perjantai 19. syyskuuta 2014

Puheluiden nauhoittaminen Androidilla

Puheluiden nauhoittaminen tiedostoon on Androidissa helppoa. Sille on myös usein käyttöä. On hyvä, jos voi palata tarkistamaan, mitä ne ajo-ohjeet olivatkaan tai mikä olikaan soittajan ilmoittama puhelinnumero. Ja jos on tekemässä asunto- tai autokauppaa, puhelimessa tehty suullinen tarjous kannattaa ottaa talteen. Eipähän tarvitse jälkikäteen riidellä siitä, mistä oikein tuli sovittua.

Elokuvissa päähenkilöt saavat usein puheluita, jotka olisivat kullanarvoisia todistusaineistona tai äärimmäisen tärkeitä muista syistä. Oikeassa elämässä häiriköintiä tai ex-puolison uhkailua kokevalle nauhoitusmahdollisuus voi olla suureksi avuksi. Ja mikä sen soittajan nimi olikaan? Nimi menee helposti ohi korvien, mutta tallenteesta asian tarkistaminen käy näppärästi.

Oleellista tallentamisessa on, että kaikki puhelut menevät talteen automaattisesti. Koskaan ei voi etukäteen tietää, mikä puhelu on tärkeä eikä nauhoitusta aina huomaa laittaa päälle. Puhelun päätyttyä voi sitten arvioida, kannattaako tallenne säilyttää pysyvästi.

iPhonessa ja Windows Phonessa puheluiden tallentaminen on käytännössä estetty, mutta Androidissa siihen löytyy monia ohjelmia. Automatic Call Recorder on yksi parhaista.

Asetuksista valitaan, mitä tallennetaan ja mihin:

Perusasetukset.
Säilytettäviksi määritellyt puhelut voidaan ohjata esimerkiksi Google Drive- tai Dropbox-pilvipalveluun, jolloin niitä voi kuunnella saman tien tietokoneella.

Soittajien valinta.
Nauhoituksia voi rajata niin, että omassa osoitekirjassa olevat henkilöt jätetään ulkopuolelle. Nauhoitettavia tai ohitettavia voi määritellä myös yksi kerrallaan.

Puhelun jälkeen ohjelma näyttää puhelun tiedot:

Valinnat puhelun jälkeen.
Tallennuksen voi poistaa, puheluun voi lisätä kommentteja tai sen voi vaikka jakaa sosiaaliseen mediaan. Maksullisessa Pro-versiossa on joitakin lisätoimintoja, mutta ilmainenkin versio on yleensä riittävä. Amr-tiedosto vie noin megatavun kymmentä puheluminuuttia kohti.

Tallennetuista soitoista muodostuu lista, josta ne voi kuunnella myöhemmin.

Tallennettujen soittojen lista.
Pientä hämmennystä herättää se, että puheluita voi kuunnella suoraan Saapuneet-kansiosta. Siinä säilyy kuitenkin vain rajallinen määrä uusimpia puheluita, joten pysyvää tallennusta varten halutut puhelut pitää arkistoida tallentamalla ne erikseen.

Automatic Call Recorder toimii mainiosti ja voi joskus pelastaa päivän. Mutta saako sitä käyttää? Tästä on Suomessa usein epätietoisuutta, joten sanotaan se selkeästi: omia puheluita saa nauhoittaa vapaasti eikä nauhoittamisesta tarvitse edes kertoa vastapuolelle. Viestintäsalaisuus ei koske viestintää, jonka osapuolena itse on. Tästä on vanha Tietosuojavaltuutetun ohjekin (näköjään päivitetty vuosi sitten).

Moni kuvittelee nauhoituksen vaativan vähintään ilmoittamista, sillä yritysten puhelinvaihteessa mahdollisesta tallennuksesta varoitetaan ja Nokian vanhoissa puhelimissa vastapuolta informoitiin ärsyttävällä piipityksellä. Informointivelvollisuutta ei kuitenkaan ole, ainakaan Suomessa. Yhdysvalloissakin tilanne vaihtelee osavaltiosta toiseen.

Puheluiden tallentaminen on vapaata, mutta julkinen esittäminen välttämättä ei. Puheluissa saattaa olla arkaluonteisia tietoja, jolloin niiden julkistaminen voi olla paitsi noloa myös suorastaan lainvastaista. Omaan käyttöön tallentamisessa ei ole ongelmia ja se on usein jopa suositeltavaa.

Helppo tapa nauhoittaa omat puhelunsa saa soittajat syystäkin varovaisiksi. Koskaan ei voi tietää, onko toisella tallennus käynnissä. Uhkailu, huono asiakaspalvelu tai häiriköinti saattaa jäädä talteen ja kääntyä tekijäänsä vastaan. Siksi kannattaa suhtautua puheluihin yhtä vastuullisesti kuin sähköposteihin ja miettiä, mitä oikein sanoo/kirjoittaa. Kaikesta saattaa nykyään jäädä pysyvä jälki.

Lisäys 8.6.2016: Puhelunauhoitus voi paljastaa jopa oman surmaajan

24 kommenttia:

  1. Mainio juttu tuo puhelun nauhoitin. Itse olen ko. värkkiä jo monta vuotta käyttänyt. Kun työssäni(rekkakuski) tulee puhelimesta usein neuvoja/ohjeita tms, ni huomattavasti helpompaa/turvallisempaa antaa niiden mennä nauhalle kuin vanhaan tyyliin kirjotella lappusille ajaessa... Onpa joskus erään riitatilanteen toisen osapuolen saanut hiljaiseksi lähettämällä mailin liitteenä nauhoite.

    Mainio kokonaisuu, MUTTA: kun suomessa on kiellettyä puhua autossa ilman HF värkkiä, niin miten on tuon bluetooth nauhoituksen laita? Vanhassa puhelimessa HTC-desire jouduin ROMin lisäksi uusimaan radio-softan, jotta sain nauhoituksen toimimaan. 'Uudessa' Galaxy S3 en ole saanut vielä toimimaan kunnolla, vastapuolen ääni kuuluu mutta oma ei. Jos blogin pitäjällä/lukijoilla on kokemuksia/kommentteja/kikkoja bluetooth nauhoitukseen, niin mielelläni luen niitä.

    Jani Salonen

    VastaaPoista
  2. En ole kokeillut BT:llä, mutta ohjelman asetuksissa on kohta "Bluetooth: Älä tallenna, kun käytät Bluetooth-yhteyttä" (oletusarvona ei rastitettu). Oletan, että tämä tarkoittaa BT-handsfreetä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. BT.:llä toimii yhtä hyvin kuin ilman, lisäksi langallisella mikrofoni-kuulokeyhdistelmällä toimii myös hyvin. Näin ainakin Prestigio Multiphone 7600:lla sekä Acer Iconia A1-724:lla.

      Aikoinaan jouduin asentamaan HTC Sensationiin custom romin että sain tallennuksen toimimaan joten toimivuus voi johtua myös Android-versiosta sekä piirsarjasta.

      Poista
  3. Informointivelvollisuus on kuvattu myöhemmin Tietosuojavaltuutetun ohje -linkkisi tekstissä ja se koskee henkilötietojen keräystä.

    VastaaPoista
  4. Tää ei toimi Moto G 4G puhelimessa, siis oma puhe kyllä tallentuu mutta vastapuolen puhetta ei kuulu, tulee vaan suhinaa.
    Varmaankin puhelimesta johtuva juttu. Android 4.4.4 on puhelimessa.

    VastaaPoista
  5. Sama homma kuin edellisellä kommentoijalla... oma puhe tallentuu, mutta vastapuolen kuuluu todella hiljaa (voi sanoa, että ei lainkaan). Osaako joku kertoa mistä johtuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katso puhelimen puheluasetuksista onko äänen parannus jne. päällä. Voi vaikuttaa asiaa.

      Poista
  6. Ompussa ja lampussa äänitys on estetty. Voisiko joku ystävällisesti tehdä HF laitteen, joka äänittämiseen kaikki puhelut automaattisesti. Puhelun jälkeen se tallentaisi Bluetoothin avulla automaattisesti tiedoston puhelimelle.

    VastaaPoista
  7. Tallensin puhelun, mutta mikään ohjelma ei näytä pystyvän toistamaan äänitettä. Äänite tallentui amr muotoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sovelluksen asetukset-tiedostotyyppi- valitse vaikkapa wav .
      Jo pelittää.

      Poista
  8. Aikaisemmin oli noita samoja ongelmia, että vain oma ääni tallentui.. Sitten se toimi pitkän aikaa Samsung Galaxy Note 3 puhelimessa hienosti, mutta siten ilman varoitusta oli lakannut toimimasta joulun (2015) tienoilla. Nyt ei tunnu löytyvän mitään keinoa millä sen saisi taas toimimaan.
    Onkohan jokin puhelimen päivitys taas vaihteeksi sen pimentänyt?

    VastaaPoista
  9. Onko terveyskeskuksilla jonkinlainen puhelun nauhoituksen esto systeemi, kun ei automatic call recorder toimi toimi? Muissa puheluissa toimii kyllä.

    VastaaPoista
  10. Ainakin minulla tallentuvat kaikki puhelut, myös terveyskeskukseen soitetut. Ongelmana on tallenteiden siirto tietokoneelle. Osaako joku neuvoa, miten Androidista saisi siirrettyä nuo puhelutallenteet Mac-koneelle? Yksittäinen puhelu siirtyy bluetoothin kautta, mutta jos yrittää siirtää kaikkia, puhelin hyytyy jo ennen siirtoyhteyden syntymistä.

    VastaaPoista
  11. Tallentaako tämä myös skypellä, whatsappilla ja nettiyhteyksillä soitetut puhelut? Kiitos!

    VastaaPoista
  12. Ei nauhoita, mutta Skypessä taitaa olla oma nauhoitustoiminto.

    VastaaPoista
  13. Mitenkä tietoturvan kanssa? Ohjelma kiinnostaa, mutta en halua puhelimestani lähtevän tietoja (esim. yhteystiedot yms) minnekkään, tai nauhoituksia.

    VastaaPoista
  14. Miten/mistä saan lumiaan tämän ? Kiva tietysti jos ilmainen, muuta muutaman eron kk-maksukaan ei haittaa

    VastaaPoista
  15. Ei toimi enää, vika ehkä uudessa Android-käyttöjärjestelmäpäivityksessä??? Tallentaa ainoastaan oman äänen... Sony Z3 ja Sony Z3+

    VastaaPoista
  16. Sama vika, lopetti kokonaan nauhotuksen, johtuu ehkä Android-järj.päivityksestä? Zony Z2.

    VastaaPoista
  17. Lumiassa pitäisi olla tallennin käyttöjärjestelmässä ihan itsessään, sieltä vaan päälle. iOS on ainoa käyttis, johon tällaista kunnollista tallenninta ei saa Applen politiikan vuoksi edes asennettua. Tuosta syystä jäi iPhone7 ostamatta. Olisin mielenkiinnosta voinut kokeilla tuota iOS:ia, kun muut käyttikset on jo kokeiltu.

    VastaaPoista
  18. Hyvä idea tuo puheluiden nauhoitus! Siitä puhuttaessa joku suositteli tätä sivua Facebookissa, ja tämä vakuutti minut.

    Teknisestä puolesta kuitenkin sen verran, että Play Kaupasta löytyy haulla ”automatic call recorder” useita sovelluksia, ja sen oletusarvoisesti suosittama tuntui oudolta, ja mainokset oli siinä toteutettu erityisen häiritsevästi. Seuraava versio, joka on Kaupassa nimellä ”Puhelujen Nauhoitus” mutta asentuu nimellä ”Call Recorder”, taitaa tunnuskuvan perusteella olevan se, mitä tässä esitellään. Valmistajana Appliqato. Vaikuttaa hyvin asialliselta ja helppokäyttöiseltä.

    VastaaPoista
  19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  20. Paras eteeni tullut tälläinen appi on Boldbeast. Se tuo ruudulle näppärän "kelluvan" nauhoitusnapin puhelun aikana, joten nauhoitus kesken puhelunkin on helppoa. Tämän myötä ei ole tarvetta oletuksena nauhoittaa joka ikistä puhelua automaattisesti. Puhelun loputtua appi siirtää tallenteen automaattisesti pilvipalveluun, esim. Dropboxiin.

    VastaaPoista
  21. Idea onkin juuri siinä, ettei koskaan voi etukäteen tietää, milloin joku aiempi puhelu osoittautuu myöhemmin tärkeäksi. Siksi jokainen kannattaa tallentaa ainakin joksikin aikaa, tilahan ei mitään maksa.

    VastaaPoista