maanantai 27. huhtikuuta 2015

Torju ei-toivotut puhelut älypuhelimella

Häirikkösoittojen torjuntaan on olemassa useita eri tapoja. Mahdollisuudet vaihtelevat puhelimesta riippuen, joten kannattaa tutustua omaan laitteeseen.

Osana liittymää tulee mahdollisuus rajoittaa puheluita verkkotasolla. Tällöin voi estää lähtevät tai saapuvat puhelut kokonaan tai poistaa ulkomaanpuhelut käytöstä. Asetusten tekeminen vaatii PIN2-koodin. Yleensä halutaan torjua yksittäisiä numeroita, joten tarvitaan muita keinoja.

Joissakin Android-puhelimissa on mahdollisuus estää puheluita asetuksia säätämällä. Esimerkiksi Samsung Galaxy Alphassa on kohdassa Asetukset | Puhelu seuraavia vaihtoehtoja:

Puheluasetukset.
Puhelun hylkäys -kohdasta voi valita Automaattisen hylkäystilan, jonka jälkeen estetään listalla olevia numeroita soittamasta.

Automaattinen hylkäystila.
Yksittäisten numeroiden lisäksi voi estää puhelut, joiden numeronäyttö on estetty (Tuntematon).

Hylkäysasetukset.
Tuntemattomien numeroiden esto tehosi ainakin ennen puhelinmyyjiin. Nykyään piilotetuilla numeroilla on niin huono maine, että myyjät ovat luopuneet niistä ja vain häiriköt jääneet jäljelle.

LG G3-puhelimessa on vastaava toiminto Asetukset | Puheluasetukset | Hylätyt puhelut.

Estojen toiminta riippuu ohjelmasta. Joskus estetyt soitot menevät suoraan vastaajaan, toisissa ohjelmissa puhelin lyö kylmästi linjan kiinni. Kannattaa kokeilla itse, miten esto toimii, jotta sen vaikutus olisi halutunlainen. Häirikkösoittoja ei haluta vastaajaa tukkimaan.

Perustoiminnon lisäksi Samsungilla on joissakin puhelinmalleissa oma sovellus soittojen estoon. Estotila-sovellus löytyy Alpha-puhelimessa asetusvalikosta:

Samsungin Estotila-sovellus.
Sovelluksen asetuksista löytyvät estot ja ajastusmahdollisuus:

Estotilan voi ajastaa.
Puheluita voi rajoittaa niin, että vain osoitekirjassa olevat soitot pääsevät läpi. Tiukempi rajoitus sallii vain suosikit tai tietyn ryhmän soitot:

Sallittujen soittajien valintaikkuna.
Sovellus on ilmeisesti mallikohtainen, sillä uudesta S6-huippulaitteesta se kumma kyllä puuttuu.

Jos mallikohtaisten asetusten virittely tuntuu hankalalta, tarjolla on monia valmiita sovelluksia asian hoitamiseksi. Itse olen käyttänyt ilmaista Blacklist Plus -ohjelmaa, joka on monipuolinen ja selkeämpi kuin puhelinten omat viritykset.

Ohjelmalla voi estää soitot, tekstiviestit ja piilotetut numerot. Asetukset on koottu viimeiselle välilehdelle:

Helppokäyttöinen Blacklist Plus.
Estot voi ajoittaa esimerkiksi työ- tai yöaikaan. Puhelu estetään joko katkaisemalla linja (Hang up) tai antamalla puhelimen soida, mutta ilman ääntä (Mute).

Oletusarvona on mustalista, jolla olevat numerot torjutaan. Vaihtoehtona on käyttää valkoistalistaa, jonka numerot sallitaan. Rajoitus voi perustua myös osoitekirjaan. Yksittäiset numerot poimitaan kätevästi joko soittolokista (estetään juuri soittanutta häiriköimästä jatkossa), omista yhteystiedoista tai kirjoittamalla numero manuaalisesti. Keskimmäinen välilehti näyttää lokin estetyistä puheluista ja tekstiviesteistä.

Lumia-puhelimiin tuli valmis estotoiminto Amber-päivityksen mukana. Asetussivulla valinnat löytyvät kohdasta estoluettelo:

Lumian estoluettelo.
Estot koskevat niin puheluita kuin tekstiviestejäkin. Piilotetut numerot voi estää erikseen ja haluttaessa tapahtumaruutu kertoo estettyjen soittojen määrän:

Estojen asetukset.
Estolistalle mahtuu enintään tuhat numeroa -- sen pitäisi kyllä riittää. Sen sijaan tapa, jolla numerot lisätään listalle, on kömpelö. Numeroita ei voi ilmeisesti kirjoittaa suoraan, vaan ne pitää poimia historiatiedoista, ja sieltäkin kestää hetken ennen kuin oivaltaa painaa lokimerkintää riittävän pitkään:

Estojen lisäys vain historiasta.
Estojen toiminta näkyy suoraan aloitusnäytöllä:

Estot käytössä Lumiassa.
Lumiassa estolistan numerot torjutaan katkaisemalla linja.

14 kommenttia:

 1. Näitä varten on myös esilaisia ohjelmia. Esimerkiksi Fonecta Callerissa voi Aneroidilla laittaa eston kätevästi heti soiton jälkeen.

  VastaaPoista
 2. Hei Petteri ja kiitos hyvästä artikkelista tärkeästä aiheesta. Kysyisin tuosta Blacklist Plus -ohjelmasta. Olit itse käyttänyt kyseistä ohjelmaa - millä Android-laitteella tiedät sen siis todistetusti toimivan hyvin? Entä onko se varmasti turvallinen sovellus ladata Google Playsta? Olen hiukan arka, kun tiedän että AppStoreen verrattuna Google Playsta voi löytyä kylkiäsinä vaikka viruksia... Kiitos neuvoista jo etukäteen.

  VastaaPoista
 3. Kokemukseni ja käsitykseni mukaan ohjelma on turvallinen, testasin sitä useammalla Android-puhelimella. Mitään takeita en tietenkään voi antaa. Jos Androidissasi on estotoiminto vakiona, käytä mieluummin sitä.

  VastaaPoista
 4. Eikö tuo ohjelma pidä kuitenkin asettaa sitten oletusarvoiseksi viestiohjelmaksi? Ja voiko siihen siis lisätä numeroita kirjoittamalla vai ei?

  VastaaPoista
 5. Mitä ohjelmaa tarkoitat? Esittelemääni Android-ohjelmaa voi käyttää normaalisti asentamalla (ei tarvitse asettaa oletusarvoksi) ja numeroita voi lisätä kirjoittamalla.

  VastaaPoista
 6. Anteeksi, tarkoitin Blacklistia, mutta sekoitin sen kuvauksen toiseen esittelemääsi ohjelmaan. :) Blacklist nyt testauksessa.

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Kyseinen ohjelma toimii sony puhelimissa mutta se ei estä tekstiviestejä, puheluita se estää aikasten hyvin

   Poista
 8. Tuo Blacklist Plus estää kyllä puhelut mutta viestit tulee läpi. Onko mitään sovellusta joka estäisi myös viestit.

  VastaaPoista
 9. Tietääkö joku miten voi estää tulevan tekstiviestin määrätystä numerosta Sony Xperia puhelimeen ?

  VastaaPoista
 10. Onko olemassa keinoa estää prepaid -numeroista saapuvat puhelut automaattisesti.

  VastaaPoista
 11. Ei ole, koska prepaid-numeeroista ei ole mitään rekisteriä. Se olisi tarpeen mm. identiteettihuijausten torjumiseksi.

  VastaaPoista
 12. en ole vielä löytänyt estoa joka toimisi ulkomaanpuheluiden kohdalla koska vaihtavat jatkuvasti numeroa.Voiko millään estää ulkomaan suuntanumeroista tulevia puheluita ?

  VastaaPoista
 13. Luulisi, että jossain ohjelmissa on mahdollisuus estää puheluita numeroiden alun perusteella, jolloin esim +44 alkuiset ulkomaansoitot olisi helppo estää. En ole tätä itse kokeillut, mutta ehkä joku muu tietää?

  VastaaPoista