perjantai 29. elokuuta 2014

Asus VivoPC - eniten tietokonetta eurolla

Asus VivoPC VM40B on hintaansa nähden erinomainen pieni pc-kone. Verkkokauppa.comissa laite maksaa vaatimattomat 249 euroa.

Asus VivoPC on ehkä markkinoiden edullisin PC-kone.
Hinnalla saa Celeron-prosessorilla (mobiilikäyttöön tarkoitettu Intelin 1007U, 2 ydintä) varustetun koneen, jossa on 500 gigan kiintolevy, neljä gigatavua muistia, Windows 8.1-käyttöjärjestelmä (ei ehkä paras valinta tällaiseen koneeseen), wlan, bluetooth, runsaat liitännät -- sekä sokerina pohjalla langaton näppäimistö ja hiiri.

Laite sopii mainiosti vaikka kodin television kaveriksi. Siitä voi katsoa videotiedostoja (sd-korttipaikka) tai ylläpitää musiikkikirjastoa. Dvd-asemaa ei kuitenkaan ole, joten levyjä varten tarvitaan ulkoinen asema. Etuseinässä näkyvä aukko on pelkkä merkkivalo. Vaikka älytelevisioissa on oma selain, niiden käytettävyys ei pärjää Windowsille. VivoPC:llä surffaus kotisohvalta sujuu mutkattomasti.

Windows 8.1:n kuormitusnäyttö.
Prosessori on melko vaatimaton, mutta toisti ongelmitta HD-videokameran muistikorteilta luettua avchd-kuvaa prosessorikuorman yltäessä noin 65 prosenttiin. 4K-videoissa puhti loppui kesken eikä kuva päivittynyt lainkaan. VivoPC:tä saa myös tehokkaammalla Intel i3-prosessorilla varustettuna, mutta silloin hinta tuplaantuu, eikä hinta/laatusuhde ole enää yhtä loistava.

Langaton näppäimistö ja hiiri toimivat out-of-the-box, eikä softa-asennuksia tarvita. Pieni bluetooth-palikka kytketään takaseinässä olevaan usb-porttiin.

Laajennusliitäntöjä on kiitettävästi.
Takaseinässä on kolme usb 2 -porttia sekä kaksi usb 3.0 -porttia. Näyttöä varten on tarjolla vga- ja hdmi-portit. Lisäksi on langallinen gigabitin ethernet, analogiset ääniliitännät sekä optinen äänen ulostulo. Vasemmassa ylänurkassa näkyy sd-korttipaikka ja virtakytkin. Muuntaja on ulkoinen, mutta kiitettävän pienikokoinen.

U-sarjan mobiiliprosessori ei juuri lämpene normaalikäytössä, mutta takaseinässä on kuitenkin pieni tuuletin. Enemmän ääntä tulee kiintolevystä, jonka korvaamista ssd-levyllä kannattaa harkita.

Laite on vain hieman kiintolevyä isompi.
Kansi irtoaa ilman työkaluja. Sisältä paljastuva kiintolevy kertoo laitteen mittasuhteista: kotelo on vain hieman levyasemaa suurempi.

PC, Windows, langaton hiiri ja langaton näppäimistö -- yhteensä 250 euroa. Lisäksi tarvitaan vain näyttö. Hintansa ansiosta VivoPC sopii vaikka opiskelijalle tai eläkeläiselle kodin ainoaksi pc-koneeksi.

Kun Windows-koneen saa näin edullisesti, vain 50 euroa halvempien Chromebox-pöytäkoneiden on vaikea kilpailla samoista käyttäjistä.

9 kommenttia:

 1. Vaikuttaa varsin hyvältä vaihtoehdolta television kylkeen.

  Mutta kuinka on Katsomon/Areenan/Ruudun laita, jaksaako kuva näiden kautta pyöriä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jaksaa. Kevyttä kauraa HD-videoiden rinnalla.

   Poista
  2. Loistavaa.

   Ethän kokeillut Youtuben 1080p/720p:tä (Flash/HTML5), mitenköhän on puhti näiden kanssa?

   Poista
  3. En juuri käytä Youtubea, mutta pitääpä kokeilla.

   Poista
 2. Tuolla hinnalla saa Gigantista läppärin, jossa on hieman tehokkaampi prosessori. Toki liitännät ovat huonommat. Miksi tuohon on laitettu 3,5 tuumainen levy? Näin tuollaisen kaupassa ja se oikein tärisi levyn tahtiin.

  VastaaPoista
 3. Entäs AppleTV ja kaveriksi halvin IPAd vaikka mini.
  Se saa taskuun mukaan älylaitteeksi ja kaikkea voi katsoa AppleTV kautta airplaylla ja lisäksi saa laadukkaan äänenkin.
  Ei tarvitse takuta Windowsin kanssa.
  Hinta vähän korkeampi mutta enemmän käyttöä.

  VastaaPoista
 4. Kokeilin Youtuben HD-videoita, kaikki näkyivät ongelmitta, prosessorikuormitus pienempi kuin AVCHD-videokameran tiedostoissa. Tärinää levyn tahtiin en ymmärrä, koska eivät nykyiset levyt tärise. Sellainen vaatisi lukupäältä isoa massaa, joka puolestaan hidastaisi luku- ja kirjoitusoperaatioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia tiedoista. ssd-levyn kanssa vaikuttaisi olevan oiva nettimedialaite television kylkeen.

   Pienen ssd-levyn kanssa hinta jää alle kolmeen sataan euroon.

   Poista
 5. Petteri, havaitsitko näytönohjaimen piirtävän hieman karkeaa ja haaleaa kuvaa ruudulle? Mielestäni jälki näyttää karkealta, kun katselee esim. Windowsin työpöytää; kuvakkeet, teksti jne. En saa säädettyä kuvaa kelvolliseksi mitenkään. Näytöstä ei homma ole kiinni, koska toinen PC tuottaa ruudulle nättiä jälkeä.

  VastaaPoista