Yksi EU:n digialan saavutuksista on USB-C-latauksen pakollisuus. Jokaisen digihärpäkkeen mukana ei enää saa tulla uutta laturia, vaan kaiken pitäisi toimia USB-C:llä.
Tämä näyttää toimivan käytännössä hyvin. Kokeilin sekä Dellin että Lenovon läppärien isoa laturia, joka latasi yhtä hyvin läppärit, Canon R6 mark II -kameran kuin Android- ja iPhone 16-puhelimet. Yllättäen jopa Macbook Air latautuu USB:n kautta, vaikka sen mukana tulee oma Magsafe-kiinnitteinen laturi.
Periaatteessa reissuun lähtiessä ei tarvitse mukaan kuin yhden laturin ja kaikki tulevat hoidettua sillä! Tai no, partakone ja sähköhammasharja eivät vielä ole USB-C-ajassa.
Asiassa on kuitenkin muutamia rajoituksia, joista on hyvä olla tietoinen.
Laturin teho tietenkin vaikuttaa. Pieni puhelinlaturi lataa läppäriä hyvin hitaasti, mikä on ymmärrettävää. Sen sijaan yllätyksenä tuli, ettei vanhin Canonin akku latautunut kamerassa. Akku oli vanhaa mallia, joten ehkä se oli väsähtänyt tai siitä puuttui latauselektroniikkaa. Joka tapauksessa on syytä varmistaa latauksen onnistuminen, ettei tule matkalla ikäviä yllätyksiä.
Eikä kaikkia laitteita kannata jättää yhden laturin varaan muutenkaan. Sehän voi vaikka mennä rikki tai unohtua hotelliin.
Lataus perustuu kirjaimiin PD (Power Delivery). Jos ne puuttuvat, lataus ei onnistu, vaikka kaapeli ja muuntaja olisivatkin USB-C-mallia. PD tarkoittaa tekniikkaa, jossa laite ja laturi pystyvät keskustelemaan keskenään sopivista jännitteistä ja virroista.
Mikään sellainen laturi, jossa on iso USB-A-liitin, ei toimi. Myöskään mikään multilatauskaapeli (monta päätä) ei toimi. Vain sellainen kombinaatio toimii, missä laturin päässä on pieni USB-C-liitin PD-merkinnällä ja kaapelin molemmissa päissä on niin ikään USBC-liitin.
Sen sijaan USBC-kaapelien välillä ei tuntunut olevan eroja. Kaikki kokeilemani puhtaat USB-C-kaapelit tuntuivat toimivan.
Jatkossa kannattaa ostaa vain sellaisia latureita, joissa on PD-merkintä ja USB-C-ulostulo. Niin ikään monissa jakorasioissa on nykyään USB-latausmahdollisuus, mutta vain PD-merkityt USB-C-liitännät toimivat.
Sekavaa. Selittäisitkö täsmällisemmin, mihin sitä PD:tä tarvitaan? Minkä laitteiden lataamiseen sitä tarvitaan? Artikkelissa on liian yleisiä väitteitä kuten: "Jos ne [PD-kirjaimet] puuttuvat, lataus ei onnistu”. Mikä ei onnistu? Toki onnistuu: vanhat laturit, joissa ei ole PD:tä, lataavat laitteita mainiosti edelleenkin.
VastaaPoista