torstai 11. syyskuuta 2014

Ilmanpaineanturi älypuhelimissa -- onko huomenna pouta?

Applen iPhone 6:een tulee uutuutena ilmanpaineanturi. On jo aikakin, sillä monissa Android-puhelimissa anturi on ollut jo pitkään. Applen julkistuksessa anturia kehuttiin siksi, että se tekee pienten korkeuserojen nousut ja laskut helpommin mitattaviksi. Tällä onkin kuntoiluohjelmissa suuri merkitys, sillä gps-korkeustieto on epätarkkaa.

Tietenkin ilmanpainetta voi käyttää myös sään ennustamiseen, mutta miksi vaivautua, kun tarkka sääennuste löytyy netistä napin painalluksella?

Fysiikasta kiinnostunut voi tietenkin ladata Google Playstä ilmapuntariohjelman ja leikkiä anturilla. Niin minäkin tein. Barometer Plus on ilmainen ja näyttää lukeman havainnollisesti:

Samsung S5 ja Barometer Plus
Korkeapaineesta päätellen on tulossa poutasäätä (ja niin tulikin, kuva on 10.9.2014). Korkeusnäyttö ei ole ihan kohdallaan, sillä ilmanpainetta ei ole kalibroitu. Sen voi tehdä ohjelman valikosta.

Ilmapuntarilla voi seurata lentokoneen paineistuksen muuttumista. ATR-72-koneessa paine laski alimmillaan vajaaseen 900 hehtopascaliin:

LG G3 -puhelin ATR-72-potkurikoneessa. 
A319-suihkukone lentää korkeammalla, joten painettakin lasketaan alemmaksi. Lyhyellä kotimaanlennolla alimmaksi Barometer-sovelluksen näyttämäksi lukemaksi tuli tämä:

LG G3 -puhelin A319:ssä.
Paine koneen sisällä vastaa 1,8 kilometrin korkeutta luonnossa.

Myös edullisessa Samsung S3 4G -mallissa (tarjoushinta 199 euroa) on ilmanpaineanturi.

Samsung S3 4G
Pienestä koostaan huolimatta anturit tuntuvat olevan varsin tarkkoja, sillä puhelinten antamat lukemat olivat 1,5 hehtopascalin sisällä. Anturi myös reagoi kiitettävän nopeasti: lukema alkoi muuttua heti, kun kone alkoi laskea korkeutta. Kiinnostavaa kyllä, lähdössä paine alkoi laskea vasta kun kone oli noussut runsaan sadan metrin korkeuteen.

Vaikka paineanturi on yksinkertainen, sille voisi keksiä monenlaista käyttöä esimerkiksi koulun fysiikanopetuksesta. Monella koululaisella on anturi omassa puhelimessaan. Jatkossa myös iPhonen omistajilla, tosin vain uusimmassa 6-mallissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti