maanantai 2. syyskuuta 2024

Järjestelmäkameran panoraama-kuvaus (ja muita puhelimista tuttuja ominaisuuksia)

Kesälomareissulla tuli ihasteltua Kolin jylhiä maisemia. Vanhasta tottumuksesta otin esiin puhelimen ja panoroin sillä Pielisen pintaa. 

Olen mielessä kuvitellut, että tämä kansallismaisemaksi kutsuttu hieno paikka katsoisi länteen päin, siis kohti Keski-Suomea. Mutta eihän se niin olekaan. Koli avautuu itään ja koska huippu on 253 metriä Pielisen vedenpinnan yläpuolella, näkymä yltää laskennallisesti aina Venäjän puolelle. Rajalle on matkaa vain hieman runsaat 50 kilometriä. Ilman auer estää varsinaisesti näkemästä Venäjälle, eikä siellä mitään näkemistä olekaan. Rajan takana ei ole korkeita rakennuksia, vain metsää.

Kansallismaisema näyttää siis Venäjälle, mikä 1800-luvulla ei ollut iso asia, mutta tänään yllätti ainakin minut. Juuri siksi Kolin kauneimmat kuvat otetaankin auringon noustessa Pielisen horisontin takaa.

Mutta se valokuvaus. Vasta myöhemmin oivalsin, että myös Canon R6 Mark II -kamerassa on sisäänrakennettu panoraamakuvaus. Ei tarvitse neuloa kuvia yhteen Photoshopissa tai Lightroomissa. 

Toiminto löytyy SCN-tilassa. Itseltäni aiempien kameroiden SCENE-tilat ovat jääneet käyttämättä, koska aiemmin niissä oli vain aloittelijalle tarkoitettuja tiloja. Henkilökuvaus-tila ottaa käyttöön suurimman aukon taustan sumentamiseksi ja ilmeisesti säätää jpeg-kuvissa ihon sävyjä, mutta siinä kaikki.

R6m2:ssa on muutama aidosti hyödyllinen SCENE-tila. Panoraamakuvaus on niistä yksi. Opaskirja käsittelee sitä(kin) vain lyhyesti, mutta kokeilemalla selviävät loput. Koska valotus lukitaan aloituspisteen mukaan, kannattaa harkita panoroiko oikealta vasemmalle vai päinvastoin. Videossa suunnalla olisi isokin merkitys, still-kuvissa ei.

Toisin kuin puhelimissa, oikeissa kameroissa zoom-objektiivin polttoväliä säätämällä voi vaikuttaa syntyvän kuvan vääristymiin. Kokeilu kannattaa! Omissa kokeiluissani tämä oli mielestäni aika hyvä.

Tässä oli ennen MTV:n Pöllölaakso rakennuksineen.

Panoraamakuvausta varten laukaisinta pidetään pohjaan painettuna kameran kääntämisen ajan. Helposti tulee käännettyä liian nopeasti, sillä suljin raksuttaa koko ajan. Silloin panoraama voi katketa liian aikaisin. Maltti on valttia. Kuvauksen alkaessa ylä- ja alareunasta leikkautuu osa pois, mikä täytyy huomioida kuvaa sommiteltaessa. Kuvan korkeus on aina 2800 pikseliä, vain leveys vaihtelee. 

Panoraamat ovat aina jpeg-tiedostoja; esimerkkitiedosto oli 7680x2800 pikseliä ja sen tiedostokoko noin 12 megatavua. Harmi kyllä GPS-koordinaatit eivät tallennu kuviin, vaikka juuri maisemakuvauksessa sijaintitiedoista olisi myöhemmin paljon iloa. Varmuuden vuoksi kannattaa ottaa siis yksi tavallinen kuva muistoksi panoraaman kuvauspaikoista.

Seuraavaan blogikirjoitukseen sitten muutama sana muista hyödyllisistä kuvaustiloista.

Lisäys 15.9.2024: SCN-tilaa ja sen myötä mm. panoraamakuvausta ei ole vanhassa R5:ssä eikä myöskään uudessa, juuri julkistetussa R5 Mark II:ssa. Harmillinen puute. Ehkä Canonilla ajatellaan, ettei kalliimmassa mallissa tarvita tällaista "harrastajaominaisuutta". Sitä ei ole myöskään R3:ssa.