torstai 21. elokuuta 2014

Miksei tietokoneen HDMI-kuva mahdu television näyttöön?

Yhdistäessäni uutta PC:tä (AsusVivoPC) LG:n taulutelevisioon HDMI-kaapelilla tuli vastaan yleinen ongelma: Windowsin työpöytä ei mahdu kokonaan television näytölle, vaan jokaisesta reunasta leikkaantuu hieman pois. Siis näin:

Miksei työpöytä mahdu television näytölle?
Ongelma on yllättävä, sillä Windowsissa on otettu käyttöön 1920x1080-näyttötila, joka on samalla HD-television alkuperäinen (natiivi) resoluutio. Kuvan pitäisi mahtua näyttöön täydellisesti, ilman mitään asetuksiakin.

Vika on televisiossa, joka ei tiedä tietokoneen olevan tietokone. Se rajaa kuvasta hieman reunoja pois, koska historiallisista syistä elokuvissa ja tv-ohjelmissa kuva-aluetta piti hieman rajata reuna-alueilla olevien mustien palkkien tai häiriöiden vuoksi (ns. overscan).

Ongelma poistuu valitsemalla televisiosta tietokoneelle sopiva näyttötila. Yleensä valinta löytyy kuvasuhde (aspect ratio) -asetuksista. Kumma kyllä, LG:n televisiossa vaihtoehto Alkuperäinen (Original) ei auta, vaan pitää valita Vain haku.

"Vain haku" - WTF?
Sen jälkeen Windows-työpöytä täyttää kuva-alan reunasta reunaan. Jess!

Nyt näkyy oikein.
Mutta mistä ihmeestä tulee termi Vain haku? Englanninkielisissä valikoissa se on nimellä Just scan, mikä ilmeisesti viittaa täsmälliseen skannaukseen -- ei siis overscania.

HD-television kuvasuhde on 1,78, joten tämä asetus jättää 1,85-elokuvien ylä- ja alareunaan ohuet mustat palkit. Vastaavasti oikea ja vasen reuna kuvasta näkyvät kokonaan, kun niistä tavallisessa 16:9 tilassa nipistetään palat pois..

Skannaus ei tässä yhteydessä liity virustorjuntaan, hakuun eikä tutkaan, vaan putkimonitoreissa käytettyyn elektronisuihkuun. Näin ne vanhat asiat kummittelevat vielä 2010-luvullakin.

8 kommenttia:

 1. Jos telkulla katsoo blu-ray elokuvia soittimen kautta, rajataanko tällöinkin kuvan reunat oletuksena piiloon? Tällöinhän kuva ei ole niin tarkka kuin voisi olla, koska pikselit eivät osu täysin yksi-yhteen.

  VastaaPoista
 2. Tuohon ongelmaan en ole törmännyt, mutta tietokonenäyttöjen kanssa yliskannaukseen kyllä – ratkennut aina rukkaamalla näytönohjaimen asetuksia.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tiedosta! Minulla oli juuri sama ongelma LG:n television kanssa.

  VastaaPoista
 4. Juu, itsellä kanssa sama LG:n kanssa. Kiitos vinkistä ja toimi heti.

  VastaaPoista
 5. Mikä asetus on Linux -käyttöjärjestelmällä? Lasu

  VastaaPoista
 6. Sorry, en huomannutkaan huolimattomuuttani: vika on siis TV:n säädöissä. Itselläni on Philips 32PFL3078T/12. Lasu

  VastaaPoista
 7. Itselläni on Philips 32PFL3078T/12 TV. Sain kuntoon seuraavasti:
  menin resoluutioon 1920x1080. Painoin Format -näppäintä. Antoi valikossa vaihtoehtoja ylhäältä alas Automaattinen täyttö > Automaattinen zoomaus > Superzoomaus > Movie 16:9 > Laajakuva > Ei skaalausta > 4:3. Valitsin Ei skaalausta niin: a vot, toimii.

  Lasu eli Parta-äijä Koski T.L:stä.

  VastaaPoista
 8. Kiitos, vihdoin mahtuu ruutu omaan telkkariin! LG myös

  VastaaPoista