torstai 30. toukokuuta 2013

Surface Pro on läppäri ilman näppäimistöä

Sen Microsoftin toisen tablet-koneen myynti alkaa Suomessa näinä päivinä. Jo keväällä myyntiin tuli Surface RT (käyttökokemuksia blogissani), nyt on aidon Intel-mallin vuoro.


Surface Pro + Type Cover (kuva: HTC One X -puhelin, valoisuutta säädetty Photoshopissa).
Intel-prosessori merkitsee sitä, että tabletissa toimii tavallinen Windows 8 sekä kaikki tutut Windows-sovellukset. Siinä on myös kosketusnäytölle suunniteltu puoli, jossa toimivat uusien Windows 8 -sovellusten Intel-versiot.

Valitettavasti Intel ja Windows pilaavat koko tablet-koneen idean, sillä laite on selvästi paksumpi ja painavampi kuin edeltävä RT-malli. Ero 589 ja 917 gramman välillä ei tunnu numeroiden valossa suurelta, mutta sillä on ratkaiseva vaikutus: Prota ei jaksa kannatella yhdellä kädellä käytön aikana.

Intelin Core i5 -prosessori on selvästi RT-mallia tehokkaampi, mikä näkyy käyttöliittymän nopeudessa. Samasta syystä laite myös lämpenee selvästi käytössä ja kuormituksessa se muuttuu suorastaan kuumaksi. Lopulta sisäinen tuuletin herää eloon. Viimeistään silloin ymmärtää, ettei tämä ole tablet vaan läppäri ilman näppäimistöä.

On hienoa, että tabletissa toimii Windows ja tutut sovellukset -- joten miksi käyttää lainkaan yksinkertaisia Windows 8 -sovelluksia? RT-tabletissa niitä on pakko käyttää, koska vanhan Windowsin puolella toimivat vain Office-sovellukset, mutta Pro-mallissa tähän ei ole juuri mitään syytä. Oman kokeiluni aikana en käyttänyt kertaakaan Windows 8 -sovelluksia (itse asiassa en synkronoinut koneeseen edes omia asetuksiani, koska viiden koneen raja tuli taas vastaan).

Core i5 -prosessori 1,7 GHz ja 4 Gt muistia.
Valitettavasti perinteiset Windows-sovellukset toimivat huonosti kosketusnäytöllä. Selaimessa sivun voi suurentaa, jolloin linkkeihin osuu helpommin, mutta suurennus ei vaikuta käyttöjärjestelmän painikkeisiin eikä esimerkiksi selaimen välilehtiin. Usein kävi niin, että yrittäessäni vaihtaa välilehdeltä toiselle sormi osui viereisen sivun x-merkkiin ja sivu sulkeutui.

Virtakytkimen painalluksen jälkeen kestää muutaman sekunnin ennen kuin näytölle ilmestyy Pro-logo ja vielä muutama sekunti ennen kuin päästään kirjautumisnäyttöön. Aika kuulostaa lyhyeltä, mutta on käytön kannalta epämukavaa -- kytkintä tulee helposti painettua uudelleen kun ei voi tietää, menikö ensimmäinen painallus perille. RT:ssä viive on huomattavasti lyhyempi.

Testasin akkukäyttöä YLE Areenan live-lähetyksiä katsomalla. Pro jaksoi 3 tuntia 25 minuuttia, jolloin RT-mallissa oli vielä 55 prosenttia varausta jäljellä. Mikä prosessoritehossa voitetaan, se akkukestossa hävitään. Onneksi Intel julkistaa pian uusia prosessorimalleja, joissa virrankulutus on selvästi aiempaa vähäisempää.

RT:n mukana sai ainakin vielä keväällä Office-sovellusten uusimmat versiot, Pro:ssa ei ole edes rajoitettuja Starter-versioita. Yrityskäyttäjälle asialla tuskin on merkitystä, mutta yksityinen ostaja ottaisi mielellään Office-sovelluksetkin.

Pro-malliin kannattaa ehdottomasti hankkia Type Cover -näppäimistö, jossa on myös pieni kosketusalusta. Se muuttaa laitteen oikeaksi, pienikokoiseksi mutta monipuoliseksi läppäriksi, jossa on usb-paikka, muistikortinlukija ja hdmi-liitäntä.

Ja juuri tämä onkin Pro:n paras puoli: sitä voi käyttää tavallisena läppärinä, joka haluttaessa toimii myös tabletina -- en vain keksi yhtään hyvää syytä, miksi kukaan haluaisi tehdä niin. Microsoftin tablet-pakka on sen verran sekaisin, että iPadin ja Androidin etumatka kasvaa jatkossakin.

Pro-mallin hinta 64 gigatavun muistilla on n. 900 euroa ja 128 gigan muistilla (josta testikoneessa vapaaksi jäi noin 85 Gt) 1000 euroa. Type Cover lisää hintaa runsaalla satasella. Samalla hinnalla saa iPadin uusimman mallin, jossa on lisäksi 4G data.

2 kommenttia:

  1. Ja 3G:tähän näihin ei ollut mihinkään laitteeseen? Eli joko kannat mokkulaa tai puhelinta koko ajan messissä.

    VastaaPoista
  2. Trendi näyttää olevan se, ettei 3G/4G-ominaisuutta enää rakenneta tableteihin. iPad on poikkeus. Ilmeisesti ajatellaan, että ihmisellä on joka tapauksessa älypuhelin ja siinä wlan-tukiasema. Totta, se kuluttaa akkua, mutta laturia kannattaa pitää mukana muutenkin ja näin säästyy hankkimasta erillistä 3G-dataliittymää tabletia varten. Wlaneja on niin paljon, että 3G datan tarve on vain satunnaista.

    VastaaPoista