tiistai 29. lokakuuta 2019

4G-data sopii yökukkujille

Kaksi vuotta sitten mittasin kotiyhteyden 4G-datanopeutta Elisan verkossa (ja DNA:n). Olisiko tilanne tänään parempi? Joko luvatut nopeudet saavutetaan?

Puolen tunnin välein tehdyn nopeustestin tulos osoittaa, ettei 4G-datasta ole vieläkään kiinteän yhteyden kilpailijaksi.

Datanopeudet Elisan 4G-verkossa puolen tunnin välein mitattuna runsaan 3 vrk ajalta.
Luvattu 50 megabitin taso saavutetaan yöaikaan ja iltapäivisin, mutta sekin vain alasuuntaan (download). Illalla latausnopeus putoaa jopa kymmenesosaan. Pudotus alkaa klo 18-19 tienoilla ja nousee uudelleen vasta klo 23 jälkeen, kun valtaosa käyttäjistä menee nukkumaan. Yläsuuntaan (upload) nopeus vaihtelee 2,2 - 30 megabitin rajoissa.

Kun mittaukset eri vuorokausilta yhdistetään tunneittain, päästään kurkistamaan suomalaisen kodin vuorokausirytmiin:

Keskimääräinen datanopeus kellonajan funktiona.
Nopeudet alkavat laskea aamukuuden jälkeen, kun oletettavasti lapset avaavat koneensa ja televisionsa. Lasten lähdettyä kouluun klo 10:een mennessä nopeudet nousevat takaisin maksimiarvoon ja lähtevät uudelleen putoamaan kello 14:stä eteenpäin, kun lapset palaavat koulusta. Kovinta datan kulutus näyttää olevan kello 21 aikaan, jolloin download-nopeus on keskimäärin 9,5 megabittiä sekunnissa ja upload-nopeus hieman yli kymmenen.

Vielä verkkoviive (ping-arvo) mittausajalta:

Verkkoviive pysyy vajaassa 40 millisekunnissa.
Verkkoviive on tasaisempi, mutta lähes 40 millisekunnin aika on pitkähkö esimerkiksi pelejä ajatellen. Muutamat piikit voivat sotkea pelaamista ja vuorovaikutteisia sovelluksia täysin yllättäen.

Yhteenvetona voi todeta, että 4G-data sopii yökukkujille, mutta varsinkaan iltaisin sen varaan ei voi laskea mitään tärkeää. Se on tietysti ongelma, sillä nopeutta tarvitaan juuri silloin, kun yhteyttä halutaan käyttää. Mitä hyötyä on nopeudesta silloin, kun kukaan ei ole käyttämässä verkkoa?

Asian voi kysyä toisinkin: millä toisella alalla palvelutarjoaja voisi toimittaa vain viidesosan siitä, mitä asiakas on ostanut ilman, että kuluttajaviranomaiset puuttuisivat asiaan? Entä jos kilon kahvipaketissa voisi olla 500 grammaa puruja tai jopa vähemmän riippuen siitä, miten kuormitettu pussituskone on sattunut olemaan kahvia annostellessaan?

Salaisuus on tietenkin siinä, että vaikka operaattorit mainostavat 4G:tä esimerkiksi 50 megan nopeudella, he eivät varsinaisesti lupaa tällaista nopeutta. Mutta onko viiden megan yhteys enää nykymittapuun mukaan laajakaista, vai pitäisikö sitä myydä pelkkänä "internet-yhteytenä"?

Saapa nähdä, miten käy 5G:n tullessa. Mittarini on jo valmiina.

6 kommenttia:

 1. Minulla on megan nopeus 24/7, €6,90 DNA:lta. Mitä muuta pitäisi olla? Saa mistä maksaa, ei stressiä turhasta maksamisesta, esim. en tarvitse paketteja. Mega riittää, MP3 soi suoratoistona, 480P-videot suoratoistuvat. Kotona minulla on €0 50M/10M kotikuitu. Työapaikalla 100M/100M valokuitu. Työpuhelimessa Telia Huoleton 10M, jopa se menee ruuhka-aikaan joskus alle 10M. Ei noista 4G-verkoista ole mihinkään. Tietyillä alueilla saattavat toimia, kunnes tulee lisää asiakkaita. Kiinteän tilasin, ei ole enää hidastellut edes pahimpaan prime time aikaan.

  VastaaPoista
 2. Meillä "300" megainen netti, joka on käytännössä max 30 ihan mihin aikaan päivästä vain kokeilee.

  Tänne Perämeren p***reikään kun ei muka valokuitua saa.

  VastaaPoista
 3. Omasta mielestä ongelmallisinta on laadukkaiden CPE:den puute. Puhelimissa on usein 10x parempi ja luotettavampi netti. Joo kokeilin aikanaan sitä gigabittiin kykenevää saippualaatikkoa, ei siitä kodin modeemiksi ollut.

  Huawei E5186, kaatuu jos datavirta yli 200Mb vähän pidempään.

  MR1000, ehkä liikkuvassa käytössä ok, muuten ihan surkea.

  Zyxel Lte7460, muuten ok, mutta jostain syystä pudotti Carrier Aggregation pois päältä usein, eikä kyseessä ollut Elisan taajuuksien sammuttaminen yöksi. Eikä Xyzeli myöntänyt vikaa, vaikka taistelin aika pitkään. Myös ohjelmistopäivityksien puute, kalliissa laitteessa.

  Sitten alettiin puhumaan 5g:stä,no halvin purkki taitaa olla 800-900€, tulevaisuudessa jonkin verran vähemmän. Ei valokuitu näytä ollenkaan kalliilta, varsinkin tiedän useita ihmisiä joille aina myydään uusi purkki kun hidastelee. Monelta on saattanut mennä helposti useita tuhansia pelkkiin 4g päätelaitteisiin!! Itsellänikin about se 1000€ antennin kanssa.

  Itsellä meni hermot ja tilasin melkein 4000€ maksavan kuidunpätkän Elisalta. En halunnut investoida euroakaan enää huonoihin purkkeihin.. Kaapeli TV kuparin olisi saanut about tonnilla, mutta modeemi onkin jo heti pari sataa.. Kuparien pitäisi olla myös erinomaisessa kunnossa, jotta netti toimisi luotettavasti. Olen kuulemma ainoa kuituasiakas tällä asuinalueella. Eikä ihmetytä. Vaikka kuidun saisi alle tonnilla tai muutamalla satasella, silti ihmiset jättävät sen ottamatta!!
  Tälläkin alueella Elisa lisäsi juuri 2100Mhz peilit ja löytyy jo 800, 1800 ja 2600Mhz taajuudet, silti 4g oli viikonloppuna hitaimmillaan DL ~30Mb. Vaikka lähitukiasema näkyy ikkunasta ja on noin 500m päässä. Signaalit/SNR hyvät. Tämä zyxelin CAT 6 ulkomodeemilla.
  Kaivoivat pyörätietyömaalla kuidun poikki. Siksi "pääsin" testaamaan mobiilia. Onneksi heti maanantaina sai laittaa purkin takaisin kaappiin..

  Huom. Tuo pingikin oikeasti heittelee hirveästi Mobiilissa, laitapa Windowsin komentokehotteeseen esim. > Ping Sonera.fi -t < ja katso kuinka se heittelee välillä satoja millisekunteja. VARSINKIN jos siirtää dataa!

  Huom2. Nykyään operaattorit priorisoi nopeimmille liittymille paremman QoSsin!

  VastaaPoista
 4. Lisäyksenä, Trafin mukaan 2Mb on "laajakaista", oikeasti se riitti joskus vuonna 2004?! Täällä ainakin 50Mb Kotikuitu maksaa 39.9€/kk, oikeasti taloyhtiö=osakkaat maksaa, jos se on "ilmainen". Puhelimessa mulla on 200Mb+all inclusive paketti sis. EU datan 19.9€/kk. Voi jakaa tarvittaessa läppärille jne. En tarvitsisi noin nopeata, mutta esim. Priorisoinnin takia parempi, eikä edullista 50/50 pakettia saa enää mistään. Enkä muutenkaan jaksa juosta/säätää muutaman euron takia. Tosi halpaa olisi ottaa joku tuplakaista ja liittymä ilman nettiä ja laittaa tuplakaistan simmi datattoman simmin kaveriksi puhelimeen! Ainakin nopeutta olisi enemmän kuin mega.

  No eipä noi hinnat muutenkaan eroa paljon toisistaan FTTH-liittymässä. Varmaan kallein on pitää liittymä päällä ja nopeus ei maksa melkein mitään operaattorille. 50Mb=39.9€ 100=46.9€ 250Mb=51.9€ ja 1000Mb=56.9€. No viihteen saa samaan hintaan tuossa 100Mb vaihtoehdossa, muissa se maksaa sitä enemmän mitä nopeampi liittymä.

  VastaaPoista
 5. Onko Petteri sulla minkälainen antenni? Jos puhutaan mobiilidatasta kiinteän korvikkeena, niin antennipuoli kannattaisi yleensä optimoida.

  Oletko katsonut miten olet käytännössä kiinni verkossa? Eli toisaalta luurissa esim. NSG (vaatii roottauksen Androidissa) ja vertaa tätä esim. CellMapperista löytyvään tietoon kännykkäverkosta. 5G:n lisäksi yksi merkittävä asioita muuttava tekijä on CA eli Carrier Aggregation. 4G-verkkoonkin on nyt alkanut ilmestymään 5CA-tuella varustettuja verkkoja.
  M-Techin kaverit saivat Rukatunturilla 4G 5CA:lla alas liki 700 Mbit/s (https://mt-tech.fi/testasimme-rukatunturilla-syvn-4g-verkon-huippunopeuksia/).

  VastaaPoista
 6. Ihan matkapuhelimen oma antenni. Nämä on mitattu puhelimella, ei reitittimestä. Jos ongelmana olisi huono signaali, nopeus ei nousisi edes öisin täyteen arvoonsa. Nyt vika on tukiasemassa, jonka kapasiteetti loppuu ruuhka-aikoina kesken. Siihen ei voi itse vaikuttaa.

  VastaaPoista