lauantai 28. joulukuuta 2013

Jollan akkukestoon parannusta tammikuussa

Jollan heikko akkukesto herätti hämmästystä. Muutamassa päivässä nettikäyttäjät löysivät syyn: NFC-yhteys kuluttaa virtaa silloinkin kun ei pitäisi. Korjausta odotellessa ongelman voi ratkaista irrottamalla takakuoren (The other half), estämällä sen yhteyden foliopaperilla tai teknisemmin pääteyhteydellä.

Kun toukokuussa kerrottiin, että puhelimen toimitukset alkavat ennen vuoden loppua, en odottanutkaan saavani aivan viimeisteltyä laitetta. Arvasin, että esimerkiksi vaakanäppäimistö tulee myöhemmin (kuten tuli iPhoneenkin).

On kuitenkin yllättävää, että myytävään laitteeseen jäi tällainen ongelma. Eikö kukaan Jollan insinööreistä muka havainnut, että akku kuluu kymmenen kertaa nopeammin kuin pitäisi? Keskittyivätkö kaikki tosiaan vain koodaamiseen? Eikö kukaan käyttänyt puhelinta?

Kun akun heikkous tuli julkisuuteen, Jolla ei ollut tietoinen ongelmasta eikä pystynyt jäljittämään sen syytä. Onneksi puhelimen ostaneet löysivät syyllisen.

Hyvä puoli on, että ilman takakantta Jollan akkukesto tosiaan yltää kilpailijoiden tasolle. Vuorokausi wlan-verkossa (sähköposti, Twitter) ja 3G:ssä, mutta muutoin käyttämättä, kulutti akusta 10 prosenttia.

Jolla 24 h jälkeen - akkukesto on OK.
Huono uutinen on se, ettei ongelmaa ole korjattu eilen jakoon tulleessa 1.0.2.5-käyttöjärjestelmässä. Korjaus on olemassa, mutta sen testaaminen kestää kaksi viikkoa. Parannusta on luvassa vasta tammikuun puolivälin tienoilla.

NFC on tärkeä Other Halfin kannalta (joten miksi sen bugia ei havaittu ajoissa?), mutta tuskin juuri muuten. Tilapäisenä korjauksena puhelimen asetuksiin olisi voitu lisätä kohta, josta NFC kytketään kokonaan pois. Näin on mm. Android-puhelimissa.

8 kommenttia:

 1. Huokaus..

  Tiedät varmaan sen verran softan tekemisestä että korjauksia on tapana testata, ennenkuin ne työnnetään käyttäjien harmiksi. Varsinkin tässä tapauksessa kun korjauksen oikeellisuus on meidän kannaltamme uskottavuuskysymys.

  Vaikka korjaus on suhteelisen pieni ja vaikuttaa suppeaan alueeseen käyttöjärjestelmässä, haluamme silti varmistaa sen prosessimme mukaisesti, jotta emme nyt sitten riko jotakin muuta.

  Yleisemmin, puhelin on monien mielestä ollut käyttäkelpoinen normaalikäytössä, ilmeisesti useimmat lataavat puhelimensa akun joka yö (kuten minäkin).

  Virheitä sattuu eikä niitä voi tai kannata sen kummemmin perustella tai puolustella. Hyvä että vika löytyi ja olemme aidosti tyytyväisiä yhteisön rooliin vianhaussa.

  Jos sinulla on luppoaikaa, niin kokeile vaikka niitä uusia juttuja, joita nyt jaossa oleva päivitys mahdollistaa, kuten vaikka videopuhelut Skypella. Sillä voi lähettää vaikka uudevuoden terveisiä.

  VastaaPoista
 2. Puhelin kuitenkin "työnnettiin käyttäjien harmiksi" aika keskeneräisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukavampi keskustella jos tietää kenen kanssa ..

   Ikävää jos olet pettynyt Jollaan. Varsin monet ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä jo nyt ja innolla mukana uuden käyttökokemuksen ja järjestelmän viimeistelyssä.

   Jos et ole vielä ehtinyt, niin poikkea vaikka https://together.jolla.com tai jollakin yhteisön ylläpitämällä foorumilla, esim. http://foorumi.jollasuomi.fi/

   Poista
  2. Tavallaan toki kaikki softa on aina keskeneräistä. Valmista ei tule ikinä.

   Toisaalta tavallisen käyttäjän näkökulmasta Jolla on vähän kesken. Tässä esimerkki: Ostin 64 gigatavun muistikortin. Se oli alustettu exfat-tiedostojärjestelmälle, jota Jolla ei tue (kai Microsoftin lisenssiongelmia). Kirjauduin puhelimeen root-käyttäjänä ja alustin muistikortin btrfs-tiedostojärjestelmälle (jota Jolla käyttää). Senkään jälkeen muistikortti ei vielä automaattisesti ollut käytössä. Piti muokata skriptiä /usr/sbin/mount-sd.sh, jotta se mountaisi muistikortin btrfs-tiedostojärjestelmän oikein. Sitten lisäsin käyttäjän (nemo) kotihakemistoon symbolisia linkkejä muistikortin liitospistehakemistoon.

   Sain melko pienellä vaivalla muistikortin käyttöön, mutta voisi tietysti väittää, että valmiissa laitteessa tuollaista ei pitäisi tarvita kenenkään tehdä. Puhelimen asetuksissa voisi olla Muistikortti-valikko, josta voi alustaa ja ottaa muistikortin käyttöön. Sinänsä olen erittäin tyytyväinen, että Jolla on tällainen avoin, virittelyn mahdollistava järjestelmä. Vaikka perusasiat pitäisi toimia normaalin käyttäjän taidoilla, on mahtavaa, että virittely on mahdollista. Tällä tavoin laitteen käyttäjä ei ole välttämättä vain passiivinen asiakas vaan myös aktiivinen tekijä, joka voi luoda laitteella jotakin uutta.

   Poista
  3. Niin no, kuten sanottu, Beta vaihessa ollaan.

   Tuo muistikortin toiminnallisuus (tai sen puuteet) on yksi asia jonka tiedotuksessa on menty vähän metsään. Mutta kuten huomasit, osaava saa ihmeitä aikaan ..

   Poista
 3. Tässä yksi ehdotus: lisätkää puhelimeen ruudunkaappaustoiminto. Helppo tapa ottaa kuvia näytön sisällöstä on hyvää mainosta puhelimelle itselleen.

  Apple oivalsi tämän heti, Google ja Microsoft vasta paljon myöhemmin. Nykyään sentään onnistuu heidänkin puhelimissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lataa Jolla Storesta "screenshot" niminen sovellus ensiavuksi ..

   Poista
  2. Latasin jo, kaksikin. Mutta olisi helpompaa, jos toiminto olisi vakiona, kuten nykyään iOS/Android/WP:ssä on.

   Poista