, joten auttaisiko vaihto kilpailijan 4G:hen? Mittasin nopeutta samankaltaisella järjestelyllä, mutta nyt SIM-kortti oli suoraan puhelimessa ja Wlan-pätkä jäi pois.
Yllättäen Elisan upload-nopeus on alempi kuin download-nopeus, eikä juuri edes muutu päivän aikana. Download-nopeus vaihtelee runsaasti, jopa hiljaiseen aikaan aamupäivällä on sekä hitaita että nopeita kohtia. Alimmillaan nopeus putoaa illalla kahteen megabittiin sekunnissa.
Vaihdoin mittausjärjestelyä aikaisin aamulla, joten klo 4-6 mittaukset on täytetty keinotekoisesti samalla arvolla, jotta graafit pysyisivät samassa skaalassa.
|
Elisa 4G ping |
Myös verkkoviiveessä on hurjia heittoja, pahimmillaan viive käy klo 18 kohdalla 320 millisekunnissa.
Lauantain käyrä:
|
Elisa 4G lauantai 28.10.2017 |
Lauantai-iltana klo 22 yhteys on käytännössä poikki, sillä download-nopeus antaa tuloksen 0,58 megabittiä sekunnissa. Toinen kuollut kohta on klo 18, jolloin nopeus on ainoastaan 0,32 megabittiä sekunnissa.
Verkkoviive näyttää samat ongelmakohdat:
|
Elisa 4G ping |
Sunnuntaina vaihdettiin talviaikaan, joten mittauksesta on poistettu jälkimmäinen mittaus.
|
Elisa 4G sunnuntai 29.10.2017 |
Käytännössä netti hidastelee koko päivän.
|
Elisa 4G ping |
Verkkoviiveessä ei ole pahoja piikkejä (huomaa skaalaus), mutta illan ruuhka näkyy niissäkin.
Maanantaina palattiin arkeen:
|
Elisa 4G maanantaina 30.10.2017 |
Jälleen huomio kiintyy tasaisen vaatimattomaan upload-nopeuteen, joka ei nouse edes yöllä.
|
Elisa 4G ping |
Verkkoviiveessä jo tutun näköiset piikit iltasella.
Tiistai:
|
Elisa 4G tiistaina 31.10.2017 |
Koko tiistai-illan ja jopa yön (klo 19.30-2) upload on täysin tukossa. Puoli kolmelta upload toimii hetken, mutta tukkeutuu jälleen. Tässä alkaa jo epäillä, että vika on ollut nopeustestin omassa palvelimessa, mutta koska ilmiö ei ole näkynyt muissa yhteyksissä epäily kohdistuu kuitenkin Elisaan.
|
Elisa 4G ping |
Verkkoviiveessä piikit klo 21 ja klo 13.
Viimeisenä keskiviikko:
|
Elisa 4G keskiviikkona 1.11.2017 |
Yhteys virkoaa vihdoin keskiviikkoaamuna. Olisiko yöllä ollut jokin huoltokatko? Sama upload-hitaus alkaa jälleen klo 23 aikaan.
|
Elisa 4G ping |
Myös verkkoviive kertoo illan ongelmista.
Yleisenä havaintona voi arvioida, että Elisan nopeudet vaihtelevat DNA:ta enemmän. Tärkeämpi download-nopeus säilyy illallakin yleensä kohtuullisena, mutta putoaa paikoin käyttökelvottomaksi. Upload on tasaisempi, mutta merkittävästi alempi kuin DNA:lla. Jopa yöaikaan Elisan upload pystyy ihmeellisen hitaana. Piraatitko siellä kuormittavat vai mitkä?
Jos eläisi pelkän 4G:n varassa, pitäisi hankkia liittymät molemmilta ja niputtaa ne yhteen -- näin saisi latausnopeuden säilymään kohtuullisena iltaisinkin ja hyödyntäisi DNA:n hyvän upload-nopeuden.
Ehkä suunta-antennilla olisi mahdollista löytää ruuhkattomampi tukiasema? Muutenkin 4G on ollut ongelmallinen, koska lukittautuu helposti hitaampaan tukiasemaan/taajuuteen.
VastaaPoistaKysehän on liikkuvaan käyttöön suunnitellusta teknologiasta. Jossakin toisessa käyttöpaikassa testit todennäköisesti heittäisivät toisin päin. Mitään johtopäätöstä operaattorien keskinäisestä paremmuudesta ei voida vetää yhden testipaikan perusteella. Toki jos tällä liittymällä on tarkoitus korvata kiinteän verkon liittymä, niin kaikki operaattorit kannattaa testata vaikka viikon-kahden ajalta ja valita se, joka toimii ympäri vuorokauden parhaiten.
VastaaPoistaEi voida vetää todellakaan johtopäätöksiä operaattorien paremmuudesta, koska mobiilin netin nopeus vaihtee hyvin paljon sijainnin ja ruuhkien takia. Sen takia kodin ensisijainen yhteys kannattaa olla kiinteä jos se vain on saatavilla. Suunta antenni yms. auttavat käytännössä vain jos ongelma on kuuluvuus. Usein vain kuuluvuutta suurempi ongelma/nopeuteen vaikuttava tekijä on verkon ruuhkat.
PoistaEi näillä mittauksilla operaattoreita pidä vertailla. Sen verran kuitenkin, että vuosi sitten testatessani DNA oli ylivoimainen Elisaan verrattuna. Nyt ilmeisesti asiakkaita tullut niin paljon lisää, että tilanne muuttunut. Vaihtelee siis ajan myötä.
PoistaPetteri > "Jos eläisi pelkän 4G:n varassa, pitäisi hankkia liittymät molemmilta ja niputtaa ne yhteen -- näin saisi latausnopeuden säilymään kohtuullisena iltaisinkin ja hyödyntäisi DNA:n hyvän upload-nopeuden."
VastaaPoistaSiinä menisi kankkulan kaivoon mobiilin edullisuus, kun tarvitse 2-3 eri operaattorin liittymän/sim:n, ulkoiset antennit (2kpl) ja wlan/reitittimen joka osaa bundlata useamman yhteyden näkymymään yhtenä. Silti taattua / tasainen nopeus. Ei olisi mitenkään varma lopputulos.
4G on erittäin paljon, jopa ratkaisevasti sijainnista kiinni. Jossain voi olla koko ajan teoreettiset huiput, jossain taas mennään madellen.
VastaaPoistaOlisi mielenkiintoista, jospa testattaisiin mahdolliset toiset LTE-taajuusalueet. Monesti modeemit saattavat mennä roikkumaan siihen, joka on signaalinvoimakkuudeltaan suurin = siitä loppuu kapa ja tyhmä päätelaite ei osaa vaihtaa toiseen taajuuteen tai tukiaseman päästä laitetta ei sinne ohjata. Toki voi olla tilanne, että ei ole kuin LTE 800MHz ja sen onneton 10MHz kaistanleveys koko asuinalueella.. se on sitten tukossa ja kukaan ei yhtään tykkää.
Omassa käyttöpaikassani maalla on LTE 800+1800MHz, nopeudet ovat olleet tukiaseman avaamisesta asti eli keväästä 150/30Mbps. Ei voi valittaa. Kaipa syynä on se, että ei ole paljoa asutusta ja tukiasemaverkko on jokseenkin tiuha maaseuduksi.
4G on jaettua kaistaa, kyllä täälläkin huomasi, että ilta-aikaan nopeus oli usein n. 20 megaa kun yöllä antoi liittymien maksimit eli 55 Mbps (profiili on 50). Luovuin siitä liittymästä megan 4G:lle, miksi maksaa turhasta, kun toimii tämä peruskäytössä noinkin. Täytyy vain hyödyntää julkisia Wifi-verkkoja.
VastaaPoista1M riittää puhelimessa aikatauluihin, surffailuun, musiikin suoratoistoon ja videotkit käyvät jos ei SD-laatu pelota. Hommasin kotiin kiinteän, kun sai kunnon tarjouksella eli 50M/10M Kotikuitu Elisalta maksaa vuoden 19,90 euroa kuukaudessa ja sen normaalihinta on 32,90 euroa. Arris modeemina.
Toimii kuin junan vessa, aina hakkaa rajoittimeen kun linjassa ei ole liikennettä (kotiverkossa). Mikään 4G ei koskaan hakkaa rajoittimeen! DNA:n mukaan alueella on 300 Mbps 4G+. Ystävälläni on Oneplus 5T ja 4G+-puhelin ja -liittymä. 100 megan profiililla tosin, hauskinta oli se, että kun mulla oli vielä se 50 megan profiili luurissa, hänen liittymä ei ole juurikaan nopeampi kotona eli 20-50 megaa seilaa aamusta iltaan. Niin ja 4G+?
Kävimme yöaikaan maston luona ja saatiin sieltä jopa 82 Mbps! Jopa. Se oli maksiminopeus ja tyypillinen nopeus jäi siihen 65 megaan sekin. Miten pitkään tällainen huijaus voi jatkua?
Onhan se toki isompi kuin 5 Mbps, joka on se lupaus... Mutta ruuhka-aikaan tuokin 65 megaa on äkkiä 15 megaa... ja sä maksat.