tiistai 9. syyskuuta 2014

Riittääkö kahdeksan gigatavua muistia Windowsille?

Paljonko Windows-koneessa pitäisi olla muistia? Riittääkö neljä tai kahdeksan gigatavua? Ei kai sentään enempää, eihän?

Ostin muutama vuosi sitten Dellin työaseman, jossa käytän selainta ja tavanomaisia toimistosovelluksia. Käyttöjärjestelmänä on Windows 7. Kone on toiminut mainiosti (kuten Dellit yleensäkin), mutta ajoittain se hidastelee.

Tilasin koneen aikoinaan kahdeksalla gigatavulla ja nyt huomaan, että se oli liian vähän. Pari viikkoa sitten hain kaupasta neljä neljän gigatavun muistikampaa ja vaihdoin muistiksi 16 gigatavua. Nyt kaikki toimii taas nopeasti ja kone palvelee työkäytössä vielä monta vuotta.

Mihin ihmeessä Windows tarvitsee yli kahdeksan gigatavua muistia? Se selviää Resurssienvalvonnalla. Varsinkin Chrome-selain on melkoinen muistisyöppö:

Selaimet syövät muistin.
Kuvan tilanteessa 16 gigatavun muistista on käytössä 58 prosenttia, siis enemmän kuin kahdeksan gigatavua. Avoinna on pari apuohjelmaa, Word-tekstinkäsittely sekä Chrome- ja Firefox-selaimet. Chromessa on auki kolme ikkunaa (yhteensä 18 välilehteä) ja Firefoxissa yksi ikkuna kahdella välilehdellä.

Chromen välilehdet vievät satoja megatavuja muistia, suurin peräti 1,8 gigatavua. Firefox ei ole pekkaa pahempi, sen kulutus yhdellä ikkunalla ja kahdella välilehdellä on rapeat 340 megatavua. Ei ihme, jos kone alkaa hidastella!

Tämän päivän tilanteessa koneet kannattaa tilata 16 gigan muistilla, sillä neljän tai kahdeksan päivittäminen myöhemmin maksaa turhaan. Jos muistia ei voi tai halua laajentaa, täytyy noudattaa suurta itsekuria ja sulkea kaikki tarpeettomat välilehdet. Myös selain itse kannattaa sulkea ja käynnistää uudelleen säännöllisesti, jotta muisti vapautuu uuteen käyttöön.

Toiseen koneeseen tilasin pari vuotta sitten 32 gigatavua muistia, mutta niin suuresta määrästä ei toimisto-ohjelmilla eikä edes tavallisessa kuvankäsittelyssä (Lightroom + Photoshop) ole vastaavaa hyötyä. Siksi optimivalinta tällä hetkellä on 16 gigatavua.

Näppärä ohjelma muistinkäytön seurantaan on Taskbar Memory Meter. Se näyttää Windows 7:n alapalkissa väriä vaihtavan kuvakkeen, joka kertoo muistin käyttöasteen. Aluksi väri on vihreä, mutta vaihtuu keltaiseksi kun yli puolet muistista on käytössä ja punaiseksi, kun käyttöaste ylittää 85 prosenttia. Rajat voi itse asettaa, nämä ovat omia valintojani.
Taskbar Memory Meter seuraa muistin käyttöastetta.
Koska Taskbar Memory Meter on koko ajan näkyvissä, sitä ei tarvitse erikseen käynnistää, eikä näyttö peity muiden ikkunoiden alle. Mikäli kuva näkyy jatkuvasti keltaisena tai punaisena, muistin laajentaminen kannattaa. Tai sitten on muutettava omia käyttötapoja ja vaihdettava sovelluksia.

Ohjelma on ilmainen ja siitä on versiot myös prosessorikuormitukselle ja levytilalle. 

3 kommenttia:

  1. Minulla oli ihan sama ongelma kokoonpanolla Windows 7, Opera/Chrome ja 3 Gt muistia. Opera saattoi vallata lähes gigatavun keskusmuistista. Mieletöntä.

    Linuxissakin on pakko käyttää joitain Windows-ohjelmia. Silverlight vie ehkä ylimääräisen API-kerroksen vuoksi noin gigatavun verran. Muuten Firefox:n välilehdet vievät "vain" 15 megatavua / kpl.

    VastaaPoista
  2. Silverlightin kulutus näyttää olevan tilapäistä. Ensivaikutelma Linuxissa on se, että 3 Gt muisti riittää peruskäyttöön vallan mainiosti.

    VastaaPoista
  3. Meminfo on hieman samanlainen ohjelma. Latasin sen juuri n. tunti sitten. Sillä näkee myös yksittäisten ohjelmien kulutuksen ja voi vapauttaa muistia. Itse olen toistaiseksi pärjännyt neljillä gigalla, mutta laajentaminen on ollut mielessä. On vain muisti nykyään aika kallista. Ei ole halventunut muutamaan vuoteen yhtään.

    VastaaPoista