tiistai 1. lokakuuta 2019

Pianonsoittoa peilikuvana

Jokainen tietää, että pianossa matalammat äänet tulevat vasemmanpuoleiseista koskettimista ja korkeammat oikeanpuolimmaisista. Sama järjestys on myös jousisoittimissa, ainakin suoraan edestä katsottuna.

Miltä soitto kuulostaisi, jos koskettimien järjestys vaihtuisi peilikuvaksi? Niin että matalat äänet olisivat oikealla ja korkeat vasemmalla.

Tiettävästi kukaan ei ole rakentanut tällaista pianoa, mutta tietotekniikalla sitä on helppo kokeilla. Nuori opiskelija Jamin Hu teki pienen python-ohjelman, joka käänsi sähköpianon midi-ulostulosta nuotit yksinkertaisella kaavalla nuotti=127-nuotti ja lähetti ne toisen pianon midi-sisääntuloon, joka edelleen "soitti" ne ulos. Lopputulos oli yksinkertainen: pianon koskettimet soivat peilikuvana, väärinpäin.

Midi-boksi ja Surface, jossa nuottien kääntö tapahtuu.
Olin katsomassa demoa viime viikolla Steinwayn myymälässä Helsingissä ja kokemus oli vaikuttava. Kun pianisti soittaa tuttuja kappaleita, nuottien peilaus (kääntäminen, "flipping") saa ne kuulostamaan erilaisilta. Musiikin rytmi ja dynamiikka kuitenkin säilyvät, joten tulos on erilainen kuin soitettaessa kappaletta takaperin, mikä on ollut helppoa aina gramofonien ja levysoitinten keksimisestä alkaen.

Käänteistä musiikkia voi kuunnella omalla tietokoneella. Jamin Hu'lla on kotisivullaan esimerkkejä Bachin, Beethovenin, Chopinin ja Rachmaninovin pianomusiikista tavallisina midi-tiedostoina sekä käännettyinä versioina.

Kuuntele vaikka sivulta Inverted albums tunnettu Chopinin Vallankumousetydi (Etude in C minor Op. 10 No. 12, Revolutionary) ja sen jälkeen sama käännettynä (Flipped Etude in C minor Op. 10 No. 12, Revolutionary). Valitettavasti sivu on tehty niin, ettei suora linkittäminen musiikkinäytteisiin onnistu.

Siitä onkin kauan (20+ vuotta), kun viimeksi pyörittelin midi-tiedostoja. Ehdoton huippu oli, kun löysin Verdin Aida-oopperan voitonmarssin ja latasin "soittimeksi" konekiväärin. Sivulta http://www.piano-midi.de/ voi ladata midi-datan ja sitten sopivalla soitto-ohjelmalla valita siihen halutun soittimen. Nykyään midi-äänet ovat entistä aidompia, joten näiden kanssa leikkimällä saisi kulumaan tunteja, vaikka ei muusikko olisikaan.

Lopuksi Jamin Hu teki jotain uskomatonta. Hän soitti kuvassa näkyvällä sähköpianolla Vallankumousetydin käännetyllä koskettimilla, mutta käänsi myös soittonsa niin, että se kuulosti toisesta pianosta tullessaan taas alkuperäiseltä!

Jamin Hu soittaa Vallankumousetydin peilikuvana.
Videotykki heijastaa seinälle kuvan midi-viesteistä, joista näkyy painetun koskettimen numero ja lyönnin voimakkuus.

Tietokoneet ovat hienoja ja pystyvät tehokkaaseen laskentaan. Kuitenkin se, miten aivot voivat komentaa kymmentä sormea soittamaan vaikean Vallankumousetydin (tässä normiversio Youtubesta, josta näkyy hyvin sormien liikkeet) sekä oikeilla että käännetyillä koskettimilla, on likipitäen uskomatonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti