torstai 12. maaliskuuta 2020

Fonecta Caller ei toimi iPhonessa

Fonecta Caller on näppärä ohjelma, sillä se näyttää usein soittajan nimen, vaikka puhelu tulisi vieraasta numerosta. Siis näin:

Fonecta Caller näyttää vieraan soittajan nimen.
Yrityksen liittymistä soitettaessa näkyy usein sekä yrityksen että henkilön nimi, mainio apuväline niille, joilla on huono nimimuisti tai jos soittajan esittäytyminen käy liian nopasti.

Androidille ohjelman voi ladata täältä. Käyttö vaatii rekisteröitymisen palvelun käyttäjäksi ja tavan mukaan ohjelma kyselee oikeuksia osoitekirjaan, joten tietosuojastaan huolestuneen kannattaa olla tarkkana tai jättää sovellus asentamatta. Omasta mielestäni hyöty ylittää riskit.

Vaihdoin pitkästä aikaa ykköspuhelimeksi uusimman iPhonen (Pro 256 Gt) ja yllätyin, ettei ohjelma toiminutkaan siinä. Lataussivulla App Storessa ohjelma on saanut arvosanan 1,7, mikä kertoo suuresta tyytymättömyydestä. Moni muukin on pettynyt ohjelmaan.

Ohjelman yleisellä kotisivulla sanotaan "Kun tuntematon numero soittaa, katso Fonecta Callerista kenen numero on kyseessä. Android-puhelimilla jopa näet soittajan tiedot etukäteen, ennen kuin vastaat puheluun."

Hämäävästi soittajan tunnistusta kehutaan myös ohjelman alkusivulla, vaikka toisessa lauseessa se rajoitetaan Android- ja Windows Phone-malleihin. Miksi iOS-versio mainitsee tunnistuksen?

Fonecta Caller alkunäyttö mainitsee tunnistuksen.
Näistä voi päätellä, ettei tärkein ominaisuus toimi iPhonessa, mutta asiasta vallitsee silti epätietoisuutta. Nettikommenteissa osa käyttäjistä kertoo ohjelman toimivan, kunhan antaa sille pääsyn soittotietoihin iOS:n asetuksissa:

iPhonessa Fonecta Caller vaatii tunnistusluvan
Mutta tämäkään ei saa ohjelmaa toimimaan kuten Androidissa, sillä tietoturvasyistä iOS estää sovellusta saamasta tietoa saapuvasta puhelusta. iOS antaa mahdollisuuden vain listaan, joka ladataan etukäteen sovelluksen muistiin, ja josta saapuvan puhelun soittajatieto poimitaan. Ilmeisesti tämä saa osan käyttäjistä uskomaan, että Fonecta Caller toimii iPhonessa, mutta se vesittää ohjelman hyödyllisimmän ominaisuuden, joka on ventovieraiden numeroiden tunnistus.

Parempi kuin ei mitään: iOS-haku jälkikäteen
Puhelun jälkeen numeron voi kopioida leikepöydälle, ja kun vaihtaa Fonecta Calleriin, ohjelma tunnistaa, että leikepöydällä on puhelinnumero ja kysyy automaattisesti, halutaanko hakea sen tiedot. Parempi kuin ei mitään, mutta varsinainen juju olisi tietää soittaja ennen vastaamista. Tällaisena Callerista on iloa vain vastaamatta jääneiden soittajien tunnistamiseen.

Tietoturvaan vetoamalla voi estää ja kieltää mitä tahansa. Vaikka iPhone on tietoturvamielessä rajoitettu, se ei ole estänyt vakoiluohjelmien tekemistä. Niiden uhreiksi ovat joutuneet niin yritysjohtajat kuin poliittisen vainon kohteetkin.

Onko perusteltua kieltää sovellusta tunnistamasta soittavaa numeroa? Vaikea sanoa. Voisi kuvitella, että jokin urkintaohjelma voisi salaa seurata saapuneita ja soitettuja numeroita, ja raportoida ne eteenpäin. Totta, tässä olisi riskinsä, mutta jos luvan voisi itse antaa vain luotetuille ohjelmille, olisiko hyöty kuitenkin suurempi?

Edes Android-puhelimissa asia ei ole yksinkertainen, sillä Fonecta Caller ei toimi kunnolla kaikissa puhelimissa. Androidissa oikeuksia on kiristetty jälkikäteen niin, että esimerkiksi toimivaa puheluiden nauhoitusohjelmaa alkaa olla vaikea löytää. Se on harmi. Käyttäjän pitäisi itse voida valita, haluaako ottaa pienen riskin. 

1 kommentti:

  1. Aikanaan tuo Fonecta Caller ei Windows Phonessa tehnyt muuta kuin hakenut osoitteet osoitekirjaan. Ärsyttää tuollaiset rajoitukset, joita järjestelmiin laitetaan muka käyttäjän suojelemiseksi.

    Jos Apple suojelee käyttäjiä rajoittamalla heidät Applen sovelluskauppaan ja jos sovellukset takastetaan ennalta niin miksi sitten tarvitaan vielä lisäsuojaa.

    VastaaPoista