maanantai 1. syyskuuta 2014

Tarkkana, ettet vahingossa asenna ylimääräistä

Ohjelman asennuksessa saa nykyään olla tarkkana. Ei-toivottuja lisäosia tai suorastaan haitallisia mainosohjelmia voi tulla minkä tahansa sovelluksen kylkiäisenä, ellei asentaja ole koko ajan varuillaan.

Esimerkiksi Adoben Flash-päivitys tyrkyttää Windows-käyttäjälle McAfeen turvatarkistusta. Ellei huomaa poistaa ylimääräistä rastia, koneelle asentuu ylimääräinen ohjelma. Miksi, Adobe?

Flash-päivitys tyrkyttää virustorjuntaa.
Huvittavaa sinänsä, että Mac-käyttäjlle Adobe tyrkyttää vastaavassa tilanteessa vain omia sovelluksiaan. Se on vielä jotenkin ymmärrettävää (etenkin, kun latausta ei ole oletusarvona rastitettu).

Mac-käyttäjälle tarjotaan Lightroomia, ja sekin valinnaisena.
Oraclen omistukseen kuuluva Java on vielä pahempi, sillä se haluaa ladata koneelle Ask-selainlaajennuksen. Ottaen huomioon Javan monet turva-aukot ja muut ongelmat, tämä on melkeinpä loukkaus käyttäjiä kohtaan. Ei riitä, että joudumme lataamaan bugisen Javan -- sen kylkiäisenä tulee vielä ei-toivottu lisäys selaimeen. Ask korvaa selaimen hakukoneen omallaan ja lähettää omia mainoksiaan surffaajalle.

Häpeä, Oracle! Tällaisen kytkyn taloudellinen hyöty isolle IT-jätille ei voi olla pyöristysvirhettä suurempi. Netissä kerättävällä vetoomuksella on jo 20 000 allekirjoittajaa. Tarkempi kuvaus Askista löytyy esimerkiksi ZDnetin sivulta.

Vähemmän tunnetuista ohjelmista löytyy lukuisia vastaavia esimerkkejä. Levyosioiden kopiointiin tarkoitettu kiinalainen (!) EaseUS vaati jatkuvaa tarkkaavaisuutta, sillä se tuputti omien sovellustensa lisäksi täysin vieraita "apuohjelmia".

Ei kannata valita suositeltua Pika-asennusta....
EaseUS:n tapauksessa ylimääräiset lataukset on vieläpä piilotettu niin ovelasti, että jokaisen dialogi-ikkunan kohdalla on oltava erityisen tarkkana. Asennukselta välttyy vain kieltämällä pika-asennuksen, valitsemalla Mukautettu asennus ja sen jälkeen poistamalla kaikki valmiina olevat rastit.

Valitse edistynyt ja poista rastit (jotka on oletuksena merkitty).
Eikä ainoastaan kerran, vaan useasti:

Ei kiitos tätäkään.
Kannattaa siis olla tarkkana ohjelmia asentaessaan! Pelkkä Next-painike ja oletusarvojen hyväksyminen voi tuoda omalle koneelle turhia ja suorastaan haitallisia vieraita.

3 kommenttia:

  1. Tämä näennäinen ilmaisuus on aikoja sitten karannut käsistä. Mihinkään en ainakaan minä skeptikkona kykene luottamaan - en edes avoimen lähdekoodiin.

    Mihin on karannut moraali? Kaupallista paskaa tulee joka tuutista. Totta puhuen luotan enemmän Microsoftin ja Applen maksullisiin kuin näihin "ilmaisiin".

    Olenko jo vakavasti vainoharhainen? Ehkäpä tämä on myönnettävä... ja ehkä yhteiskunnan olisi alettava tuottamaan koodia - vaikka mikä tae sekään sitten olisi...

    VastaaPoista
  2. Tämä kaikki on erittäin ääliömäistä.

    Nykyisin on myös tehty niin, että asennusohjelma ei näytä mitään rasteja, vaan ainoastaan ”hylkää”- ja ”hyväksy”-painikkeet sisältäviä ruutuja. Ihmiset ovat tottuneet asentamaan ohjelmia klikkaamalla ”hyväksy” koko ajan – yleensä ”hylkääminen” on johtanut asennuksessa perääntymiseen.

    Mutta nyt on tullut asennusohjelmia, joissa pitää välillä klikata ”hylkää”, ettei asenna haluamansa ohjelman lisäksi turhaan kolmea lisäosaa selaimeen ja paria virusturvaohjelmaa.

    Se on omiaan lisäämään hämmennystä – kohta pitää olla koko ajan sydän kurkussa asentaessaan ohjelmia.

    VastaaPoista
  3. Petteri, yritätkö viedä atk-palveluyrityksiltä leivän? Suurin osa asiakkaista tuo koneita hoitoon juuri noitten hukkaohjelmien vuoksi. On ihan mukavaa poistella koneilta Ask-hakukonetta ja speedmypctä ja jotain driverien updatewizardeja. Ja asiakkaat maksavat mielellään, kun säästyvät uuden koneen ostolta.

    VastaaPoista