tiistai 8. lokakuuta 2019

Puhelimeni-sovellus yhdistää Androidin ja Windows 10 -koneen

Microsoftin Puhelimeni-mobiilisovellus (Your Phone Companion, YPC) yhdistää näppärästi Android-puhelimen ja pöytäkoneen tai läppärin.

Sovelluksen avulla puhelinta voi hallita Windowsin työpöydältä, esimerkiksi lukemalla ja lähettämällä tekstiviestejä, katsomalla puhelimen ilmoituksia sekä siirtämällä valokuvia puhelimesta tietokoneeseen. Mainio ominaisuus esimerkiksi tylsässä palaverissa, sillä tekstiviestejä voi hoitaa huomaamattomasti läppäriä naputellen.

Puhelimeni-sovellus löytyy Googlen Play-kaupasta ja se vaatii vähintään Android 7 -version (Nougat) toimiakseen. Windows 10 pitää olla vähintään April 2018 -tasoa.

Your Phone Companion
Vaikka teksti on englanniksi, sovellus toimii suomenkielisenä. Asennus on yksinkertaista. Ensin pitää kirjautua sovelluksen kautta omalle Microsoft-tilille, minkä jälkeen asennus jatkuu lupien kysymisellä:

Lupa tekstiviesteihin vaaditaan.
Asennus varoittaa, että koko ajan taustalla toimiva mobiilisovellus voi lyhentää akun kestoa. Ei voi mitään, kaikessa hauskassa on varjopuolensa. Lopuksi asennus neuvoo lataamaan Puhelin-nimisen sovelluksen Windows 10:een ja näyttää tarvittaessa ohjeet, miten se tehdään.

Jatko tapahtuu Windows 10 -koneessa.
Mobiilisovelluksen asetuksista voi ottaa käyttöön mobiilidatan käytön, ilmeisesti oletuksena bitti liikkuu vain wifi-verkossa tiedonsiirtomaksujen välttämiseksi.

Suomalainen voi ottaa käyttöön synkronoinnin mobiilidatan kautta.
Oletuksena Windows-sovellus hallitsee kuvia ja tekstiviestejä (myös MMS-multimedia), mutta toimintaa voi laajentaa Android-puhelimen ilmoituksiin:

Ilmoitusten näkyminen vaatii lisää oikeuksia.
Windows-ohjelma neuvoo, mistä oikeudet annetaan, ja reagoi niihin heti saatuaan luvan puhelimelta.

Android-puhelimen ilmoitukset Windowsin työpöydällä.
Kuvien kopiointi puhelimesta käy helposti, mutta jostain syystä kyseessä on aina kopiointi -- kuvia ei voi siirtää, joten alkuperäiset on käytävä poistamassa manuaalisesti puhelimesta.

Puhelimen kuvat voi kopioida leikepöydälle tai tallentaa tiedostoiksi.
Kopiointi leikepöydälle on näppärä vaihtoehto, koska silloin kuva on helppo siirtää toiseen sovellukseen (esim. Powerpoint). Jaa-vaihtoehto näyttäisi toimivan vain Windows Storesta ladattujen ohjelmien kanssa, joten esimerkiksi sosiaaliseen mediaan jakaminen vaatii Twitter-sovelluksen asentamisen ja sähköpostiksi käy vain Windows 10:n oma, alkeellinen sellainen.

Jossain demossa vilahti myös näytön jakaminen suoraan puhelimesta. Se olisi mainio lisä, koska silloin voisi käyttää oikealla näppäimistöllä ja hiirellä esimerkiksi Whatsappia Windows-työpöydältä. Käyttö on nytkin mahdollista erillisten apuohjelmien avulla (kuten AirDroid). Kiinnostavaa nähdä, miten ohjelma vielä kehittyy.

Tietoturvamielessä tähän liittyy pieni kielteinen näkökulma: monivaiheinen tunnistus varmentaa kirjautumisen matkapuhelimeen lähetettävällä tekstiviestillä. Sovelluksen kautta koodi näkyy myös tietokoneelle, mikä vesittää osan 2FA:n tuomasta hyödystä.

Uutisen mukaan jatkossa Windows-koneella voi myös soittaa puheluita ja vastata niihin. Vastaava ominaisuus toimii myös Macin ja iPhonen välillä.

Lisäys 5.12.2019: Samsung S7 -puhelin (ei virallisesti tuettujen listalla) hidastui jostain syystä lähes käyttökelvottomaksi. Ihmettelin pitkään syytä. Lopulta poistin tämän ohjelman ja hidastelu hävisi. 

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen sovellus.

    Whatsapp toimii hyvin myös selaimella: https://web.whatsapp.com/

    VastaaPoista