torstai 19. joulukuuta 2013

Puhelimen lentotilasta on paljon hyötyä

Moni entinen Nokian käyttäjä kaipaa älypuhelimeen herätyskelloa, joka toimisi vaikka puhelin on sammutettu. Windows Phonessa, Androidissa tai iPhonessa tällaista ominaisuutta ei ole, kyse on nokialaisesta erikoisuudesta.

En ole koskaan ymmärtänyt, mikä logiikka tässä on. Jos puhelimen todella sammuttaa, eihän se voi toimia herätyskellona -- mutta jos toimii, se ei selvästikään ole täysin sammunut. Puhelin, joka ei sammu edes virtanapista, herättää näinä urkinnan aikoina epäilyksiä.

Joku valisti minua, että herätyksen pitää toimia, vaikka puhelimen akku loppuisi yöllä. Laturi on esimerkiksi saattanut unohtua matkasta. Mutta jos herätyskello toimii, sehän tarkoittaa että akku ei ole oikeasti loppunut, vaikkei virta ehkä riitäkään soittamiseen. Eikö olisi parempi käyttää koko akun energia puhelimen eikä herätyskellon tarpeisiin? Kuka uskaltaa jättää herätyskellon sen varaan, että lähes tyhjässä akussa riittää vielä virtaa herättämiseen? Joskus se virta loppuu ihan oikeasti.

Nykyään puhelin on paljon muutakin kuin puhelin joten laturi on syytä pitää mukana. Minkään älypuhelimen akku ei kestä kahta vuorokautta oikeaa käyttöä, joten puhelin on pidettävä yön yli latauksessa. Sitä paitsi uudet puhelimet voi ladata mistä tahansa usb-portista. Virran loppuminen on epätodennäköistä.

Toinen perustelu on siinä, että kun puhelimen sammuttaa illalla, se ei soi yöllä eivätkä erilaiset Twitter-, Facebook-, Whatsapp- ym. merkkiäänet häiritse yöunta. Itse en sulje puhelinta vaan laitan sen tarvittaessa äänettömälle, jotta yön aikana tulleet soitot ja viestit näkyvät heti.

Mutta on helpompikin tapa: lentotilan käyttö. Kun puhelimen kytkee lentokonetilaan, se sammuttaa radioverkot, joten mikään viesti tai soitto ei tule perille. Sen sijaan herätys ja kalenteri-ilmoitukset näkyvät. Lentokonetilaan vaiennettu puhelin toimii yöpöydällä myös kellona, mikä on näppärää varsinkin hotellissa.

Entisten nokialaisten suunnittelemana Jolla toimii vanhojen nokialaisten tavoin: se herättää, vaikka virrat olisi sammutettuna. Ajastinpiiri toimii käyttöjärjestelmän ulkopuolella ja aktivoi herätyksen. Tästä ominaisuudesta moni on tyytyväinen.

Eilinen kirjoitus Jollan akkukestosta herätti paljon keskustelua. Vuorokausi lentotilassa söi Jollan akusta 56 prosenttia:

Vuorokausi lentotilassa syö yli puolet Jollan akusta.
Ilmeisesti Lumia 920 kestää wlan-verkossa kaksi viikkoa, kun taas Jollan akku tyhjenee ilman mitään tietoliikennettä vajaassa kahdessa vuorokaudessa. Jollan web-sivulla puheajaksi luvataan 9-10 tuntia ja valmiusajaksi (siis 3g-verkossa) 500 tuntia. Insinööreillä riittää vielä työtä, ennen kuin nämä arvot saavutetaan.

Palaan asiaan sitten, kun Jolla ilmoittaa beeta-vaiheen päättyneen ja puhelimen valmistuneen.

Vielä yksi käyttö lentotilalle: jos epäillään jonkun salakuuntelevan keskusteluja, lentotilan pitäisi pimentää kaikki verkot ja tehdä puhelimesta turvallinen. Lentotila on nopeampi ja vaivattomampi kuin puhelimen sammuttaminen tai akun irrottaminen. Jälkimmäinen ei useimmissa laitteissa enää onnistukaan.

Muokattu 21.12.2013, kirjoitus jaettu kahdeksi

14 kommenttia:

  1. Käyhän se puhelimen kello virran ollessa sammutettuna vaikka hälytys ei toimisi. Siksi en näe miten joku hälytys toisi tietoturvaongelmia. Nokiassa tuo tapa oli jo ennen kuin lentotiloja oli. Sitäpaitsi tuo akkuperustelu on fiksu. Kello vaatii varsin vähän virtaa verrattuna valmiustilan.

    Itseasiassa tuo lisäsi tietoturvaa, koska puhelimen käynnistyksessä kysytään PIN:iä. Kun katsoo iPhonen herätysongelmia, tuntuu oudolta, että Nokiaa haukutaan liian luotettavaksi.

    VastaaPoista
  2. Veikkaan että melkein jokaisessa laitteessa virtanappia vahtii jonkinlainen logiikkapiiri, eikä se todellakaan ole mekaaninen kytkin. Jollassa tuohon on yhdistetty mahdollisuus herättää laite kellokeskeytyksellä.

    Sanoisin että on erittäin arvelluttavaa vihjailla, että tämä liittyisi jotenkin tietoturvaongelmiin. Varsinkin kun jo twiittasin tuosta asiasta tänään, ja tuskin se twiitti jäi sinulta näkemättä.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut tarkoitus vihjailla vaan todeta, että ihmiset ymmärtävät sen tällä tavalla. Puhelimista neuvotaan ottamaan akku irti silloin, kun puhutaan erittäin luottamuksellisia asioita. Monissa puhelimissa se ei onnistu, joten käyttäjä ei voi olla varma, onko puhelin todella sammunut vai onko joitain prosesseja yhä käynnissä.

      Jollasta olet kertonut, että herätyksen aktivoi pelkkä kellopiiri, mutta sen on pystyttävä jollain tavalla ohjaamaan myös käyttöliittymää ja jotain puhelimen toimintoja.

      Emme tiedä, miten tämä on muissa puhelimissa toteutettu. Jos puhelin on sammutettu ja se kytketään laturiin, näytölle ilmestyy latauksen kuva. Tehdäänkö kuva pelkällä elektroniikalla vai käynnistyykö puhelimessa jokin prosessi, vaikka se on sammutettu?

      Ei ole ihan yksinkertaista määritellä, milloin puhelin on oikeasti sammutettu. Ainoa varma keino on irrottaa akku.

      Poista
    2. Kun Jolla on sammutettu niin se tosiaan on sammutettu, eikä sitä voi herättää mikään muu kuin virtanapin painallus tai kellokeskeytys.

      Kun kellokeskeytys on herättänyt puhelimen, niin se käynnistyy aivan normaalisti, eli aivan kuten se olisi käynnistetty virtanapista. Myöhemmin käyttöjärjestelmä kuitenkin toteaa, että käynnistyksen syy oli kellokeskeytys, joka taas aiheuttaa lopulta herätyksen toimimisen normaalisti. Mitään suoraa yhteyttä kellopiirin ja käyttöliittytmän välillä ei ole.

      Lataustila taas on useimmissa laitteissa toteutettu samoin kuten Jollassa, eli sitä varten käynnistetään erillinen "minikernel", jos laite ei ole päällä. Se mm. piirtää näytölle lataussymbolit ja valvoo latausta muutenkin. Eli tavallaan laite on osittain päällä lataustilassa, vaikka käyttäjä ei olisi sitä vielä käynnistänyt.

      USB laturin liittäminen laitteeseen aiheuttaa siis erillisen lataustilan aktivoinnin, jos laite ei ole muuten päällä. Tämä tila ei kuitenkaan tee mitään muuta kuin lataa laitteen akkua.

      Poista
    3. ... ja ilmeisesti tämä minikernel on niin suojattu, ettei kukaan ulkopuolinen pysty peukaloimaan sitä? Olisi aika näppärää NSA:n ja FBI:n kannalta puukottaa minikerneliä omiin tarkoituksiin sopivaksi esim. käyttispäivityksen yhteydessä tai paikallisesti, jos agentti saisi puhelimen hetkeksi haltuunsa.

      Poista
    4. Tällä hetkellä Jolla on tarkoituksella mahdollisimman avoin. Kun laitteen asettaa developer tilaan, melkein mikä tahansa on mahdollista. Eli mitä tulee kysymykseesi, niin pitäisi määritellä kuka tai mikä on ulkopuolinen ..

      Minikernel ja varsinainen kernel ovat vaihdettavissa, sitä asiaa on turha yrittä muuksi selittää. Tämä on tyypillisesti tilanne myös Android laitteissa sen jälkeen kun ne on ns "rootattu".

      Tähän asiaan voidaan palata myöhemmissä ohjelmistopäivityksissä, eli tarvittaessa voimme valita millä tasolla olemme suljettu vs. avoin akselilla.

      Poista
  3. Tässä vielä taustatiedoksi miten FBI:n ja NSA:n on väitetty pystyvän jäljittämään sammutettuja kännyköitä: http://www.slate.com/blogs/future_tense/2013/07/22/nsa_can_reportedly_track_cellphones_even_when_they_re_turned_off.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teoreettisesti tarkasteltuna voidaan todeta, että nykyaikaiset järjestelmäpiirisarjat (SOC) voivat sisältää dokumentoimattomia ominaisuuksia ja teoreettisia takaportteja, jopa niin että niistä ei olisi viitteitä edes piirisarjojen mikrokoodissa, joka ladataan niihin käynnistyksen yhteydessä ulkoisesta muistista.

      Käytännön tasolla näitä ei käsittääkseni ole löydetty tai todistettu, emmekä me ole havainneet mitään viitteitä näistä. Puhtaasti kaupallisessa mielessä valmistajat ottaisivat äärettömän suuren riskin jos eivät varmistaisi omia tuotteitaan tälläisten varalta.

      Jollan tapauksessa puhelin todellakin sammuu virtanapista, eikä se jää mihinkään epämääräiseen "standby" tilaan, jossa laite voisi suorittaa jotakin koodia.

      Poista
  4. Kun Jollan akku puolittuu vuorokaudessa, vaikka puhelin on lentotilassa, eihän se vain johdu tarpeesta pitää kosketusnäyttö aktiivisena kaksoisnaputuksen varalta? Riittäisi hyvin, että puhelin herätetään kilpailijoiden tapaan kytkimestä. Vähintäänkin tämän pitäisi olla asetuksista valittavissa, jolloin pidempää akkukestoa tarvitsevat voisivat kytkeä ominaisuuden pois käytöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on yksi osa kokonaispakettia, virrankulutus on monien pienten purojen summa, joista mikään yksittäinen asia ei ole keskimäärin erityisen merkittävä.

      Lentotilan tapauksessa tuokin puro voi olla merkittävä.

      Poista
  5. Eihän puhelimen akku lopu. Akussa on vain jännitealue, joka määrittelee akun varauksen. Esimerkiksi 1,8 voltin akussa 1,8 volttia on täynnä - ja 1,2 volttia on "tyhjä" jonka jälkeen laite "sammutetaan". Jos akku loppuisi täysin, puhelin ei sammuisi kuin seinään, vaan puhelin sammuisi kuin taskulamppu jonka patterit on tyhjenemässä "himmenemällä". Mutta taustavalo on koko aika yhtä kirkas niin täydellä kuin "tyhjälläkin" akulla. Tämä mahdollistaa herätyskellon ja muidenkin toimintojen toimimisen vaikka akku olisi "tyhjä". Jos akku menee täysin loppuun esim pitkäaikaisen säilytyksen jälkeen, tätä kutsutaan jo "kuolleeksi akuksi". Se saattaa lähteä vielä lataamaan tai sitten ei.

    VastaaPoista
  6. Sama ilmiö on muissakin laitteissa, kuten esim autossa. Auton 12 voltin akku on "täynnä" kun jännite huitelee 13.5-14 voltissa ja ennenkaikkea akku on kunnossa. Sitten kun jännite alkaa mennä alle 10-11 voltin (eli akussa on varausta vielä prosentuaalisesti jäljellä 80%), auto ei enää starttaa ja elektroniikka alkaa sekoilla ja pimetä... JA taasen jos akku pääsisi oikeasti täysin tyhjäksi, sitä tuskin saa enää ladattua... ehkä jollain shokilla voi vielä henkiin saada mutta yhtäläisesti akku saattaa olla lopullisesti mennyttä.

    VastaaPoista
  7. No onhan nykyään jokaisessa PC tietokoneessakin piiri, joka on aina päällä, ja millä on mahdollista vahtia kaikkia PC:n lisälaitteita. Intelin suorittimissa se on Intel Management Engine ja AMD:n vastaavaa en muista. Se on aina päällä, kun PC:n virtajohto on seinässä tai akussa on virtaa. Sitä on epäilty jopa NSA: n takaoveksi, koska Intel ei ole kertonut paljoakaan siitä, ja jos kyseisen komponentin firmwarea muokkaa, ei tietokonetta voi enää käyttää. Varsinkin Snowdenin paljastuksien myötä luottamus nykypäivän tietotekniikkaan on minulla aika vähäistä. Avoin laitteisto ja lähdekoodi olisi ratkaisu, ja haavoittuvuudetkin paljastuisi nopeammin. Hackadayssä on tuosta Intel ME:stä hyvä aika perinpohjainen artikkeli.

    VastaaPoista