torstai 4. syyskuuta 2014

Tekstiviestit sähköpostiin

Androidin paras puoli on se, että järjestelmä antaa kehittäjille vapaat kädet. Esimerkiksi tekstiviestejä ja puheluita voi käsitellä omilla sovelluksilla. Tietoturvan kannalta se on tietenkin riski, mutta mahdollistaa kiinnostavia sovelluksia.

Yksi esimerkki on tekstiviestien automaattinen ohjaus sähköpostiin. Google Playssä on monia ohjelmia tähän tarkoitukseen, mutta useimmat niistä ovat puolivillaisia tai muutoin epäilyttäviä. Osa kokeilemistani (mm. sms2mail, SMS to email, SMS2Email Buddy, Pigeonhole) ei joko toiminut odotetusti tai pyysi antamaan sähköpostiosoitteen ja salasanan ohjelman tekijän palvelimelle, mikä on vähintään epäilyttävää. Osa halusi vuosimaksua palvelusta.

Yksinkertainen Relay ME on kuitenkin toiminut ongelmitta ja ohjelman perusversio on täysin ilmainen.

Asetukset ovat yksinkertaiset.
Relay ME kysyy vain osoitteen, mihin viestit lähetetään sekä osoitteen, josta lähetys tehdään. Jälkimmäiseen kannattaa ilmoittaa webmail-osoite, sillä sen salasana pitää kertoa ohjelmalle. Varmuuden vuoksi kannattaa avata uusi postilaatikko pelkästään lähetyksiä varten, jolloin salasanalla ei ole suurta merkitystä. Relay ME ei tosin kysy salasanaa vaan ainoastaan luvan käyttää Gmailia, mikä vähentää riskiä.

Yhdellä puhelimella saneltu SMS toiseen puhelimeen ja siitä sähköpostina tietokoneelle.
Relay ME on ilmainen ja se toimii. Ainoa ongelma ovat ääkköset, jotka saattavat näkyä väärin (mutta vain joissakin tekstiviesteissä, mikä on outoa).

Maksullinen Pro-versio (1,64 euroa) tuo lisäksi mahdollisuuden vastata tekstiviesteihin sähköpostilla. Ohjelma käy lukemassa välitysosoitetta (tässä Gmail) ja kun se havaitsee saapuneen vastausviestin, jossa on ohjelman lisäämä tunniste, se lähettää tekstiviestin automaattisesti.

Pro-versio.
Ohjelmasta on hyötyä ainakin viestien arkistoinnissa. Sähköposteja on paljon helpompaa käsitellä, arkistoida ja etsiä kuin tekstiviestejä. Viestien lukeminen isolta näytöltä on mukavampaa kuin pienestä älypuhelimesta. Lisäksi kriittisissä neuvotteluissa puhelimet pitää jättää kokoushuoneen ulkopuolelle, mutta tietokoneet saa usein ottaa mukaan. Kun tekstiviestit muuttuvat sähköposteiksi, niitä voi lukea tietokoneella.

Ainoa rajoitus on, että koska käsittely tapahtuu puhelimessa, sen täytyy olla päällä. Siksi ohjelmasta ei ole apua esimerkiksi puhelimen akun loppuessa.

Valitettavasti iPhonelle tai Windows Phonelle ei näytä löytyvän vastaavia ohjelmia.

Jos sekä Android-puhelin että tietokone ovat samassa wlan-verkossa, AirDroid on myös kokeilun arvoinen.

Lisäys 8.10.2019: Relay ME:n kehitys on lopetettu, mutta Android-puhelimen ja Windows 10 -koneen yhdistäminen onnistuu Puhelimeni-sovelluksella

2 kommenttia:

  1. Symbianille saa tuollaisen myös. Sitä voi käyttää, jos on joku kakkosliittymä vanhassa puhelimessa, kun tekstiviestejä ei jostain syystä voi uudelleen ohjata. Symbian oli monessa suhteessa älykkäämpi kuin nämä WP tai iOS.

    VastaaPoista
  2. Satunnainen ajatus:

    Miksi puhelimen täytyy forwardoida viesti sähköpostiin erillien palvelun (webmail/gmail) kautta? Viestihän on jo käyttäjän puhelimella, ja samassa kapulassa on myös sähköpostiohjelma. Eli periaatteessa riittäisi kun puhelin kopioisi SMS:n sisällön sähköpostiksi, ja luuri lähettäisi sen haluttuun paikkaan.

    VastaaPoista