torstai 7. marraskuuta 2024

Ideoita kameravalmistajille

Digijärkkärit ovat kehittyneet huimasti yli 20 vuoden aikana, kun olen niitä käyttänyt. Kokemukseni ovat lähinnä Canon-maailmasta, mutta muutama asia on jäänyt hampaankoloon. Tässä siis vapaasti käytettäviksi ideoita tuleviin kameramalleihin.

Pitkät tiedostonimet

Digikamerat taitavat olla ainoita, jotka käyttävät edelleen vanhasta DOS-maailmasta periytyviä 8+3 merkin tiedostonimiä. Miksi ihmeessä? Miksei pidempiä, paremmin kuvaavia nimiä voi asettaa jo kamerassa? 

Asetukset tietokoneen kautta

Kamerat itsessään ovat melkoisia tietokoneita, mutta silti asetukset pitää tehdä valikkorakenteella, joka oli ehkä riittävä 20 vuotta sitten, mutta joka tämän päivän maailmassa on täyteen ahdettu ja ylikuormitettu. Ainakin Canonin kameroissa sanoja katkaistaan niin lyhyiksi, että on vaikea saada selvää, mitä mikin asetus tarkoittaa.

Miksei asetuksia voisi tehdä Windows/Mac-sovelluksella tai edes puhelimella? Näytöllä olisi riittävästi tilaa hyvälle käyttöliittymälle ja asetuksia voisi tallentaa valmiiksi tiedostoiksi, joita sitten kutsuisi käyttöön kuvaustilanteen mukaan. 

Uudet kuvaformaatit

Jpeg- ja raw-tiedostot hallitsevat edelleen käyttöä. Joissakin kameroissa on HEIF/HEIC, jonka ongelma tulikin jo tuossa ilmi: edes kuvatekniikan nimitys ei ole standardi, kuvista puhumattakaan. Ilmeisesti väriavaruuksien eroista johtuen ei ole mitään takeita sille, että kuvat aukeaisivat Windowsissa tai Linuxissa. Macissä tuki toimii paremmin, sekä iPhonen käyttämille HEIC-kuville että järkkärien HEIF-kuville.

Parempi formaatti tarvitaan, koska yli 30 vuotta vanha jpeg on jäänyt ajasta jälkeen. Se ei tue yli 8-bittistä värisyvyyttä eikä monia muitakaan uusia kehittyneitä ominaisuuksia. Nykyprosessoreilla pakkaustekniikka voisi olla huomattavasti tehokkaampaa. Jpeg XL kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta, eikä sen lisenssi edes maksa mitään.

GPS

Miksi niin harvassa kalliissa kamerassa on sisäänrakennettu GPS? Puhelimissa se on aina, koska tieto tarvitaan navigointiin, ja samalla paikkatiedot menee myös valokuviin. Järkkärin pitäisi pystyä samaan, maksaahan se monin verroin enemmän kuin halpa älypuhelin. 

Aukon haarukointi

Kameroissa on valotuksen haarukointi, mutta aukon haarukointia ei ole ainakaan Canonin malleissa, tuskin monessa muussakaan. Monta kertaa olisi hyödyllistä saada yhdellä painalluksella monta kuvaa eri aukoilla, jotta esimerkiksi lentokoneen propellit näkyisivät kauniisti (totta, siinä on kyse valotusajasta, mutta sen voisi hoitaa myös aukolla) tai kuvattava kohde saisi juuri sopivan syväterävyyden. Tämä ominaisuus olisi nähdäkseni hyvin helppo toteuttaa, mutta jostain syystä ei?

Kuvien siirto langattomasti

Monissa kameroissa kuvien siirto langattomasti onnistuu ainakin studiossa suoraan tietokoneen levylle. Ulkona toimii sitten mobiilidata - ja FTP-protokolla. (S)FTP on käytössä toimituksissa, mutta eikö tässäkin voisi jo siirtyä nykyaikaan niin, että kuvat siirtyisivät tietokoneelle suoraan haluttuun kansioon ihan SMB-tekniikalla? Kuvat saa kyllä siirtymään ohjelmaan (kuten Lightroom tai kameran oma hallintasovellus), mutta miksei voisi olla palvelua, joka lähettäisi kuvat kentältä suoraan oman tietokoneen haluttuun kansioon?

Ehkä tämän saisi toimimaan nykyisilläkin tekniikoilla ja kikkailulla, mutta se vaatii hankalaa virittelyä. Ainakin Canonilla datasiirto-ominaisuudet on toteutettu niin monimutkaisesti, että harva jaksaa viritellä loppuun asti edes kuvien lähttämistä. 


3 kommenttia:

  1. Tiedostonimistä olen samaa mieltä mutta toisaalta; mikä se parempi nimi olisi? Tuskin monikaan haluaa kamerassa näpytellä joka kuvalle tiedostonimeä.
    Gps:n ja datayhteyden avustuksella voisi jonkinlaisen paikannimen taikoa. Kasvojentunnistuksen ja ai:n lisäämällä saisikin jo "Putte possun syntymäpäivät pihtiputtaalla.jpg" -tyylisiä tiedostoja mutta olisiko se hintansa väärti?
    Jos kamera jaksaisi pyörittää säällistä puheentunnistinta niin kuvaussession aluksi käyttäjä voisi antaa jonkun prefixin, tarpeeksi jouhevasti toteutettuna voisi olla hyödyllinenkin.

    VastaaPoista
  2. Minä haluaisin eroon muistikorteista ja että kameraan voisi tökätä solakan USB-C -tikun. Järkkäreissä on kyllä tilaa.

    Nopeudet olisivat eri aivan eri luokkaa ja kuvien siirto koneelle olisi vaivatonta.

    VastaaPoista
  3. Pitkät tiedostonimet voisi saada esimerkiksi puheentunnistuksella tai älypuhelimella näpyttelemällä. Ja yleensä kyse ei ole siitä, että joka kuvalle pitäisi saada yksilöllinen nimi, vaan että esimerkiksi ennen kuvaussession alkua kirjoittaisi kuvailevan nimen ja kamera sitten numeroisi ne juoksevasti. Eri projektien nimiä voisi olla kamerassa myös valmiina, jolloin sieltä valitsisi kulloinkin sopivan.

    Muistikortit ovat toinen riesa. Itsellä on esimerkiksi pieni ja litteä 256 Gt usb-muistikortti, joka mahtuisi hyvin kameran sisään, jos siellä olisi vain usb-paikka.

    Kehitettävää riittää!

    VastaaPoista