perjantai 5. huhtikuuta 2024

Täydellistä jatkojohtoa etsimässä

Sähkötöpseleitä ei ole koskaan liikaa, ei edes tarpeeksi. Toimistolla on suuri määrä erilaisia pienlaitteita, joista jokainen vaatii oman muuntajansa. Erityisen paljon niitä on videotyöasemassa, jossa pitää olla mm. monta tietokonetta, pari isoa näyttöä, kamera, valot, videomikseri jne. Mikään määrä jatkojohtoja ja jakorasioita ei tunnu riittävän.

Ratkaisu olisi EU:n ajama universaali USB-C. Jos sama laturi kävisi kaikkiin laitteisiin (pois lukien isot tietokoneet), töpselien sijaan tarvittaisiin vain muutama tehokas USB-C-muuntaja ja riittävän monta USB-porttia. Siihen on kuitenkin vielä matkaa. 

Onneksi jatkojohdot ovat kuitenkin kehittyneet. Clas Ohlson sekä tavaratalojen sähköosastot ovat täynnä erilaisia laajennuksia, joilla pistorasioiden määrä moninkertaistuu. Kaikissa on virtakytkin, osassa myös USB-A ja jopa USB-C portteja. Täydellistä mallia en kuitenkaan ole vielä löytänyt. Harvassa on esimerkiksi kiinnitysmahdollisuutta pöydän alle vaakatasoon. Pohjassa saattaa olla yksi reikä seinäkiinnitystä varten, mutta ylösalainen asennus vaatisi neljä ruuvipaikkaa.

Monissa jatkojohdoissa paino on sanalla jatko: seinään menevä kaapeli on turhan pitkä, kun tarkoitus on vain lisätä työpöydällä olevien vastakkeiden määrää. Joskus riittäisi yksi metri, vanhaa jakorasiaa laajennettaessa jopa 10 senttiä. 

Innovatiivinen Gelian malli.

Yksi parhaista on löydöistä on Gelia, jonka löysin S-marketista. Siinä on kaksi usb-porttia ja innovatiivinen rasiajärjestelmä, jossa yhteen reikään mahtuu tavallisen pistokkeen sijaan kaksi ohutta maadottamatonta virtajohtoa. En tiedä, onko tämä ihan standardinmukainen tai edes sallittu ratkaisu, mutta kuva näyttää sen käytännöllisyyden.

Kaksi ohutta pistoketta yhteen vastakkeeseen.

Jakorasiaan mahtuu siis kuusi isoa tai kaksitoista ohutta pistoketta. Mutta tämäkään ei ratkaise kaikkia ongelmia, sillä osa laitteista käyttää kiinteää muuntajaa, joka usein peittää osan naapuripaikasta ja estää sen käytön täysikokoiselle pistokkeelle.

Irrotuskin on helppoa.

Gelian mallissa on ajateltu jopa jatkojohdon oman pistokkeen irrotusta, sillä sitä varten on sormeen menevä lenkki.

Edes Gelia ei sovellu hyvin pöydän alapintaan kiinnitettäväksi. Siinä on kyllä kaksi plus-merkin muotoista reikää, mutta ruuvin kantoja on vaikea saada niistä läpi. 

Clas Ohlsonilta löytyy "seinäkiinnike jatkojohdolle" (36-3293), joka on ilmeisesti tarkoitettu rasian kiinnittämiseen pystysuoraan. Rautojen ote on kuitenkin niin tiukka ja varustettu pienillä kynsillä, että se pitää rasian paikoillaan myös ylösalaisin. Varmimmaksi vakuudeksi voi vielä laittaa toisen raudan vastakkaisesta suunnasta, joskin silloin sijoitus täytyy miettiä tarkkaan, jottei se peitä pistokkeen reikää. 

Jatkojohdon seinäkiinnike.

Kiinnikepaketti maksaa noin 5 euroa ja siinä on neljä rautaa sekä kahdeksan niihin sopivaa ruuvia. Yhdellä paketilla saa siten sopivasti kiinnitettyä yhden jatkojohdon.

Seinäkiinnike käytössä sähköpöydän alapintaan kiinnitettynä.

Vielä varoituksen sana: vanhat jakorasiat ovat niin leveitä, ettei raudan aukeama riitä. Nykyisiin kapeampiin malleihin leveys riittää hyvin. Clas Ohlsonilla on jopa malleja, joissa muovikuori on pyöristetty jokaisen vastakkeen ympärillä (kuva yllä), jolloin ohuin kohta on jopa liian kapea kiinnitysraudalle ja vaatii siksi toisen kiinnikkeen rasian yläpuolelle.

Kuvan vasemmassa reunassa näkyy miehekkään kokoinen ja massiivinen 10-reikäinen jakorasia, jossa on kunnolliset neljä kiinnityskohtaa. Kaikkia vastakkeita ei kuitenkaan pysty käyttämään, koska viereisen paikan muuntaja vie tilaa naapurin puolelta, ja viereen asennettu laajennus tarvitsee sekin yhden paikan. 

Ei ihme, että paikat loppuvat aina kesken.

4 kommenttia:

  1. Ikealla on kai parin vuoden ajan ollut modulaarinen Åskväder-tuotesarja, joka poikkeaa muista jakorasiaratkaisuista. Sen hyvänä puolena on modulaarisuuden lisäksi varma kiinnitettävyys myös pöydän alapintaan. Ohjeellinen 10 pistorasiapaikan maksimimäärä on rajoittunut tarpeeseesi, mutta en tiedä onko rajoitus oleellinen, jos kaikki rasiapaikat eivät ole raskaassa kätössä samanaikaisesti.
    Toinen ratkaisu on hankkia tarvittava määrä laiteräkkiin tarkoitettua 10 paikan virtapaneelia. Niiden päissä on L-raudat kiinnitystä varten. Kiinnitys pöydän alapintaan vaatii vähän improvisointia, mutta on kuitenkin kiitollinen lähtökohta muovirunkoisiin jakorasioihin verrattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä idea Ikealta: https://www.ikea.com/fi/fi/p/askvaeder-aloitussarja-4-osaa-50486711/. Gigantilla on hieman samantapainen PowerCube, mutta sitä ei voi ketjuttaa seinää tai pöytälevyä vasten.

      Poista
  2. Jatkojohdoissa yleensä ei ole kiinnitysmahdollisuuksia, koska ne on tarkoitettu väliaikaiseen käyttöön - periaate, joka käytännössä ei voi toteutua.

    Mielenkintoinen jatkojohto on Powercube. Siinä on jopa viisi paikkaa kuution eri puolilla. Siitä on erilaisia malleja, johdolla ja ilman, USB-paikoilla, kauko-ohjattavaa ja matkakäyttöön sopiva, jonka saa normaallilla PC:n johdolla toimimaan missä vain. Johdossa on myös kiinnitysmahdollisuus, mutta se syö yhden paikan. Ainoa vika on, että kaksi USB-paikkaa ovat kähes kiinni toisissaan, joten jos on normaalia kaapelia paksumpi laite, se vie molemmat.

    Noissa kytkimellisissä kannatta muistaa, että se valo vie n. puoli wattia, n. 10 kertaa tyhjän kännykkälaturin verran. Sitä ei siis kannata käyttää kännykkälaturin poiskytkemisessä säästösyistä.

    VastaaPoista
  3. USB-latauksen ongelma on leegio pikalatausstandardeja. USB-PD on se USB Forumin oma, ja varmaan se toimisi muuten, mutta kun meillä on lisäksi Qualcommin Quick Charge, Mediatekin Pump Express, Googlen oma, Samsungin Adaptive Fast Charging....

    Ongelma on että nämä ovat osittain ristiinyhteensopivia ja osittain eivät. Esim. Oman Mediatek-luurini kanssa yhteensopiva laturi kyllä latasi vaimon Samsungia, mutta laturi päästeli semmoisia sähköääniä (ihan kuin vanhanaikainen kameran salamavalon kondensaattori) ettei uskaltanut kyllä yön yli ladata. Sama ongelma näissä kaikissa.

    USB-PD lienee se mitä kaikki hiljalleen alkavat tukea, mutta ota tuosta selvä. Lisäksi ei ole mitään taetta että paljonko sitä tehoa moisesta pistorasiahärvelistä saa, täydet 250W olisi toki kiva.

    VastaaPoista