lauantai 10. maaliskuuta 2018

Samsung ja SOS voivat pelastaa pulasta

Samsungin älypuhelimissa on kätevä hätäviestien lähetystoiminto, joka kannattaa aktivoida pahan päivän varalta. Se löytyy valitsemalla asetuksista Edistykselliset toiminnot > Lähetä hätäviestejä.

Lähetä hätäviestejä
Valinnat ovat yksinkertaisia: enintään neljä puhelinnumeroa sekä kuvan ja äänen lähettäminen.

Hätäviestien asetukset.
Hätäviesti aktivoidaan painamalla virtapainiketta kolme kertaa nopeasti peräkkäin. Näyttölukkoa ei tarvitse avata eikä puhelinta edes katsoa, hälytyksen voi laukaista huomaamattomasti käsi ja puhelin taskussa.

Vastaanottajat saavat MMS-viestejä, joissa näkyy etu- ja takakameran ottama valokuva, karttasijainti sekä viiden sekunnin puhenauhoitus.

Vastaanottajat saavat kuvat ja äänet MMS-viesteinä.
iPhonessa SOS-toiminto on tyystin erilainen. Joissakin malleissa se aktivoidaan painamalla sivupainiketta viisi kertaa nopeasti peräkkäin, minkä jälkeen näytölle ilmestyy liukusäädin ”Hätätila SOS”. Sitä vetämällä puhelin soittaa automaattisesti hätänumeroon. Menettely on huono, sillä se vaatii puhelimeen katsomista ja liukusäätimen vetämistä sormella.

iPhonen SOS-soitto.
Toisissa malleissa (iPhone 8 ja uudemmat) hätäpuhelu etenee automaattisesti. Se aktivoidaan pitämällä sivupainiketta ja toista äänenvoimakkuuspainiketta painettuna, kunnes ”Hätätila SOS” ilmestyy näkyviin. Hätäpuhelun voi nytkin soittaa vetämällä liukusäädintä, mutta jos painikkeita pidetään riittävän pitkään pohjassa, puhelin soittaa hätänumeroon automaattisesti.

Hätäpuhelin jälkeen iPhone lähettää määritellyille yhteyshenkilöille tekstiviestin, josta ilmenee puhelimen sijainti. Mikäli sijaintipalvelut on kytketty pois päältä, ne aktivoidaan paikannuksen ajaksi. Sen jälkeen iPhone lähettää uusia viestejä aina sijainnin muuttuessa enintään 24 tunnin ajan.

Oletko selvittänyt, millainen hätätoiminto omassa puhelimessasi on? Kannattaa tehdä se ajoissa.

5 kommenttia:

 1. Lisäksi iPhonessa hätätilatoiminnon kytkeminen (eli se viisi peräkkäistä painallusta) poistaa käytöstä myös seuraavalla sisäänkirjautumiskerralla olevan touchid-sormenjälkitunnistuksen (tai face-id:n). Eli sisään luuriin pääsee ainoastaan tietämällä koodin. Näin ei voida väkisin avata luuria "sinun sormella".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiko hätäpuhelun estää ja silti saada näppäimistön lukittua? En viitsisi kokeilla ja kuormittaa hätäkeskuksia turhaan.

   Poista
 2. Kyllä voi. Mekanismi toimii niin, että painat viisi kertaa lukitus/avaus nappia peräkkäin. iPhone alkaa ulvoa, ruudulla ylhäällä on punainen pallo mikä laskee viisi sekuntia taaksepäin ja alempana on peruuta - nappi mistä toiminteen voi perua (varmennusvalikon kautta). Tämän jälkeen sisään ei pääse touch-id:lla (tai face-id:lla), vaan pitää kirjoittaa koodi.

  VastaaPoista
 3. Mitä tehdä jos vahingossa lähtee hätäviesti

  VastaaPoista
 4. Lähetä viesti painoin vahingossa

  VastaaPoista