tiistai 21. huhtikuuta 2015

Plantronics BackBeat PRO monipuoliset kuulokkeet

Kuinka paljon toimintoja kuulokkeissa voi olla? Plantronicsin BackBeat PRO näyttää, että aika paljon. BackBeat toimii langattomasti (Bluetooth), vähentää taustaääniä (vastamelu), toimii handsfreenä ja sisältää tukun näppäriä oivalluksia.

Ai niin, äänikin on kohdallaan ja bassot soivat jämäkästi -- ehkä turhankin jämäkästi klassisen musiikin tarpeisiin.

Kuulokkeet ovat melko isot, jolloin ne peittävät koko korvan ja vaimentavat ulkopuoliset äänet. Varjopuolena on, että pitkäaikaisessa käytössä ne tuntuvat raskaalta ja kesäkuumalla korvat saattavat hikoilla. Julkisilla paikoilla kävellessä isokokoiset kuulokkeet ilman johtoa herättävät huvittuneisuutta vastaantulijoissa.

Kuulokkeet pöydällä.
Kaiuttimet kääntyvät 90 astetta, jolloin ne vievät vähemmän tilaa. Kun kuulokkeet irrotetaan korvilta, toisto siirtyy pauselle ja ääni loppuu. Akun luvataan kestävän 24 tuntia. Virran kytkemisen yhteydessä kuulokkeista kuuluva puheääni kertoo karkean varaustilan ("Battery high").

Virtakytkin ja äänenvoimakkuus sekä hands-freen vastauspainike.
Langaton bluetooth-yhteys toimii mainiosti musiikin kuuntelussa, sillä äänenvoimakkuutta voi säätää joko puhelimesta tai oikean kuulokkeen ympärillä olevasta renkaasta. Vasemman korvan vastaavat toiminnot ovat pause/play sekä renkaasta kääntämällä hyppy seuraavaan tai edelliseen kappaleeseen.

Kuulokkeisiin voi olla kytkettynä useita laitteita (läppäri, älypuhelin, televisio), jolloin laite muistaa paritukset ja kytketyy automaattisesti ensimmäiseen. Bluetoothin kantomatka on vähintäänkin riittävä: yläkerrassa olevan älypuhelimen musiikki kuului ongelmitta alakerrassa. Näköyhteyttä ei siis vaadita ja valmistaja lupaa jopa 100 metrin kantaman.

Lentokonekäyttöä varten kuulokkeissa on analoginen miniplugi-liitäntä. Vieressä on micro-usb akun latausta varten. Varaustilasta kertoo viisiportainen led-näyttö. Täyteen varaaminen vie noin kolme tuntia.

Jos puhelin soi kesken musiikin kuuntelun, toisto menee pauselle ja kuulokkeet toimivat tavallisena hands-free-laitteena.

Vielä yksi hauska toiminto on piilotettu toisen kuulokkeen alapintaan. Painike aktivoi mikrofonin, jolloin käyttäjä voi keskustella muiden ihmisten kanssa nostamatta luureja pois korvilta. Mikrofoni on niin herkkä, että äänet kuuluvat jopa todellista voimakkaampina.


Vasemman korvan puolella on seuraava/edellinen-painikkeet rengas sekä ANC-kytkin.
Virtakytkin on oikeassa kuulokkeessa, vasemmassa samalla paikalla on ANC-painike (Automatic Noise Cancelling). Rakenteensa vuoksi kuulokkeet vaimentavat taustaääniä jo muutenkin, mutta ANC-painike poistaa häiritsevän huminan ja jyrinän lähes kokonaan. Efekti on voimakkain lentokoneessa, mutta toimii hyvin myös junassa ja henkilöautossa. Vaimennus tehoaa jossain määrin myös ympäröiviin kaupunkiääniin ja poistaa suurimman osan omien askeleiden äänistä.

Analoginen miniplug-liitäntä ja usb-portti latausta varten.

BackBeatin sisäisen firmware-ohjelman voi päivittää valmistajan sivulta ladattavalla ohjelmalla. Omassa laitteessani softa oli versiota 19, jolloin päivitys nosti sen tasolle 22. Päivitysohjelmalla hallitaan myös kuulokkeiden asetuksia (heh!), kuten kieltä ja virransäästöä. Kielivalikoimassa on ruotsi, norja ja tanska, mutta ei suomea.

Kuulokkeiden softan voi päivittää.
Toimintoja on paljon, mutta ne on järjestetty loogisesti. Se onkin tärkeää, sillä toimintoja pitää hallita sormituntumalla painikkeita näkemättä.

BackBeatin hinta on runsaat 300 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti