torstai 26. lokakuuta 2017

4G-mobiilidatan mittauksia

Vuosi sitten mittasin 4G-mobiilidatan nopeuksia, enkä ollut tyytyväinen. Tiedän asuvani Espoossa paikalla, joka on antennien kannalta ongelmallinen -- se näkyi jo aikanaan tv-lähetyksissä. Koska Elisan mobiilidata antoi vaatimattomia tuloksia, hankin vuosi sitten DNA:n liittymän.

Aluksi se toimikin mukavan nopeasti, mutta nyt tilanne on toinen. Ilmeisesti käytön määrä on lisääntynyt niin paljon, että kuormitushuipun aikaan nopeudet jäävät mateluksi.

Seuraavat testit on tehty Asuksen 4G-reitittimellä. Mittalaitteena ollut Samsung S6 -puhelin on aivan reittimen vieressä, jotta huoneen sisäinen wlan-yhteys ei pääse hidastamaan datasiirtoa. Reititin on ikkunalaudalla huoneessa, josta kokeilujen jälkeen löytyi paras signaali. Ulkoantennia ei ole käytössä. Tulokset kuvaavat tilannetta, jossa tavallinen käyttäjä haluaa katsoa esim. videota omalla älypuhelimellaan tai tablet-koneellaan 4G-datan kautta.

Kaikki graafit alkavat neljältä aamuyöllä ja päättyvät kolmelta seuraavana yönä, mittauspisteitä on kaksi tunnissa.

Lauantain nopeuskäyrät:

Lauantai 4G-datanopeudet.
Keltainen viiva on upload-nopeus eli datan siirto omalta koneelta nettiin. Paksumpi sininen viiva on download-nopeus eli datan siirto netistä omalle koneelle. Jälkimmäinen arvo on monelle tärkeämpi, koska se vaikuttaa mm. videokuvan katselun sujuvuuteen.

Verkkoviive eli ping:

Lauantai 4G-datan ping-arvo.
Graafeista näkee, miten nopeus alkaa laskea jo aikaisin aamulla, kun ihmiset heräävät, ja pysyy alhaalla aina klo 1 asti yöllä. Sen jälkeen data liikkuu jälleen vilkkaasti. Verkkoviiveessä on iltapäivän kohdalla outo piikki, muutoin viive on tasaisesti 40 ms:n luokkaa. Viive on pitkähkö, sillä data kulkee ensin wlanissa ja muuttuu sen jälkeen mobiilidataksi. Suoraan 4G-päätelaitteella viive olisi pienempi. Oleellista tässä on kuitenkin viiveen vaihtelu.

Sunnuntain käyrät:

Sunnuntain 4G-datanopeudet.
Verkkoviive:

Sunnuntain 4G-datan ping-arvo.
Tulosten perusteella upload-kaista on ollut käytännössä hetken aikaa poikki iltapäivällä, ja muutenkin upload on hitaampaa kuin lauantaina. Download-nopeus matelee koko illan ja käy jopa alle yhden megabitin sekunnissa. Tämä taso estää jo heikkotasoisenkin videon katselun. Iltapäivällä nopeudessa on piikki ylöspäin -- kertoisiko se perheiden ulkoiluhetkestä? Verkkoviive pompsahtaa illansuussa.

Maanantain käyrä puuttuu, sillä mittaus oli keskeytynyt illalla ilmeisesti siihen, ettei testiohjelma saanut lainkaan yhteyttä verkkoon. Mutta tuskin maanantai juuri eroaa tiistaista, joten katsotaan sitä.

Tiistain 4G-datanopeudet.
Nopeudet laskevat tasaisesti aamupäivän aikana ja ovat tukossa iltapäivästä alkaen. Voisi olettaa, että koulusta palaavat lapset roikkuvat netissä pelaten ja videoita katsellen.

Tiistain 4G-datan ping-arvo.
Verkkoviive on tasainen, ei merkittäviä piikkejä.

Lopuksi vielä keskiviikon lukemat. Päivälle oli ominaista kova tuuli ja illalla alkanut ensilumi:

Keskiviikon 4G-datanopeudet.
Verkkoviive:

Keskiviikon 4G-datan ping-arvo.
Verkkoviiveessä on kaksi voimakasta piikkiä, jotka liittyvät ehkä säätilaan -- tai sitten ei.

Johtopäätöksiä näistä mittauksista on toisessa blogikirjoituksessani

2 kommenttia:

 1. 4G on minusta kyllä huijausta. Olen seurannut toimintaa jo vuodesta 2011 kun hankin ensimmäisen mokkulan Saunalahdelta. Jo silloin vaihteluvälit olivat käsittämättömät 0.4 Mbps - 21 Mbps eli käytännössä ei ole luvattu mitään dataa missään.

  Nyt 4G-aikakaudella tämä on tavallisesti 5-50, 5-150 ja 5-300. Nyt tuli vielä 5-600 - missä järki? Hinta nousee, mutta miniminopeus säilyy samana. Törkeintä on vielä se, että Elisa ja DNA ovat luopuneet 50 megan 4G-profiilista hintaan 21,90 euroa.

  Aiemmin sekin maksoi 19,90 euroa eli hintaa on nostettu ensin ylöspäin. Nyt asiakkaan on pakko maksaa 150 megasta, vaikka nopeus ei juurikaan nouse 50 megasta säilyen siinä 10-40 megassa. Hinta sen sijaan tietenkin kasvaa 29,90 euroon - missä järki?

  Minulla oli puhelimesta 4G käytössä kaksi vuotta, laskin nyt nopeutta 50 megasta kesällä 1 megaan. Musiikki toimii ja videot peruslaadulla matkalla. Kotiin hankin 19,90 euroa maksavan tarjouskotikuidun vuodeksi (kaapelimodeemi) Elisalta.

  Toimii 50M/10M ja varma nopeus linja vapaana 45M/7.5M. Tähän minä olen tyytyväinen. Mukaan riittää perus-4G joka maksaa 9,90 euroa kuukaudessa vuodeksi ja sisältää 4 Gt EU-dataa. Puhe ja viestit käytön mukaan. Kiinteä on vuoden jälkeen 32,90 euroa.

  Hieman suolainen, mutta tässä nopeus ei riipu kuun asennosta, sateen määrästä, taloista tukiaseman ja minun välistä yms.

  Loppupeleissä maksan toimintavarmuudesta ja siitä että hermot säilyvät.

  VastaaPoista
 2. Sen verran päivitän tilannettani, että nykyään taloyhtiössä on vuokraan kuuluva netti 50M/10M kaapelimodeemi Elisalta, eli en enää maksa siitä tammikuusta 2019 alkaen edes €19,90. Perusnopeus on 10M. Tällä hetkellä käytössä 50M/10M €0 hintaan, koska päivitin tuplalaajakaistaan, ja sain lisäksi €9,90 mobiililiittymän 50M.

  Tätä en itse käytä, vaan laskun maksaa tuttava, jolla DNA nosti vuosien käytön jälkeen 10M/10M 4G:n 13,90 eurosta 16,90 euroon. Nopeus tuplaantui 20 megaan, mutta saimme kauttani hoidettua viisinkertaisen nopeuden (jopa toimii 4G+-modeemilla ja -alueella) sellaiset 30-50 Mbps jatkuvasti. Hinta n. 10 euroa siirretään tililleni kuukausittain ja minä siirrän Elisalle. Tarjous on pysyvä. Tuttava säästää aiempaan nähden €7 kuukausittain.

  Minä säästän €5 kuukausittain, koska tuplakaista nollaa lisänopeuden veloituksettomaksi jatkuvana hintana. DNA:lla on toista vuotta putkeen 12,90 euron megan liittymässä luurissa 6 euron tarjous, eli maksan vain €6,90 sis. 1M/1M 4G ja toinen luuri on työliittymä, josta en maksa mitään. Maksan omasta, sillä en halua omaa numeroa sekoittaa työpuheluihin. On toiminut.

  VastaaPoista