sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Smart Lock - näppärä lukituksen esto Androidissa

Jonkin päivityksen myötä Samsungin Android-puhelimeeni oli ilmestynyt uusia lukitusvaihtoehtoja. Tai pikemmin estoja, jotta lukko ei mene päälle. Kohdasta Asetukset | Lukitusnäyttö ja suojaus | Suojatun lukituksen asetukset | Smart Lock:

Älykkään lukituksen eston valinnat.
Smart Lock estää näyttölukkoa aktivoitumasta eri tilanteissa.

Smart Lock: kantamisen tunnistus.
Kantamisen lukitus estää lukittumisen kävelyn aikana. Tämä voi olla näppärää, sillä jos kävelyn aikana tulee tarve käyttää älypuhelinta, lukituksen purkaminen voi olla hankalaa (varsinkin sormenjälkitunnistus hanskat kädessä). Ominaisuudessa on tietenkin vaaransa: jos puhelin on avattu ja rosvo nappaa sen kädestä, lukitus pysyy auki.

Luotetut paikat sitoo käytön koordinaatteihin. Voi esimerkiksi estää, ettei näyttö lukitu työpaikalla tai kotona oltaessa -- edellyttää tietenkin, että työkaverit ovat luotettavia tai että asuu yksin. Turvallisia paikkoja voi olla useita, ne nimetään ja valitaan suoraan karttapohjalta.

Luotettu laite -toiminto on aidosti hyödyllinen.
Luotetut laitteet on ehkä kaikkein hyödyllisin, sillä lukituksen voi sitoa Android-älykelloon tai auton BT-laitteeseen. Kellon tapauksessa puhelin ei lukitu lainkaan, niin kauan kuin oikea omistaja pitää sitä kellon lähellä. Auton Bluetoothilla toimiva hands-free on myös hyvä valinta, silloin puhelinta ei tarvitse avata jos äkillinen käyttötarve yllättää.

Kannattaa tarkistaa, mitä lisätoimintoja omasta puhelimesta löytyy. Kaikki keinot, joilla tarpeettomia PIN-koodien, sormenjäljen tai lukituskuvion syöttöjä voidaan karsia, ovat tietoturvan kannalta tervetulleita, koska koodin antamisen yhteydessä on aina riski sen paljastumisesta. Viime kädessä mukavuus kertaa turvallisuus on kuitenkin vakio, eikä mukavuutta saa tehdä liian helpoksi.


5 kommenttia:

 1. Nopea sormenjälkilukija teki ainakin itselle tästä ominaisuudesta välittömästi suorastaan rasittavan. Kun ominaisuus oli päällä niin puhelin ei aukeakaan välittömästi ja aina samalla tavalla eli sormenjälkilukijaa koskemalla. Sen sijaan pitikin ruutua tuijottaa, että onkohan se auki vaiko ei ja pitääkö tällä kertaa tehdä jotain hitaampaa ja vaivaalloisempaa eli pyyhkäistä ruutua.

  VastaaPoista
 2. Riippuu puhelimesta, joissakin sormenjälkitunnistin on kranttu ja sormi pitää asettaa juuri oikeaan asentoon. Vaikeaa varsinkin silloin, kun puhelinta käytetään yhdellä kädellä (kävely, auto...) tai kun kädessä on hanskat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkkinä syötä sama sormi kahtena eri sormena mikäli lukija ei ota. Monessa mallissa pudottaa virhelukujen määrää dramaattisesti.

   Poista
 3. Itsellä Samsung A3-puhelin kyllä kelpuuttaa montakin sormenjälkeä sisäänsä, mutta viimeistään kolmen päivän kuluttua tulee vain ilmoitus ettei sormeani tunnisteta. Todella ärsyttävää.

  VastaaPoista
 4. Nytpä smartlock kanittaa 😟. On päällä, mutta aina pitää kotona veivata kuvio, että saa puhelimen auki. Ei auta kiinni käyytämiset ei mikään.
  Voiko tuota buutata mitenkään?

  VastaaPoista