keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Päivän huijaus: maksullinen ajurien tarkistus

Huijauksia ja kyseenalaisia tarjouksia netissä riittää. Päivän huijauksena olkoon WinZipin ajuritarkistin. Sitä mainostetaan Youtube-videoissa:

Huijarin tunnistaa raflaavasta mainoksesta.
Mainosta on näkynyt myös monilla web-sivuilla:

Sama mainos web-sivulla.
Mainos tarjoaa pakkausohjelmasta tunnetun WinZipin tarkistusohjelmaa, joka etsii koneesta vanhentuneita ajuritiedostoja:

"Lataa ilmaiseksi" lupaus on harhaanjohtava.
Totta kyllä, ohjelma toimii. Se ilmoittaa vanhentuneista ajureista ja tarjoaa latauspainikkeet uusia varten -- kunhan käyttäjä ensin maksaa noin 35 euroa ohjelman rekisteröinnistä.

Kolme vanhentunutta ajuria löytynyt.
Huijaukseksi ohjelman tekee se, että lupaus ilmaisuudesta on harhaanjohtava. Lataus on kyllä ilmainen, mutta käyttö ei. Lisäksi markkinointi on valheellista, koska "Tietokoneen suorituskyky on heikko" -ilmoitus tulee vaikka käyttäjällä olisi allaan uusin teho-PC, jonka ajurit ovat viimeisintä versiota.

Microsoftin Security Essentials pitää tarkistinta haittaohjelmana:

Microsoftin mielestä tämä on haitaksi.
Koska tarkistin ei tuota suoranaista vahinkoa, sen luokitteleminen haittaohjelmaksi on tulkinnanvaraista. Joka tapauksessa käyttäjän harhaanjohtaminen on huonoa bisnestä eikä ohjelmaa kannata ladata.

Ohjelmasta on useita variaatioita eri nimillä (esimerkiksi rekisterin tarkistusohjelma RegClean Pro). Yhteistä niille on samanlainen käyttöliittymä ja intialainen valmistaja. Asetuksista ohjelmien käyttöliittymän saa valittua myös suomenkieliseksi:

Suomenkielisyys ei takaa ohjelman luotettavuutta.
Eräs ohjelmista on Advanced System Protector, jonka pitäisi löytää koneesta haittaohjelmia. Pahimmat valeturvaohjelmat saastuttavat koneen ensin itse ja ilmoittavat sitten löytäneensä haittaohjelmia, joiden poistosta pitää maksaa.

Advanced System Protector ei ole niin paha, se antaa puhtaasta koneesta puhtaat paperit:

Haittaohjelmia ei löydy.
Latasin koneelle kolme haittaohjelmaa, jotka ohjelma löysi kunhan zip-tiedostot oli ensin purettu.

Kolme testihaittaohjelmaa löytyi.
Ohjelma ei osaa tutkia zip-tiedostojen sisältä. Löydetyt haittaohjelmat olisi saanut poistettua maksamalla rekisteröinnistä:

Haittojen poisto maksaisi 19,95 euroa.
Päivitetty 9.1.2014

7 kommenttia:

 1. No tiedä sitten tuottaako vahinkoa? Mistä sitä tietää kun ajonaikainen tiedosto jää koneelle, mitä se sitten käyttäjästä nettiin päin lähettää tietoa. Joten tiedä nyt sitten onko tuo "harhaanjohtavuus" sen AINOA ongelma.

  VastaaPoista
 2. Onko kellään kokemuksia saako rahansa takaisin, jos heille ilmoittaa, ettei ole tyytyväinen ohjelmaan--siinähän piti olla tyytyväisyystakuu?

  VastaaPoista
 3. Päivitin ohjaimet,kone sekaisin!Ajetaan ''vanhentuneilla'' kun kerta toimivat :)

  VastaaPoista
 4. Sitkeitä ovat perkeleet , nuo huijaukset sen kun jaksavat ja jaksavat

  VastaaPoista
 5. Menin lankaan ja ostin tuon penteleen! Sen jälkeen koneeseen ilmestyi yllätyksenä toinenkin Winzip ohjelma jota en ostanut koneeseen, koneeseen alkoi tulvia jos jonkinlaista virusta ja haittaohjelmaa. Epäilykseni heräsivät ja yritin sulkea ohjelman toiminnan ja se vain jatkoi ja jatkoi tarkistuksiaan. Lopulta poistin ohjelman ja piukkuhiljaa pöpöjen tulva tyrehtyi. Mielestäni Winzip on puhdas haittaohjelma ja maksoikin maltaita!

  VastaaPoista
 6. Huijaukseksi ohjelman tekee se, että lupaus ilmaisuudesta on harhaanjohtava. Lataus on kyllä ilmainen, mutta käyttö ei. Lisäksi markkinointi on valheellista, koska "Tietokoneen suorituskyky on heikko" -ilmoitus tulee vaikka käyttäjällä olisi allaan uusin teho-PC, jonka ajurit ovat viimeisintä versiota.

  Tottakai ohjelman lisäominaisuuksista joutuu maksamaan. Ja vaikka olisi kuinka teho-PC niin ajurit jotka siinä on valmiina yms on melkein 100% varmuudella vanhentunut.

  VastaaPoista
 7. UKKO
  Winzip lupaa päivittää ohjaimet ja korjata ajurit määrättyä korvausta
  vastaan. Menin hullu maksamaan, mitään ei tapahtunut. Vikailmoitujsia
  satelee edwlleen.Täyttä fuulaa koko winzip.

  VastaaPoista