sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Älypuhelin langattomasti autostereoihin

Kuuntelen usein podcasteja älypuhelimella, joskus myös musiikkia. Mikä olisi helpoin tapa saada älypuhelimen ääni kuulumaan langattomasti autostereoista? Audiopiuha kuulokeliitännästä auton aux-in-liitäntään hoitaa asian (tai FM-lähetin, jos stereot ovat niin vanhaa ettei niissä ole sisääntuloliitintä), mutta tällaisen yhdistelmän käsittely on autossa hankalaa. Johto on aina tiellä ja estää puhelimen muun käytön.

Omassa autossani on puhelinta varten Bluetooth hands-free, mikä onkin loistava keksintö. Se tukee kuitenkin vain headset-profiilia, ei musiikin toistoa (a2dp). Niinpä iPhonen tai Android-puhelimen ääntä ei saa suoraan ohjattua autostereoihin.

Belkin CarAudio Connect AUX-Bluetooth ratkaisi ongelman (Verkkokauppa.comissa nimellä Belkin AirCast Auto, 53,90 euroa). Paketissa on isokokoinen painike, liitäntä tupakansytyttimeen virransyöttöä varten sekä miniplugilla varustettu äänijohto. Painike sisältää myös mikrofonin, joten sitä voi yhdessä puhelimen kanssa käyttää hands-free-laitteena, kunhan painike sijoitetaan sopivaan paikkaan kuljettajan eteen.

Itseäni kiinnosti vain äänen Bluetooth-siirto puhelimesta aux-in-liitäntään, joten sijoitin laitteen keskikonsolin säilytystilaan. Siellä oli sopivasti äänen tuloliitäntä ja virtaliitin tupakansytytintä varten.

Bluetooth-painike toimii myös hands-free-kännykän mikrofonina.
Systeemi toimii hyvin, mutta siinä on yksi käytännön ongelma. iPhonen kanssa Bluetooth-yhteys pitää aktivoida painikkeesta ennen kuuntelun aloittamista. Jos äänentoisto on jo käynnissä, iPhone 4 ei kytke yhteyttä lennossa. Aktivointi on hankalaa, jos painike on säilytystilan sisäpuolella.

Androidilla yhteyden voi avata toiston jo alettua. Välillä painiketta ei tarvita lainkaan, sillä HTC:n Android-puhelin kytkeytyy äänentoistoon automaattisesti. Androidille on myös lukuisia BT:n automaattisesti kytkeviä apuohjelmia, mutta en ole vielä löytänyt sellaista, joka toimisi luotettavasti.

Vaikka ohuesta johdosta eroon pääseminen kuulostaa pieneltä asialta, sillä on iso vaikutus käyttömukavuuteen. Puhelin voi olla kuuntelun aikana vaikka paidan tai housun taskussa, eikä toiston pysäyttäminen tai tiedoston vaihtaminen häiritse liikaa ajamista (vaikka kaikenlaisten keskittymistä haittaavien laitteiden näprääminen onkin kielletty). Äänenvoimakkuutta voi säätää joko puhelimesta tai stereoiden nuppia kääntämällä.

Seuraavaan autoon haluan äänentoiston, joka tukee suoraan a2dp-profiilia ja kytkeytyy automaattisesti toistolle. Vielä parempaa olisi, jos ratin painikkeita voisi käyttää puhelimen mp3-soittimen ohjaamiseen. Sellaisiakin löytyy, mutta puhelinmallien vaihtuminen (ja jopa liitinmallin vaihtuminen iPhone 5:ssä) vähentää kiinteän integroinnin hyödyllisyyttä.

Laitteen käytöstä hands-freenä on kokemuksia Päivä insinöörin kanssa -blogissa.

YLEn podcastit ovat julkista palvelua parhaimmillaan. Lisäksi BT-kytkentä pysäyttää älypuhelimen toiston samalla kun moottori sammutetaan ja BT-yhteys katkeaa. Toistoa ei siis tarvitse erikseen pysäyttää ja seuraavalla kerralla kuuntelu jatkuu siitä, mihin viimeksi jäätiin.

YLEn podcastit ovat parasta julkista palvelua. 

5 kommenttia:

 1. Omassa autossani pidän siitä että autostereoissa on USB-liitin. 32 gigan muistitikku ei paljoa kustanna, ja sille kun kopioi koko musiikkikokoelmansa niin poppia riittää pitkäksi aikaa. Kännykkää ei tartteta, eikä nettiyhteyttä myöskään. Stereot lukevat ID3-tageista (tai WMV/OGGin vastaavasta metadatasta) mitä kukin tallenne on syönyt.

  Jos tarttee streamata ja kännyä ehdottomasti tarvitsee, kaikkein yhteensopivimmaksi keinoksi olen havainnut FM-lähettimen joka kännystä myöskin löytyy. Oma N900 osaa jopa lähettää RDS-datana biisin/weppistreamin osoitteen.

  VastaaPoista
 2. Usb-tikku sopii oman musiikkikirjaston kuunteluun, mutta nettiradioita tai tiheästi päivittyviä podcasteja varten tarvitaan muita keinoja.

  FM-lähettimiä ei enää nykyisissä älypuhelimissa ole. Aikoinaan ongelmana ainakin pk-seudulla oli sopivan aukon löytäminen taajuusalueelta. Lisäksi soitto voi kuulua liikennevaloissa seistessä viereiseen autoon.

  VastaaPoista
 3. Itselläni on sama Belkin CarAudio Connect autossa. Laite näyttää tukevan myös iPhonen Siriä. Sirin käyttö vaatii hiukan harjoittelua, sillä Belkinin painiketta pitää painaa sopivan pitkään Sirin aktivoimiseksi.

  VastaaPoista
 4. Saa kiinasta hyviä halvalla. Ei tartte 50€ vempainta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin Kiinasta Banggood.comista vastaavan tyyppisen hintaan 16,50 euroa. Oli vielä ilmainen toimtus.

   50 euroa moisesta on ryöstöhinta. Noh suomilisät ym..

   Poista