, sillä paras tarkkuus toimii vain 24 fps-tilassa. Oletusarvoksi on valittu 30 fps, jolloin tarkkuus putoaa lukemiin 2880x1440. Nopeampi 60 fps toimii 2560x1280 pikselin tarkkuudella ja 120 fps 1440x720 pikselillä. Videostreamaus joutuu pakkaamaan ja siirtämään kuvan reaaliajassa, joten tarkkuus putoaa 1920x960 tarkkuuteen ja 15 kuvaan sekunnissa.

Uuden mallin videokuva on vanhempaa parempi varsinkin vähässä valossa. Koska kamerat ovat lähempänä toisiaan, myös lähellä olevat kohteet säilyvät ehjinä pidempään kuin 2016-mallissa, jossa ne leikkaantuvat.

Hyvä vertailu videon laadusta löytyy Youtubesta. Se on samalla mainio esimerkki 360-videoiden editointimahdollisuuksista.

Videoeditointi antaa 360-videoille ihan uusia ulottuvuuksia.
Videolla kuvaa voi kääntää toiston aikana ja verrata kahta eri kameraa. Lisäksi keskelle 360-asteen näkökenttää on upotettu tavallinen videokuva ja 360-videoissa on "kelluva" teksti (siitä esimerkkinä ruutukuvassa näkyvä "2016"). Testistä päätellen 2017-mallin mikrofoni on huomattavasti kehnompi kuin 2016-mallissa.

Omia testikuvani molemmilla kameroilla on Flickr-sivulla, jossa niitä voi myös käännellä. Kuvat ovat pääosin 2016-mallilla, Sellon testikuvissa erikseen merkitty 2017-mallilla otetut.

2017-mallin hinta on noin 250 euroa. Vanhempaa mallia myytiin keväällä reilulla alennuksella. Jos sitä vielä jostain saa, laite on todella hyvä ostos sellaiselle, jota kiinnostaa enemmän still- kuin videokuvaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti