torstai 2. tammikuuta 2014

LG-television usb-tallennus omii tikun itselleen

Televisioissa yleistynyt usb-tallennus korvaa digiboksin silloin, kun kyse on pelkästä ajansiirrosta. Usb-tallennuksen toteutus vaihtelee merkistä toiseen, joten kannattaa tarkistaa asia ennen television valintaa.

LG:n television usb-tallennus ei miellytä käyttäjää. Tavallinen tikku ei kelpaa, vaan muistin pitää näyttää kiintolevyltä. Käytin Kingstonen 64 gigan uutta tikkua, joka täyttää tämän vaatimuksen. Televisio varoittaa, että Time Machine -ominaisuus vaatii muistin alustamisen. Hyväksyin sen. Sen jälkeen tallennus onnistui, mutta koska televisiossa on ainoastaan yksi viritin, vain katsottavaa kanavaa voi tallentaa. Edes vaihto kanavanipun (multipleksin) sisällä ei onnistu.

Sen jälkeen halusin palauttaa tikun pc-käyttöön. Yllättäen tietokoneet eivät enää reagoineet tikun kytkemiseen millään tavalla. Maallikko olisi kuvitellut tikun menneen rikki.

Siitä ei kuitenkaan ollut kyse. Windowsin levynhallinta näytti, että teleivisio oli tikkua alustaessaan luonut sille kaksi partitiota ja oman tiedostojärjestelmän:

Usb-tikku/levyasema ei olekaan rikki, vaikkei pc sitä tunnista.
Poistamalla partitiot, perustamalla uuden ja alustamalla tikun se alkoi taas näkyä pc:lle normaalisti.

On vähän vaikea ymmärtää, miksi LG:n televisio haluaa omia koko muistin itselleen. Miksei tallennuksia voi tehdä tavalliselle ntfs-tiedostojärjestelmälle? Fat32 ei kelpaa, sillä se rajoittaa yhden tiedoston koon enintään neljään gigatavuun.

Tekijänoikeusjärjestöjen miellyttämisestä tässä tuskin on kyse, sillä sama televisio toistaa tikulta .mkv-tiedostot, joita tuskin käytetään muuhun kuin piraattielokuvien jakeluun. Laitevalmistajat käyttävät piratismia oman myyntinsä vauhdittamiseen, mutta lisäävät sitten laillisten käyttäjien harmiksi tällaisia rajoituksia. Vaikea ymmärtää. 

15 kommenttia:

  1. Sonyn televisiossa on sama juttu. TV alusti ulkoisen kovalevyn Linux-tiedostojärjestelmään. Linuxilla kansiorakenteita voi kyllä katsella mutta tiedostot on kryptattu niin, että niitä ei voi katsella kuin ko. TV:llä. Sehän taas liittyy siihen, että HD-ohjelmia ei voi siirrellä muualle. Itsellä kovalevy on jo muussa käytössä Maxivisionin käyttöönoton jälkeen. Kaikin puolin paaaljon näppärämpi systeemi.

    VastaaPoista
  2. FAT:tiin taisi ainakin aiemmin liitty jotain patenttiepäselvyyksiä Microsoftin kanssa, joten siinä on ainakin ollut yksi syy välttää sitä.

    https://en.wikipedia.org/wiki/File_Allocation_Table#Patents

    VastaaPoista
  3. Tiedostojärjestelmä ei sinänsä mitenkään rajoita mitä dataa voi tallentaa,. Tiedostojärjestelmä on vain väline. Esimerkiksi Nerolla voi ottaa DVD-imagen FAT-levylle. Sen sijaan en näe miksi näissä pitäisi käyttää NTFS:ää tai FAT:ia. Yleensä digibokseissa käytetään tietääkseni niiden omia järjestelmiä,. Nämä perinteiset järjestelmä on tehty pieniä tiedostoja ajatellen. Järjestelmässä, jossa tiedostokoot ovat gigaluokkaa, voi joku muu järjestelmä olla parempi ulkoisen pirstoutumisen estämiseksi.

    Vähän tätä sivuten, miksi TV:issä ole kiinteää muistia johon ohjelmaa aina puskuroitaisiin Tällaiset muistikorttiviritykset tuntuvat vähän virityksiltä.

    VastaaPoista
  4. Selvisikö minkä tiedostojärjestelmän LG teki? Arvaisin että yksi syy on välttää NTFS:n lisenssimaksut.

    VastaaPoista
  5. Pirstoutuminen ei ole ongelma tv-tallenteissa, koska tiedostot ovat niin isoja. FATissa on varattu tiedoston pituudelle 32-bittinen kenttä, joten yli neljän gigatavun tiedostoja ei voi luoda. Se raja tulee täyteen jo parin tunnin tv-ohjelmalla (varsinkin jos tallennetaan transport streamin tekstitys- ym. virrat eikä pelkkää kuva & äänidataa).

    Epäilen, että syynä on pakko HD-tallenteiden suojaamiseen, mutta silloinkin HD-kanavat voisi tallentaa siten kryptattuina kuin ne tulevatkin (katseluun tarvitaan sama kortti tai sama televisio) ja tallentaa SD-lähetykset tavallisina .TS-tiedostoina. En huomannut katsoa, mikä tyyppikoodi osiolle oli merkitty.

    VastaaPoista
  6. ProCaster-digiboksi käyttää kovalevyllä fattia. Jos tallentaa useamman tunnin ohjelmaa, niin boksi osaa tehdä useita neligigaisia tiedostoja tarpeen mukaan.

    VastaaPoista
  7. Eikö noissa älytelkkareissa pyöri Linux pohjalla, joten miksi kaivaa verta nenästä käyttämällä jotain käyttiksen ulkopuolista tiedostojärjestelmää, varsinkin suljettua ja vain epävirallisesti tuettua NTSF:ää?

    Suojaamisen (kryptaamisen= kannalta se nyt olisi yksi ja sama mikä tiedostojärjestelmä siellä alla pyörii.

    VastaaPoista
  8. Kannattaako hankkia "älytelkkaria"? Eikös LG vakoile mitä ohjelmia telkkarilla katsotaan.

    VastaaPoista
  9. Hei,
    Mitä tikkua käytit tarkalleen? Ongelmananon täällä se, että LG:n televisio ei suostu tallentamaan ohjelmia tikuille, joita omistan.

    VastaaPoista
  10. Muakin kiinnostaa tikun tarkat tiedot, LG kun ei tavallisia tikkuja huoli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on Kingston DTSE9 16GB kokoinen tikku joka toimii moitteettomasti mutta on toki suht pieni. Tietokoneelle siirto ei myöskään onnistu mutta vastauksena Lg + Kingston toimivat hyvin yhteen. Tänään alan testaamaan toisen merkkistä ja isompaa tikkua.

      Poista
  11. No nyt on sitten tullut aika nuorentaa LG tä. Vuodesta 2012 ollut Western Digitalin ulkoinen kovalevy USB paikalla. Huomioitavaa että pirstoutuminen vaikuttaa kun ollaan tilan lopussa ja poistetaan ja lisätään uudestaan ja uudestaan elokuvia. Ei huoli enää lähellekkään nimellismäärää tietoa. Eikä taida löytyä mitään defragia millä korjailla. Sitten se pulma. Onko kukaan siirtänyt tikkua/levyä vanhasta LGstä uudempan? Mahtaako toimia, vai menikö arkisto hukkaan?

    VastaaPoista
  12. miten pystyn tallentamaan pny tikulle musiikkia lg smart tveellä?

    VastaaPoista
  13. miten pystyn tallentamaan pny tikulle musiikkia lg smart tveellä?

    VastaaPoista
  14. Voin tänne kommentoida, jos kukaan tätä enää lukee, että uusissa LG:n älytelevisioissa tiedostojärjestelmä on ihan ntfs ja samaa levyä voi käyttää useassa eri käyttötarkoituksessa. Tallenteet menevät samalle levylle kuin voi tallentaa windows läppärillä ihan copy paste menetelmällä tietoa. Levy näkyy ihan normaalina niin windowsissa kuin linuxissakin. Levyn voi jopa defragmentoida ihan windowsilla.

    Sama koskee samsungin televisiota. Samsungissa toimii ihan sama levy kuin lg:ssäkin. Tallenteita ei tietysti lue mutta kaikki muut tiedostokansiot ja tiedostot kylläkin. Tosin samsung on paljon krantumpi tiedostokoodekille. LG vaikuttaa toistavan lähes ihan kaikki maan päältä. Lähinnä jotkin vanhimmat AVI-tiedostot (divx) ei toimi mutta muutoin toimii.

    VastaaPoista